/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

A trénerek értékelnek – 3. rész

A 2020-as évet izgalmas befutók, javuló formák és remek versenyek jellemezték. A vírushelyzet miatt a szezon később kezdődött és igencsak különlegesen alakult, ennek ellenére minden versenyt probléma nélkül meg tudott rendezni a Kincsem Park, és ez a legfontosabb. Sorozatunkban az idomárokat kérdeztük az előző évről, a benyomásaikról, a trenírozottjaikról és a terveikről.

Lady Zsu és For You küzdelme a Nyári Hendikepben

Hogyan értékeli a 2020-as versenyszezont?

Szuna Szabolcs: Sajnos nem volt jó évünk tavaly sem, talán a helyezések számában javultunk minimálisan az előző évekhez képest.

Berghoffer Szandra: A 2020-as szezon ennél jobban nem is sikerülhetett volna, a vártnál is sokkal jobban teljesítettek a telivérek, teljes mértékig elégedett vagyok mind az öreg lovakkal, mind az újonnan érkezettekkel.

Bihari Alexandra: Számomra ez egy nagyon izgalmas év volt, ez volt az első szezon, amit már idomárként kezdtem el. Nyilván én is, mint mindenki más óriási álmokkal indultam neki az évnek, de két hendikep lóval és egy teljesen nyers háromévessel nem volt egyszerű feladatom. Byolland óriásira nőtt, éppen ezért vele későn tudtam starthoz állni. A két öreg lovam abszolút reálisan teljesített, úgy érzem, hogy sikerült belőlük kihoznom a maximumot.


Hogyan tudtak alkalmazkodni a Covid-19 miatti nehézségekhez? Milyen tapasztalatokat szereztek?

Szuna Szabolcs: A járvány kezdetén a cégcsoporton belül fel lett állítva egy belső operatív törzs, melynek feladata az volt, hogy folyamatosan monitorozza az eseményeket, így minden minket érintő változás kapcsán naprakészek voltunk. Úgy gondolom, hogy összességében nagyon jól alkalmazkodtunk a kialakult helyzethez.

Berghoffer Szandra: Minden előírást betartottunk az istállóban és az istállón kívül is, a későbbi kezdés nem okozott problémát. Amikor bejelentésre került a kapunyitó elhalasztása számoltam vele, hogy ez nem egy-két hétre fog szólni, így ehhez mérten készültünk a lovakkal.

Bihari Alexandra: Ez a szerencsétlen helyzet számomra valamilyen szinten jól jött, mivel márciusban még az Egyesült Arab Emírségekben versenyeztem, így a lovaim felkészítése csúszásban volt, nem is terveztem áprilisban versenyezni. A későbbi szezonkezdés révén sikerült behoznom a lemaradást.


Sikerült-e teljesíteni az év elején kitűzött célokat?

Szuna Szabolcs: Az év eleji terveinket elsősorban két újonnan vásárolt importra alapoztuk, de mivel ők sérüléssel küzdöttek, így nem tudták hozni a várt eredményeket. Némi vigasz, hogy Atmospheric már Angliában magas formákat igazolt, mellette pedig jó származása is van, így a tenyésztésben komolyabb eredményt várhatunk tőle.

Berghoffer Szandra: Teljes mértékben sikerült, talán a vártnál jobban is! Az öregebb lovaink kimagasló formákat futottak, még most is látok bennük javulást. Az újonnan érkezettek is többet mutattak a vártnál.


Melyik idomításában álló telivér teljesítménye volt kiemelkedő?

Berghoffer Szandra: Majdnem mindenkit felsorolhatnék, de aki kimagaslott az Sally Rose és Lady Zsu. Gyakorlatilag ők voltak az istálló húzólovai, de Grizzly teljesítményét is szeretném kiemelni, hiszen a nyeretlenségtől egészen a Köztársasági Díj harmadik helyéig ért fel.

Grizzly második győzelme Jozef Parigállal


Melyik lovától várt volna többet?

Szuna Szabolcs: Nagyon bíztunk Atmosphericben, sajnos a szerencse nem állt mellé, illetve mellénk sem.

Berghoffer Szandra: Falconidaet jobb lónak gondoltam, mint Grizzlyt, így tőle jobb teljesítményt reméltem, viszont kifejezetten nehéz eset.


Hány kétévese mutatkozott be? Ők hogyan futottak? Melyiküktől várja a legjobb teljesítményt 2021-ben?

