/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

A trénerek értékelnek – 4. rész

A 2020-as évet izgalmas befutók, javuló formák és remek versenyek jellemezték. A vírushelyzet miatt a szezon később kezdődött és igencsak különlegesen alakult, ennek ellenére minden versenyt probléma nélkül meg tudott rendezni a Kincsem Park, és ez a legfontosabb. Sorozatunkban az idomárokat kérdeztük az előző évről, a benyomásaikról, a trenírozottjaikról és a terveikről.

Rainbow Rosie sikere a Tabu Hendikepben Mocsinka Viviennel

Hogyan értékeli a 2020-as versenyszezont?

Barabás Mónika: A lehetőségekhez képest, illetve a futó lovaink létszáma alapján vegyesen zártuk az évet.

Bokori Tamás: Kicsit gyengébb volt a 2020-as évünk, mint a 2019-es volt, viszont sok lovat sikerült vásárolnunk, akik ígéretesnek mutatkoznak, emellett a vírushelyzet ellenére fejlesztésekbe kezdtünk, van jártatógépünk, új felszerelésekkel dolgozunk.

Kovács István II.: Székely Károly idomárral hosszú évek óta jó szakmai kapcsolatot ápolunk, kölcsönösen segítjük egymás munkáját, saját idomításomból Rainbow Rosie képviselte az istállót, összességében elégedett vagyok vele.


Hogyan tudtak alkalmazkodni a Covid-19 miatti nehézségekhez?

Barabás Mónika: Minden szabályt betartottunk, próbáltunk alkalmazkodni a kialakult helyzethez. Eleinte nehezebbnek tűnt ez a feladat, azonban mára természetessé vált, mindenki belerázódott.

Bokori Tamás: Szerencsések vagyunk, hiszen kültéren dolgozunk és nem egy zárt közösségben, így a vírus okozta nehézség könnyebben áthidalható. A tulajdonosok szempontjából sajnos kevesebb a lehetőség, hiszen a nehéz helyzet miatt kevesebbet fektetnek a lovakba.

Kovács István II.: Nehezen alkalmazkodtunk a kialakult helyzethez, de nem volt más választásunk.


Sikerült-e teljesíteni az év elején kitűzött célokat?

Barabás Mónika: Sajnos azt kell mondanom, hogy nem igazán.

Bokori Tamás: Összességében sikerült, bár nem nyertünk annyi versenyt, mint 2019-ben, de fejlesztettük az istállót, illetve jó csikókkal is gazdagodtunk.

Kovács István II.: Rainbow Rosie sérülést szenvedett utolsó versenyében, így nem igazán sikerült elérni a kitűzött célokat.


Melyik idomításában álló telivér teljesítménye volt kiemelkedő?

Barabás Mónika: A kétéves Light Blue Sky teljesítményét emelném ki, jó eredményekkel zárta az évet. Mellette Music Channelt is szeretném megemlíteni, a harmadosztályú Eleki Hendikepben a második helyet szerezte meg nagy küzdelemben Gunsmoke mögött Stanislav Georgievvel.

Bokori Tamás: Nagyon tetszett Marsellus Wallace ide teljesítménye, sokszor ért küzdelembe, illetve Mayellát is szeretném kiemelni, aki bár keveset futott, de eredményesen zárta a szezont.

Kovács István II.: Istállónk egyedüli képviselője Rainbow Rosie volt, négy alkalommal is pénzes helyezést szerzett, ebből egy győzelem.

A kétéves Light Blue Sky első győzelme


Melyik lovától várt volna többet?

Barabás Mónika: Supremetől, mert bár kis képességű hendikep lónak tartom, sajnos ezt sem tudta hozni.

Bokori Tamás: No Days Offtól és French Whiskeytől többet vártam.


Hány kétévese mutatkozott be? Ők hogyan futottak? Melyiküktől várja a legjobb teljesítményt 2021-ben?

