/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Az trénerek értékelnek – 5. rész

2020-as évet izgalmas befutók, javuló formák és remek versenyek jellemezték. A vírushelyzet miatt a szezon később kezdődött és igencsak különlegesen alakult, ennek ellenére minden versenyt probléma nélkül meg tudott rendezni a Kincsem Park, és ez a legfontosabb. Sorozatunkban az idomárokat kérdeztük az előző évről, a benyomásaikról, a trenírozottjaikról és a terveikről.

Blush Bird a Magyar Kancadíj első helyezettje

Hogyan értékeli a 2020-as versenyszezont?

Tormási Gyula: Nagyon jó szezont zártunk, rengeteg örömöt hoztak a napjaimba a telivérek. Bár nem dolgozunk sok lóval, ennek ellenére kifejezetten eredményesek tudtuk lenni.

Ribárszki Sándor: A kis futó létszám mellett remek évünk volt, sok kétéves állt az idomításomban, kevés öreg lóval és háromévessel dolgoztam, ennek ellenére sikerült megnyernünk a Magyar Kancadíjat, illetve a Derbyben Lucifer harmadikként ért célba, így nem lehet okom panaszra.

Korona Károly: Összességében az egyesület számára nem volt túl jó év, sajnos nem mentek úgy a lovak, ahogy szerettük volna.


Hogyan tudtak alkalmazkodni a Covid-19 miatti nehézségekhez? Milyen tapasztalatokat szereztek?

Tormási Gyula: Az életem során sok problémával kellett megküzdenem, így magát a vírushelyzetet is már könnyebben kezeltem. A mindennapi munkánkban nem volt különösebb változás, minden szabályt betartottunk.

Ribárszki Sándor: Minden a megszokott módon zajlott, szerencsések vagyunk, hiszen nem zárt térben dolgozunk, a szabályokat betartottuk, mindenki dolgozott, ahogy eddig.

Korona Károly: A munkák változatlanul mentek a helyzet ellenére is, a versenynapokon a beléptetés gyorsan zajlott, ezzel maximálisan elégedett is voltam, a szállítás volt problémásabb, hiszen vidéken zajlanak a tréningek, alkalmazkodnunk kellett a korai időpontokhoz.


Sikerült-e teljesíteni az év elején kitűzött célokat?

Tormási Gyula: Az év elején kitűzött célokat túl is teljesítettük.

Ribárszki Sándor: Tulajdonképpen sikerült, sőt, Blush Bird meg is koronázta a szezont.

Korona Károly: Sajnos nem sikerült, az eredmények elmaradtak a várttól, ezen próbálunk majd javítani.


Melyik idomításában álló telivér teljesítménye volt kiemelkedő?

Tormási Gyula: Szeretném kiemelni Amarantát, Maxson Hillt és Apostolt, mindhárman kiemelkedően teljesítettek. Maxson Hill szezonja eleve kétséges volt, ennek ellenére kétszer is győzni tudott, Amaranta háromszor galoppozott át elsőként a célvonalon és Apostol is kitett magáért pénzes helyezéseivel és egy győzelmével.

Ribárszki Sándor: Lucifer és Blush Bird teljesítménye volt kiemelkedő, mindketten remek formákat igazoltak.

Korona Károly: Sajnos olyan telivérem nem volt, aki kiemelkedett volna, főként hendikep lovakkal dolgoztam.

Amaranta és Apostol


Melyik lovától várt volna többet?

Tormási Gyula: Kétévesünktől, Libegőtől vártam volna többet, sajnos kisebb sérülést szenvedett, gyógykezelése jelenleg is zajlik.

Ribárszki Sándor: Egyik lovamtól sem vártam volna többet, a kétéves Sword of Luckyban bíztam, de sajnos ő sérüléssel küzdött a szezonban.

Korona Károly: Rubidiumtól és Allegro Assaitól.


Hány kétévese mutatkozott be, ők hogyan futottak? Melyiküktől várja a legjobb teljesítményt 2021-ben?

Tormási Gyula: Libegő mutatkozott be, bízom benne, hogy a rehabilitációját követően ismét eredményes lesz.

Ribárszki Sándor: A kétévesekkel nem kapkodtunk, 18 telivér mutatkozott be, véleményem szerint van bennük lehetőség.


Melyik volt a legemlékezetesebb verseny számára a 2020-as szezonban?

Tormási Gyula: Szinte mindegyik verseny emlékezetes volt számomra!

Ribárszki Sándor: A Magyar Kancadíj és gyakorlatilag Blush Bird sorozata, a Gutai János Emlékverseny, a Highland Golf Club – Magányos Díj és még sorolhatnám.

Korona Károly: Nem volt olyan verseny, amit ki tudnék emelni.

Lucifer első győzelme Suták Csengével


Kik erősítik jelenleg az istállóját?

Tormási Gyula: Marcsó Leila, Bóna Nikoletta és Bordás Bernadett, gyakorlatilag velük csináltuk végig az egész évet, Virág András is sokat segített a szezon elején

Ribárszki Sándor: Nagy csapattal dolgozunk, az istállóhoz tartozik ifj. Dömsödi Gábor, Varga Péter, Horák Róbert, Dudás Zoltán, hosszú évek óta az istálló munkáját segíti Benkő Pál, Víg Noémi, Kriskó Norbert, Vonczem Gabriella és Juszel Béla. Rengeteget segítenek a mindig lelkes amatőrök, Faltusz Niki, Fülöp Zita, Gasztonyi Éva, Homolovics Klaudia, Csáky Dorottya, Czene Leila Izabella és természetesen lányaim, Mira és Sára.

Korona Károly: Ugyanazzal a csapattal dolgozunk, a Korona Istállót családtagok alkotják, a lovászunk és lóápolónk Csizmadia Attila. A lovasok változnak, Kriskó Norbert, Gárdonyi Fruzsina és Virág András is segít a tréningekben.


Hány telivér áll jelenleg az idomításában? Várhatóak-e újabb érkezők?

Tormási Gyula: Jelenleg ugyanazzal az öt telivérrel dolgozom, akikkel tavaly is. A februárban megrendezésre kerülő franciaországi árverésekről még jöhet egy újonc.

Ribárszki Sándor: Ötven lóval dolgozom, elképzelhető, hogy lesz új érkező.

Korona Károly: Három lóval dolgozom, lehet még egy érkezőnk.


Mely telivérek fejezték be a pályafutásukat?

Tormási Gyula: Apostolt a tulajdonosa szeretné eladni, de kedvező ajánlat hiányában szeretném én átvenni, a 2021-es szezont még végig versenyezné, ezt követően hobbi ló lenne.

Ribárszki Sándor: Idomításomból mindenki folytatja tovább a versenyzést.

Korona Károly: Morgenstern és Luck Stone, Allegro Assai pályafutása még kérdéses.

Maxson Hill és Bóna Nikoletta duplázása


Milyen tervekkel vág neki a 2021-es szezonnak?

Tormási Gyula: Nincsenek nagy terveink, bízom benne, hogy hasonlóan eredményesek leszünk, mint tavaly voltunk.

Ribárszki Sándor: Bízunk benne, hogy a nagyobb létszám több futó lovat is eredményez majd, már csak a hároméveseket tekintve is.

Korona Károly: Még nincsenek konkrét terveim, sok opció megfordult a fejünkben, az is elképzelhető, hogy ezt a szezont kihagyjuk.

Rubidium győzelme a Fénylőcsillag Hendikepben

Fotó: Dr. Kovács Gábor

SHARE THIS