/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Sikerek a periférián

Írta: Kovács Botond.

Geniale

Hamid Khalili, a telivérkereskedelemmel és tenyésztéssel foglalkozó nemzetközi vállalkozás, a Decamond Racing alapítója érdekes híreket küldött Skandináviából. Svédországban fedez Geniale (2014 pm, Deep Impact – Sarafina, Reude To Bend) nevű, japán tenyésztésű ménjük. A japán telivér két sikeres középtávú hazai versenye után 2018-ban Franciaországba került, és egyből győzelemmel mutatkozott be a Group 3-as besorolású Prix Messidorban, az azóta sajnos bezárt Maisons-Laffitte versenytéren. Érdekesség, hogy állandó lovasa, a japán szupersztár, Take Jutaka kezében érte el az európai sikert. Ezután több próbálkozás is történt Group-szinten, Matszunaga Mikio mestert lecserélték Kobajasi Szacsiakira, sőt, végül Pascal Baryhez került a ló, de az eredmények elmaradtak, végül nem kísérleteztek vele tovább.

A Shadai Farm által nevelt Geniale apja a Hármas Korona nyerő, hétszeres apamén champion, Deep Impact (2002 pm, Sunday Silence – Wind in Her Hair, Alzao), anyja az Aga Khan Ménesben napvilágot látott Sarafina (2007 pk, Refuse To Bend – Sanariya, Darshaan), aki szintén káprázatos pályafutást tudhat maga mögött. Megnyerte a Prix de Diane-t (Francia Kancadíj), a szintén Group 1-es Prix Saint Alaryt, és a Grand Pix De Saint-Cloud-t, valamint a Group 2-es Prix Corridát és a Prix Foy-t. Ezen kívül háromszor szerzett dobogós helyezést Group 1-ben. Geniale teljes testvére, Savarin Group 3-győzelemmel rendelkezik (Prix d’Aumale). Nem kell különösebben bizonygatnunk, komoly tenyészértéket képviselő ménről van szó.

Hot Streak

Tavaly a svédországi Hallestorp Farmra küldtük Genialét, és Anette Johansson, a Scandinavian Racehorses gondozására bíztuk. Örömmel látjuk, hogy idén negyvenöt kancát visznek hozzá a skandináv tenyésztők. Ez talán annak is köszönhető, hogy igazán moderált áron, 25.000 svéd koronáért (kb. 900.000 forint) lehet igénybe venni a szolgálatait. Úgy tűnik, idén ő lesz a legnépszerűbb fedezőmén az északi királyságban. Vállalkozásunk azt tűzte ki célul, hogy potenciális tenyészállatokat kutatunk fel világszeret, úgy is mondhatnám olyanokat, akik a radar alatt repülnek. Óriási a kínálat a piacon, és nagyon nehéz felvenni a versenyt a legnagyobb ménesekkel és tenyésztőkkel, viszont optimista ember lévén pont ebben látom a lehetőséget. A telivértenyésztés absztrakt dolog, már-már művészet, a háttérbe szorult szereplőkből is rengeteg mindent ki lehet hozni. Sohasem voltam nagyzoló típus, ezért cseppet sem zavar ha a siker perifériára szorult tenyésztő országokban vár rám.

A Decamond tulajdonában álló Genialén kívül a Qatar Racing által tenyésztett és futtatott Hot Streak (2011 sm, Iffraaj – Ashirah, Housebuster) is a csapatot erősíti. A mén kétévesen megnyerte a Listed besorolású Roses Stakes-t, és a Group 3-as Cornwallis Stakes-t, három éves korában pedig a Group 2-es Temple Stakes-t. Ezen kívül dobogós helyet szerzett a Mill Reef Stakes-ben, a Middle Park Stakes-ben, a Palace House Stakes-ben, a King’s Stand Stakes-ben és a Prix de Saint-Georges-ban. Hot Streak 3.500 euróért elérhető az Haras d’Annebaultban.

Red Jazz

Khalili vállalkozásától bérli a Gestüt Lindenhof Red Jazzt (2007 pm, Johannesburg – Now That’s Jazz, Sword Dance). Az 5.000 euróért fedező mén megnyerte a Listed kategóriájú European Free Handicapet, és a Free Trophy Stakes-t, valamint a Group 2-es Challenge Stakes-t. Ezen kívül nyolc Black Type-helyezést ért el. A mén adta a Listed és Group 3-győzelemmel rendelkező Urban Beatet, és a Svédországban Listedet nyerő és két Listed második helyezést elérő Jazz Explosiont.

SHARE THIS