Barabás Mónika: Két idomításomban álló kétéves mutatkozott be, Nakaimo és Light Blue Sky, az előbbi kisebb egészségügyi problémákkal küzdött, az utóbbitól jó teljesítményt várok 2021-ben is, az istálló reménységének tartom.

Bokori Tamás: Egy kétévesünk mutatkozott be 2020-ban, Fleeting Vision, a futása alapján úgy döntöttünk, hogy legközelebb 2021-ben fog versenyezni.


Melyik volt a legemlékezetesebb verseny számára a 2020-as szezonban?

Barabás Mónika: Light Blue Sky nevéhez fűződik a legemlékezetesebb verseny, természetesen a nagyversenyek is emlékezetesek voltak, de a Lomniczi Béla Emlékverseny – Nyeretlen Kétévesek Versenye volt számomra a legszebb, hiszen rögtön első alkalommal el is veszítette nyeretlenségét.

Bokori Tamás: A Duce Hendikep volt számomra a legemlékezetesebb, Mayella nagy küzdelemben szerezte meg az első helyet.

Kovács István II.: A Tabu Hendikepet emelném ki, ekkor Rosie felért a dobogó legfelső fokára.

Mayella az 1200 méteres Duce Hendikepben veszítette el nyeretlenségét


Kik erősítik jelenleg az istállóját?

Barabás Mónika: ifj. Iglódi János segít a mindennapokban, mint munkalovas és édesapja, Iglódi János dolgozik nálunk, mint lovász.

Bokori Tamás: Abrakmesterként Gyarmati Csilla, lovászként Károly János, lovasként Fézer Róbert segíti az istálló munkáját.

Kovács István II.: A párommal, Kovács Violával közösen végezzük a lovak körüli teendőket.


Hány telivér áll jelenleg az idomításában? Várhatóak-e újabb érkezők?

Barabás Mónika: Jelenleg nyolc telivér áll az idomításomban, újabb érkezőkre nem igazán számítunk.

Bokori Tamás: Jelenleg az istállóban 20 ló áll, hogy lesz-e csökkenés a létszámban vagy növekedni fog az még a jövő zenéje.

Kovács István II.: Ahogy tavaly, idén is egy telivér áll az idomításomban, új érkezővel nem számolunk egyelőre.


Mely telivérek fejezték be a pályafutásukat?

Barabás Mónika: Négyen fejezték be pályafutásukat, hobbilóként folytatja tovább König Arion, Zendaya, Hókuszpókusz és Chamsin Street is.

Bokori Tamás: Valószínűleg 6-8 telivértől búcsút mondunk, három telivért a február 15-én Franciaországban megrendezésre kerülő Arquana árverésen szeretnénk értékesíteni, eredetileg Marsellus Wallaceszel is ez volt a terv, de őt árverésen kívül megvásárolták. Olyan telivér is akad, aki a továbbiakban hobbilóként folytatja pályafutását.


Milyen tervekkel vág neki a 2021-es szezonnak?

Barabás Mónika: Remélem, hogy a futó lovaim tisztességesen helyt tudnak majd állni a versenyekben és egészségesek lesznek.

Bokori Tamás: Szeretném idén a csikókra helyezni a hangsúlyt. Több Newmarketben vásárolt csikó is nevezve van egy úgynevezett Breeze Up árverésre, ennek az a lényege, hogy május közepén Franciaországban nézők előtt mennek majd galopp munkát, ez alapján döntik el a vevők, hogy melyikükre tartanak igényt. Egyedüli háromévesemtől, Fleeting Visiontől nagy javulást várok, bízom benne, hogy felér a legjobbak közé.

Kovács István II.: A lehető legjobb eredményeket szeretnénk elérni, galoppon és a Vágtán egyaránt, próbáljuk a lovakat egészségesen tartani az egész szezonban.

Marsellus Wallace felért a dobogó legfelső fokára a Zwegat Hendikepben

Fotó: Dr. Kovács Gábor

 

SHARE THIS