/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Saudi Cup szűrővizsgálattal

Írta: Kovács Botond.

Szaúd-Arábia címere

A Szaúd-Arábiai Királyság 2.1 millió négyzetkilométeren elterülő sivatagi állam, a világ tizenkettedik legnagyobb országa. Területén számos ősi kultúra virágzott a történelem során, az emberiség legkorábbi nyomai is megtalálhatók a homokdűnék között. Politikai, vallási és kulturális szempontból talán a legfontosabb tény, hogy Mohamed itt alapította meg azt a monoteista vallást, amely iszlám (am. belenyugvás Isten akaratába) néven a világ második legnagyobbikává nőtte ki magát napjainkra. A próféta 632-ben bekövetkezett halála után követői évtizedek alatt elterjesztették a tanait, az Ibériai-félszigettől Pakisztánig százezrek ismerték meg az új vallást. Ehhez fegyveres segítséget nyújtottak a háborúskodásért rajongó Rasidun, Omajjád, Abbászida és Fátimida dinasztiák.

Mohamed Ali pasa

A napjainkban uralmon lévő Szaúd-dinasztia megalapítása a XVIII. század közepére tehető, amikor Mohamed bin Szaúd szövetkezett Mohamed ibn Abd al-Vahháb hitszónokkal, az iszlám egyik ága, a szigorú szunnita hagyományokon alapuló vahhábizmus megalapítójával, és 1744-ben Rijádban önálló államot hozott létre, amely hamarosan kiterjesztette hatalmát az Arab-félsziget szinte teljes egészére. Mindez cseppet sem tetszett az Oszmán Birodalomnak, állandósultak a csetepaték, Mohamed sejk és hívei hol elfoglalták, hol elveszítették a szimbolikus jelentőségű várost, Mekkát. Végül Egyiptom alkirálya, Mohamed Ali pasa vereséget mért ugyan a Szaúdokra, de a makacs nomádok 1824-ben újabb államot hoztak létre Nejdi Emirátus néven, és megtartva Rijádot tovább szövögették világhódító terveiket. Nem tűrte ezt azonban a konkurens, és az oszmánokkal szövetséges Al Rasid-dinasztia, és újabb csatározásokat követően száműzetésbe kényszerítette a szaúdi szultánt, aki először Bahreinbe, majd Katarba, végül Kuvaitba menekült.

Abdul-Aziz király

Nem hagyta azonban nyugodni a vereség a népes családja körében komoly befolyást szerző Abdul-Azizt, és évtizedekig tartó háborúskodás után, amelyben a Brit Birodalom is segítette, ismét visszafoglalta ősei földjét. Eközben ellenségeit kíméletlenül elpusztította, és 1932-ben ő lett a családjáról elnevezett új állam, Szaúd-Arábia első királya, amelyet 1953-ban bekövetkezett haláláig vasmarokkal irányított.

A trónt a mai napig az első uralkodó fiai örökölték. E ponton kell megjegyeznünk, hogy Abdul-Aziz királynak negyvenhárom gyermeke született huszonhárom asszonytól, akik közül négy a felesége, tizenkilenc pedig az ágyasa volt, bár értelemszerűen, ez utóbbi szám csupán szerény becslés.

Mekka látképe

Szaúd-Arábia 1932 óta abszolút monarchia, az állam életében mindent eldöntő szerepet játszik a szunnita iszlám ultrakonzervatív, ún. vahhábita ága. Az uralkodó kezében összpontosul a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói hatalom, és királyi rendeletekkel irányítja mesésen gazdag országát. (A nemzeti vagyon otthon tartása külön történetet igényelne, itt csupán annyit jegyzünk meg, a XX. század közepére sikerült megszabadulniuk az olaj és földgáz készleteket maguk hasznára kitermelő külföldi nagytőkésektől.) Az uralkodó egyben a miniszterelnök is, ő nevezi ki a minisztertanácsot. Talán nem meglepő, hogy a miniszterek egytől egyig az uralkodócsalád tagjai. Az Al-Szaúd család igen népes, körülbelül hétezer királyi herceget tartanak számon, ezért az élet minden területére jutott belőlük tisztségviselő. Van azonban egy szűk elit, körülbelül kétszáz herceg, Abdul-Aziz egyenesági leszármazottai, akik az állami kulcspozíciókat birtokolják, ide tartozik az ország tizenhárom tartományának kormányzója is.

