/ by /   E-Turf Magazin, Hazai ügető hírek / 0 comments

Ügetőtrénerek értékelnek – 7. rész

A 2020-as évben a vírushelyzet miatt a szezon később kezdődött és igencsak különlegesen alakult, ennek ellenére minden versenyt probléma nélkül meg tudott rendezni a Kincsem Park, és ez a legfontosabb. Sorozatunkban az idomárokat kérdeztük az előző évről, a benyomásaikról, a trenírozottjaikról és a terveikről.

Csordás Emil: 251 start – 29 győzelem – 17.755.000,- pénznyeremény

Nagy Ferenc II: 304 start – 30 győzelem – 14.086.000,- pénznyeremény

Csordás Emil és Zóna 


A 2020-ra tervezett versenyeket a teljes versenydíjkeret kifizetésével sikerült hiánytalanul megrendezni a Kincsem Parkban. Hogy értékeli ezt a nem szokványos évet?

Csordás Emil: Annyira nem volt rossz év, mint amilyen rossznak indult a vírus miatt. Januárban ugye már amúgy sincs verseny, amit én rendkívül nehezményezek és tavaly a vírus miatt a januáron kívül március-áprilisban sem volt verseny. Emiatt egy tört évünk lett, ennek ellenére a fennmaradó időben nagyon jól és megbízhatóan teljesítettek a hendikep lovaim, a fiatal négyévesek különösen.

Nagy Ferenc II: Maximálisan meg vagyok elégedve. Jók voltak a lovak, jól szerepeltek, sokat nyertünk, jó évünk volt.


Sikerült-e teljesíteni az év elején kitűzött célokat?

Csordás Emil: Nem nagyon szoktam célokat kitűzni, mert ember tervez, Isten végez. Itt állatokról van szó, nem pedig autókról, nekik is van beleszólásuk és véleményük a dolgokba és nem mindig minden úgy alakul, ahogyan mi tervezünk. Nyilván, ha az ember látja menet közben, hogy az egyik vagy másik ló javuló formában van, akkor a következő lépésen aszerint gondolkozik. Nem lehet tipikusan a lóra szabni az évet.

Nagy Ferenc II: Előre nem nagyon szoktunk célokat megfogalmazni. A kétévesektől nem igazán vártam sokat, ehhez képest viszont nagyon jók lettek, jól teljesítettek.


Hogyan tudtak alkalmazkodni a Covid-19 miatti nehézségekhez? 

Csordás Emil: Ehhez nem lehet alkalmazkodni. El lehet tűrni és ennyi.

Nagy Ferenc II: Itt vidéken sokkal könnyebb, nem találkozunk tömeggel. A szabályokat természetesen betartjuk, viseljük a maszkot ha olyan helyre megyünk.


Melyik idomításában álló ló teljesítménye volt kiemelkedő?

Csordás Emil: Fiatal lovaim, Adamo Fling és Australian Gold mindketten 4-4 versenyt nyertek és sok helyezést szereztek. Illetve Zóna nevű idősebb lovammal sikerült a Pannónia Díjat megnyerni.

Nagy Ferenc II: Nem nagyon tudok kiemelni senkit, mindenkivel meg vagyok elégedve.


Mely lovaktól várt volna többet?

Csordás Emil: Adamo Fling-et tudnám itt is említeni, benne kicsit jobban bíztam, nem hozta azt a javulást az év elején, amit vártam tőle. A Derbyben hibázott sajnos és csak utána kezdett el jó időket futni.

Nagy Ferenc II: A háromévesek között volt egy-két ló, aki nem teljesen hozta azt, amit vártam tőle, de remélem idén tovább fognak fejlődni.


Hány kétévese mutatkozott be, ők hogyan futottak? Mit vár a fiatal lovaktól 2021-ben?

Csordás Emil: Milliondollar Lux Credit Card nevű csikója nagyszerűen mutatkozott be, nagyon ígéretes ló.

Nagy Ferenc II: Öt – most már hároméves – lovam van, abból tavaly négy kvalifikált, három versenyt is nyert, egy pedig hamarosan kvalifikálni fog.


A Derby évjáratban hány lova van, kitől mit vár?

Csordás Emil: Jelenleg három b betűs ügető áll nálam tréningben, de egyelőre egyikükkel sincs tervben a Derby. Bugatti SS magyar tulajdonban van, Pekker Györgyé, de jelenleg Németországban áll tréningben és német színekben is fog versenyezni majd a Derbyben a tervek szerint.

Nagy Ferenc II: Vannak jó négyéveseim, hogy azok közül melyik tud eljutni a Derby-ig, még nagyon nehéz megmondani. Bambino és Bombay is elég jól mozognak, Bűbájos pedig talán a leggyorsabb az összes közül. Majd meglátjuk még, hogy mi lesz.


Nagy Ferenc II és Bombay 


Melyik volt a legemlékezetesebb verseny számára a tavalyi szezonban? 

Csordás Emil: A Pannónia Díj volt augusztusban, amit Zónával nyertem meg. Az egyik klasszist, Zsenerőzt sikerült megvernünk a célban. Fogalmazhatnék úgy is, hogy elloptunk egy versenyt Zsenerőztől.


Kik erősítik jelenleg az istállóját?

Csordás Emil: A teljes csapatunk nem túl nagy, Vezér Emese idomárhajtó, Pekker György tulajdonos, mint amatőr hajtó és a nagybajszú Lévai Koppány lovászunk a tagjai. Illetve van két amatőrünk még, az egyiküknek idén lesz liszensze.

Nagy Ferenc II: Nálunk az istálló személyzetében nem történt változás, továbbra is csak ketten vagyunk Komáromi Krisztinával.


Hány ló áll jelenleg az idomításában? Várhatóak-e újabb érkezők?

Csordás Emil: 23 lovam van most, de ez a létszám képlékeny, hiszen vannak akik jönnek, vannak akik elkerülnek tőlem. Körülbelül 20-23 a folyamatos létszám. Két-három fiatal ló csatlakozik minden évben, hiszen Pekker György tulajdonosnak vannak anyakancái Rádiházán, így a versenyzésre kész ivadékok felkerülnek hozzánk a pályára. Ha nem sikerül vemhesülniük a kancáknak, akkor külföldről vásárlunk csikót, ahogyan ezt tavaly is tettük, egy remek kancacsikót hoztunk Svédországból.

Nagy Ferenc II: Jelenleg a lovak száma 26, ebben benne van a yearlingtől az idősebbekig minden korosztály. De a létszám bármikor változhat, eladás és vétel is benne van a pakliban.


Mely lovak fejezték be a pályafutásukat? Mi lett a sorsuk? 

Csordás Emil: A most 15 éves Milliondollar Lux visszavonult, ő fedezőménként tevékenykedik tovább. Vannak is már csikói, a C-betűs évjáratból a már említett Credit Card, illetve a D-betűs évjáratból egy remek csődörcsikónk, Dollár Maker kezdi idén a pályafutását. Rajtuk kívül vannak még fiatalabb csikói is, illetve tőle vemhes kancák is.

Nagy Ferenc II: Machetta és Rock and Roll befejezték a versenyzést, hobbilovak lettek szerető gazdáknál.


Milyen tervekkel vág neki a 2021-es szezonnak?

Csordás Emil: Legyen jó évünk, de nem szeretek előre semmit elkiabálni.

Nagy Ferenc II: Remélem ennek a vírusos időszaknak végre vége lesz és nem fog újra leállni az élet. Bízom az újabb sikeres szezonban.

Fotók: Péter Réka 

SHARE THIS