/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Molnár Károly

Don Juan DeMarco (Direct Current x Lyreen Mover)
2020-as versenyei:
May Trophy A0 (480m) – III. hely, ideje 29.63
June Trophy OPEN (480m) – IV. hely, ideje 29.56
Nyári Nagydíj Open (480m) – VI. hely, ideje 29.58
July Trophy Open (480m) – I. hely, ideje 29.36
Mega Delight Díj Open (480m) – V. hely, ideje 29.89
Kincsem Park Magyar Derby V. negyeddöntő (480m) – II. hely, ideje 29.95
Kincsem Park Magyar Derby I. elődöntő (480m) – V. hely, ideje 30.34
Kincsem Park Magyar Derby Invitation II. (480m) – III. hely, ideje 29.70
European Tour Lyreen Mover Díj (480m) – IV. hely, ideje 29.86
European Derby Select Stake A0/A1 (480m) – IV. hely, ideje 29.63
Európa Derby III. Elődöntő (480m) – IV. hely, ideje 29.17
Európa Derby Consolation (480m) – II. hely, ideje 28.91
2020-as edzései:
6db hivatalos időmérő edzés.
Legjobb ideje 280m-en: 16.36
Legjobb ideje 480m-en: 29.11

Jaytee Milan (Beaming Gusty x Kinloch Brae)
2020-as versenyei:
Kincsem Park Magyar Derby I. negyeddöntő (480m) – II. hely, ideje 29.32
Kincsem Park Magyar Derby III. elődöntő (480m) – I. hely, ideje 29.19
Kincsem Park Magyar Derby Döntő (480m) – V. hely, ideje 29.60
Európa Derby Sprint I. Elődöntő (280m) – I. hely, ideje 16.54
Európa Derby Sprint Döntő (280m) – I. hely, ideje 16.48
2020-as edzései:
4db hivatalos időmérő edzés.
Legjobb ideje 280m-en: 16.69
Legjobb ideje 480m-en: 29.30

Jelly Flood (Mays Bodyguard x Godsend)
2020-as versenyei:
Kincsem Park Magyar Derby III. negyeddöntő (480m) – I. hely, ideje 29.55
Kincsem Park Magyar Derby III. elődöntő (480m) – III. hely, ideje 29.51
Fürge Ürge Derby Consolation (480m) – I. hely, ideje 28.96
European Derby Select Stake Open (480m) – I. hely, ideje 28.88
Európa Derby II. Elődöntő (480m) – I. hely, ideje 28.93
Európa Derby Döntő (480m) – III. hely, ideje 29.08
2020-as edzései:
4 db hivatalos időmérő edzés 480m-en, legjobb ideje: 28.92

Azon kevés tulajdonos közé tartozol, aki kizárólag tulajdonosi minőségben vesz részt az agárversenyeken, hisz te magad nem tréningezel. Ez a része sosem érdekelt a sportnak?
Mivel én magam nem értek hozzá, ezért a sport ezen részét meghagyom Tenczel Gábor barátomnak, akit szakmailag 100%-osnak tartok erre a feladatra. Nekem tulajdonosként kell a „csúcsra jutnom”, így találom meg azt, amit ebben a sportban keresek. Az ügetőben is meghagyom a felkészítést az idomárnak így az agár szakágban is a trénernek.

Mi az, ami ennyire megfogott ebben a sportban, hogy évről évre nem is csak egy agár fut a neved alatt?
Még korábban, amikor péntek esténként az egyenes versenyek voltak a Kincsem Parkban, rendkívül megfogott a kutyák mozgása. Ahogy azzal az eleganciával repültek, teljesen lenyűgöztek, ezért elhatároztam, hogy nekem is kell egy agár.

Öreg motorosnak számítasz a Lovin, szinte a második otthonod, mi a véleményed az új agárpályáról és a benne rejlő lehetőségekről akár a Kincsem Park, akár az agaras világ szemszögéből?
Szerintem ez egy új mérföldkő a magyar agársport történelmében. Úgy látom, hogy nagyon sok régi agarasnak tetszik a pálya, persze minden újhoz hozzá kell szokni, de azt gondolom, hogy igen komoly jövője van az Agárstadionnak. A tenyészállomány is igen nagy, a tenyésztői kedvet is pozitívan befolyásolja és azt gondolom, hogy Európa szinten is helyt állunk.