Mint minden nagy családban, Szaúdéknál is előfordulnak torzsalkodások, amelyek hátterében a személyi ambíciók és ideológiai nézetkülönbségek állnak. Ez utóbbiak többnyire a modernizációval, a reformokkal és ezek ütemezésével kapcsolatosak.

A törvények forrása a Korán tanításain és Mohamed próféta útmutatásain, vagyis a szunnán alapuló iszlám saría, ami nem csoda, hiszen Szaúd-Arábia területén található a vallás két legfőbb szent helye, az al-Maszdzsid al-Harám (Mekkai nagymecset) és az al-Naszdzsid an-Nabavi (Medinai mecset).

Reggeli munka Rijádban

Az Egyesült Arab Emirátusok a lósport élvonalában harcol, de megjelent már mellettük Katar, Bahrain és Omán is. Szaúd-Arábiában 2020-ra teljesültek a feltételek, hogy a környező emírségek mintáját követve, az állam bekapcsolódjon a lóversenyzés nemzetközi vérkeringésébe. Ehhez természetesen tengernyi pénzre volt szükség, ami cseppet sem jelentett gondot a sivatagi királyságban. Hogy letegyék névjegyüket az asztalra (képzavar lett volna, ha azt írjuk a zöld gyepre, vagy a homokra), versenyeket alapítottak, amelyek megrendezése február végére várható, immár második alkalommal.

Futamok:

Futam neve

Feltétel

Táv (m)

Összdíjazás (USD)

Felület

Saudi International Handicap

4 és idb.

2100

500.000

gyep

Saudi Cup

4és idb.

1800

20,000.000

homok

Long Distance Turf Handicap

4 és idb.

3000

2,500.000

gyep

Obaiya Arabian Classic (arab lovak versenye)

4 és idb.

2000

2,000.000

homok

Saudi Derby

3 és idb.

1600

1,500.000

homok

Riyadh Dirt Sprint

3 és idb.

1200

1,500.000

homok

The 1351 Turf Sprint

4 és idb.

1351

1,000.000

gyep

Middle Distance Turf Cup

4 és idb.

2100

1,000.000

gyep

Jockey Club Local Handicap

4 és idb.

1800

1,000.000

homok

A mítinget négy héttel a 3 millió dollár összdíjazású, floridai Gulf Stream Parkban megtartott Pegasus World Cup után, és négy héttel a Meydanban lefutandó Dubai World Cup előtt rendezik. A Pegasus és a japán Csukióban rendezett Champions Cup nyerője automatikus indulási jogosultságot szerez a Saudi Cupra, akárcsak a Pegasus World Cup Turfé a Middle Distance Turf Cupra, és a nakajamai Capella Stakes-é a Ryadh Dirt Sprintre.

A Saudi Jockey Club tájékoztatójában egyéb érdekességeket is találtunk. A világ minden pontjáról jelentkező, indulni óhajtó nevezőket tájékoztatják, hogy a lovakat egy kiküldött állatorvos előzetes szűrővizsgálatnak veti alá legkésőbb öt nappal elutazás előtt. A vizsgálat során az állatorvos tapintással megvizsgálja a ló csüdegyenítő készülékét. Mint írják, erre azért van szükség, hogy a lehető legnagyobb eséllyel elkerüljék a végzetes baleseteket, megelőzzék a sántulást, és biztosítsák, hogy a telivérek a bennük meglévő legmagasabb teljesítményt nyújtsák a versenyekben.