Szuna Szabolcs: Két saját tenyésztésű immár háromévesünk lesz idén, közülük Funny Girl tudott starthoz állni. Ettől függetlenül bízom bennük.

Berghoffer Szandra: Envious egy nyeretlen kétévesek számára kiírt versenyben indult 1600 méteren, meglepően jól teljesített Gönczi Rebekával a nyergében. A harmadik helyet sikerült megszerezniük nagy finishsel a befutóban, véleményem szerint hosszútávú ló lesz, bízom benne, hogy eredményes pályafutást tudhat majd magáénak.

Bihari Alexandra: Tavaly nem állt az idomításomban kétéves.


Melyik volt a legemlékezetesebb verseny számára a 2020-as szezonban?

Berghoffer Szandra: Több emlékezetes verseny is volt, de ami számomra kiemelkedett, az Lady Zsu és For You holtversenye az elsőosztályú Nyári Hendikepben.

Bihari Alexandra: Ezt a kérdést kettébontom. Zsokéként voltak szép győzelmeim a bábolnai Last Stride nyergében. Trénerként Ridik két győzelmének örültem nagyon, de a legizgalmasabb a második volt, amikor Garai Rolanddal holtversenyben aratott bravúros sikert.

Ridik és Bryan holtversenyben az első helyen


Kik erősítik jelenleg az istállóját?

Szuna Szabolcs: Három munkalovasunk van, Shulcz Anna, Krupincza Csaba és Budai Csaba, valamint két istállómunkás, Berecz Attila és Farkas János. Ők alkotják a Szenttamási csapatot, már jó ideje így dolgozunk együtt, jól összecsiszolódott csapat.

Berghoffer Szandra: Jelenleg nálam dolgozik Vörös Georgina, a lovaglásban és az istálló körüli teendőkben is rengeteget segít, sokat köszönhetek neki. Január óta Makoviczki Ákos is besegít a lovaglásba, egy idomításomban álló telivér állandó lovasa. A jövőre való tekintettel lehet, hogy még 1-2 ember segíteni fog, mint munkalovas.

Bihari Alexandra: Gyakorlatilag minden munkakör az enyém az istállóban.


Hány telivér áll jelenleg az idomításában? Várhatóak-e újabb érkezők?

Szuna Szabolcs: Jelenleg két hároméves, két négyéves és négy kétéves áll tréningben nálam. Mindenképpen szeretnénk erősíteni az állományt a szezonkezdés előtt.

Berghoffer Szandra: Jelenleg nyolc ló áll az idomításomban, még lehet egy érkezőnk.

Bihari Alexandra: Jelenleg három telivér áll nálam mindennapos tréningben. A hatéves bábolnai Regölő és a két ír újoncom, Asif és Zaker. Két lovam Nyíregyházán tölti téli pihenőjét, úgy éreztem, hogy nekik szükségük van a környezetváltozásra. Érkezők tekintetében még gondolkozom egy ló megvásárlásán.


Mely telivérek fejezték be a pályafutásukat?

Szuna Szabolcs: Muizenberg Rock és Twisted Logic. Oxford Thespian teljesítménye sem volt már az igazi 2020-ban, így ő még kérdéses.

Berghoffer Szandra: Szezon közben voltak távozók, Rajsamatazz és Zilyony.

Bihari Alexanra: Szerencsésnek érzem magam, hiszen egy kisebb sérülést szereztem Byollanddal a szezon végén, ami nem indokolja pályafutása befejezését, a rehabilitáció pont a téli pihenőre esik, amennyiben bármi nem a tervek szerint alakulna több jelentkező is akad rá hobbi célra.


Milyen tervekkel vág neki a 2021-es szezonnak?

Berghoffer Szandra: Boldog lennék, ha sikerülne legalább olyan évet zárni, mint amilyen az idei volt, bízom a még pályára nem lépett háromévesekben is, ők négyen vannak, remélem, hogy akár nagyversenyekben is helyt fognak állni.

Bihari Alexandra: Az Írországból érkezett csikóim egyre erősebbek, egyre szebbek és frissebbek is egyben. Mind a kettejükben benne van az a tűz és munkakedv, az a versenyszellem, aminek egy versenylóban benne kell lennie. Bízom benne, hogy velük már a kétéveseknek kiírt futamokban is elérhetünk kiemelkedő eredményeket.

Atmospheric kilenc hosszal a mezőny előtt

Fotó: Dr. Kovács Gábor

SHARE THIS