Idén 3 agarad készült Tenczel Gábornál, Jelly Flood, akinek társtulajdonosa vagy, Jaytee Milan és Don Juan. Mennyire vagy megelégedve a teljesítményükkel?
Tökéletesen elégedett vagyok velük, pláne, hogy egy ilyen furcsa, csonka évünk volt a tavalyi. Sok sérüléssel is bajlódtunk, de ennek ellenére is nagyon tisztességesen helyt álltunk. Én is még csak most tanulnom, hogy egy agárverseny mennyivel másabb, mint mondjuk egy ügető futam, itt nüánsznyi dolgokon elcsúszhat egy győzelem. Az ügetőn több perc áll rendelkezésre ahhoz, hogy taktikázzon egy hajtó, az agárnál 28 másodperc alatt egy kisebb ütközésen is elmehet egy döntőbe jutás, ahogyan az történt Jelly Flood esetében is.

Melyik győzelemre vagy a legbüszkébb, ha van ilyen?
Jaytee Milan a szívem csücske és az Európa Derby győzelme volt számomra a legemlékezetesebb tavaly. Illetve még Jelly Flood Derby elődöntő szereplését is kiemelném, amikor óriási hátrányt ledolgozva nyerte meg a futamot.

„Köztudott”, hogy nagyon izgulós típus vagy, hogy érezted magad, hogy idén végre tradicionális pályán mérettették meg magukat a kutyáid?
Végre nem az történik, mint az egyenes sprintversenyeken. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire más egy ovál pálya, ahol kanyarok teszik igazán izgalmassá a versenyek menetét. Most a kanyarokban jobban izgulok már, mint a végén a befutóban.

2019-ben Jaytee Milannal szerencsét próbáltatok Írországban, a nagy Ír Derby-n, de egy sajnálatos sérülés miatt Jaytee nem tudott starthoz állni. Van még ilyen ambíció benned, hogy fusson kint agarad? Van konkrét terv esetleg?
Igen, mindenféleképpen. Idén egy fiatal kan beszerzésén gondolkodunk Tenczel Gáborral, akivel itthon és külföldön is szeretnénk versenyezni. A cél Írország, hiszen azt gondolom, hogy amíg egy Kelet- európai trénernek az Angol Derby egy álom maradhat, az Ír Derbybe azért technikailag könnyebb bekerülni, de mégsem lenne kisebb dicsőség, ha ott eredményesen szerepelnénk.

Szeretsz egyszerre több agárral „foglalkozni”, terveztek Gáborral a fent említett kutyán kívül még újabbakat a meglévők mellé?
A tavaly futottak mellett még itt van Saunders Blitz, aki egy sajnálatos sérülés miatt nem tudott 2020-ban versenyezni. Idén viszont ő is megmutathatja azt, hogy mi rejlik benne.

Halljuk innen-onnan, hogy a lovasok között is egyre többen nyitottak az agársport iránt, hova nőheti ez ki magát szerinted, hogy egy-egy tulajdonosnak lova és agara is fusson a Kincsem Parkban?
Én azon vagyok, hogy minél több lovasnak legyen agara is. Ezáltal az agarazás is el tudna menni egy olyan irányba, mint a lóversenyzés, hogy trénernél tartjuk a kutyáinkat, nem otthon. Egyelőre az agár szakágban még az a jellemző, hogy a tulajdonos egyben a tréner is, mindenki otthon tartja és saját maga tréningezi a kutyáját, de ez változhat idővel és kinőheti magát annyira, hogy legyenek főállású trénerek is, akik ebből élnek.

Lesz szerinted valaha saját agarad, otthon, kanapén vagy maradsz inkább az aktív versenyzőknél?
Ezen már gondolkodtam korábban is, de egyelőre nem tervezem.

Fotók: Simkó Szilárd

SHARE THIS