Itt egy pillanatra azért kell megállnunk, mert a Kincsem Parkban 2020 augusztusa óta ugyanezzel a módszerrel és ugyanezzel a céllal vizsgálja a megbízott állatorvos az indulónak adott lovakat. Úgy látszik, ellestek tőlünk valamit. Magyarország elsőként vezette be ezt az állatjóléti intézkedést Európában.

Mike itt még mosolyog

Meglepetten tapasztaltuk azonban, hogy ostorhasználat tekintetében van még hová fejlődnie a szaúdiaknak. Tíz csapás a megengedett, a stewardok csak e felett kezdenek büntetni. Akkor azonban keményen lesújtanak ők is. Az amerikai Mike Smith, a világ egyik legismertebb és legsikeresebb zsokéja a ráeső pénzdíj 60%-t fizette vissza a pénztárba tavaly. Ez volt a világ valaha kimért legnagyobb büntetése, amely 210 ezer dollárra (61.6 millió forint) rúgott. A bírságot kilenc nap eltiltással is megfejelték, a fellebbezés határozott elutasítása után. Irad Ortiz, a másik szupersztár valamivel jobban járt, őt ugyanis hasonló, de nem ennyire kirívó ok miatt 12 ezer dollárra büntették.

Addeybb

A nemzetközi sajtóban böngészve egyelőre azt látjuk, hogy a brit delegációt Addeybb vezeti (Ranvet Stakes, Queen Elizabeth Stakes, Champion Stakes) William Haggas istállójából. A Kupán ott lesz istállótársa, a nagydíj győzelemmel még nem rendelkező Ummalnar is. John Gosden három lovat küld: Mishriff (Newmarket Stakes, Prix du Jockey Club, Prix Guillaume d’Ornano), Dubai Warrior (Quebec Stakes, Winter Derby Stakes, Churchill Stakes), Global Giant (Carlingford Stakes, Steventon Stakes). Roger Charlton Extra Elusive (Rose Of Lancaster Stakes, Winter Hill Stakes) sikerében bízik, Andrew Balding Bangkok (Classic Trial, Winter Derby Trial Stakes) jó szerepléséért szorít, Charlie Hills Tilsitet (Thoroughbred Stakes) küldi csatába. Írország színeit Willie Mullins képviseli a veterán True Selffel (James Seymour Stakes, Queen Elizabeth Stakes, kétszer).

Space Blues

Egyelőre több mint száz, köztük tizenhét Group 1-nyerő telivér érkezését várják kilenc országból. A Roger Teal által idomított Oxted (Abernat Stakes, July Stakes) a Turf Sprintbe és a Dirt Sprintbe is be van nevezve, ez utóbbiban a Godolphin királykék színeit vivő Space Blues-zal (Surrey Stakes, Spring Trophy Stakes, Prix de la Port Maillot, Lennox Stakes, Prix Maurice de Gheest) találkozhat. A kőkemény Prince Of Arran (Lexus Stakes, Geelong Cup), aki három egymást követő évben kétszer volt második és egyszer harmadik a Melbourne Cupban, és a doncasteri St. Legerben nyakhosszal kikapó Berkshire Rocco (Noel Murless Stakes) a Long Distance Turf Handicapben adhat számot tudásáról.

Tavaly a Kentucky Derbyből diszkvalifikált Maximum Security (Florida Derby, Haskell Invitational, Bold Ruler Handicap, Cigar Mile, San Diego Handicap, Pacific Classic) nyerte a Saudi Cupot nyergében Luis Saezzel Jason Servis mesternek. A keretprogram versenyeinek győztesei:

Mohamed Yousuf Naghi Motors Cup – Port Lions (Adrie de Vries / Fawzi Abdulla Nass)

Saudia Sprint – New York Central (Irad Ortiz, Jr. / Sami Al Harabi)

1351 Cup – Dark Power (Frankie Dettori / Allan Smith)

Saudi Derby – Full Flat (Take Jutaka / Mori Hidejuki)

Longines Turf Handicap – Call The Wind (Olivier Peslier / Freddy Head)

Végül kattintsanak egyet, és tekintsék meg New York Central tavalyi futását:

SHARE THIS