/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

A trénerek értékelnek – 6. rész

2020-as évet izgalmas befutók, javuló formák és remek versenyek jellemezték. A vírushelyzet miatt a szezon később kezdődött és igencsak különlegesen alakult, ennek ellenére minden versenyt probléma nélkül meg tudott rendezni a Kincsem Park, és ez a legfontosabb. Sorozatunkban az idomárokat kérdeztük az előző évről, a benyomásaikról, a trenírozottjaikról és a terveikről.

Centrum elveszítette nyeretlenségét Gönczi Rebekával a nyergében

Aros Zoltán

A szezon első félét szívesen elfelejteném, sajnos félre menedzseltük Centrumot. Augusztus elejétől azonban sikerült korrigálnunk, megtaláltuk számára az ideális távot, onnantól mondhatom, hogy elégedett vagyok. Volt több kevésbé előnyös lovas választásunk is, de szerencsére elveszítette nyeretlenségét és egészségesen várja a folytatást.
A lovakkal itthon készülünk, minden úgy haladt, ahogy azt elterveztük, a nejem, a gyerekek és én járunk be az istállóba. Marlon húga, Mandula állt még az idomításomban, azonban nagyon késői ló volt, nem olyan, mint a testvére, így őt elcseréltük Lujzára, aki tenyészkancaként folytatja tovább. A számomra legemlékezetesebb futam a Nyeretlenek Versenye volt szeptember 13-án, ekkor veszítette el Centrum a nyeretlenségét, illetve az 1000 méteres Istvánmező Hendikep, ahol a második helyet szerezte meg. Egy lóval dolgozom jelenleg, nem várok újabb érkezőt.
A 2021-es terveink között szerepel, hogy Centrummal egy osztállyal feljebb kerüljünk, 900-1000 méteres távon fog starthoz állni. Bízunk benne, hogy eredményes lesz, kétévesen minden futására pénzt keresett, örülnénk, ha ezt a formát hozná, illetve ha győzni is tudna.


Mezzo győzelme Jozef Parigállal

Grósz Gyula

A tavalyi évet jónak értékelem, maga a vírus nem okozott számunkra nehézséget, alkalmazkodtunk a megváltozott helyzethez, a zárt kapus versenyek is rendben zajlottak. Összességében Rebellis teljesítményével elégedettek vagyunk, megbízható ló, stabilan hozta a formáját, talán egy kis szerencse kellett volna ahhoz, hogy többet nyerjen. Mezzotól vártunk volna többet, bíztunk benne, hogy javulni fog, ez sajnos nem következett be, mégis hozzá köthető a számomra legkedvesebb verseny, amikor a Búzamező Hendikepben győzni tudott. Lovasa Jozef Parigál volt, régóta dolgozunk együtt, gyakran lovagolja a lovaimat, de közös sikert még nem arattunk eddig a versenyig. A szezonban egy kétévesünk kvalifikált még, Muskátli. Az állomány 2021-re leszűkült, a bácsalmási lovak a tenyésztést erősítik tovább, így Muskátli maradt az idomításomban, mellé keresek tréningtársat. 2021-re nincsenek különösebben nagy terveink, szeretnénk eredményesen szerepelni a már említett most már hároméves saját tenyésztésű lovunkkal.


Rácz Attila

Sajnos ez az év értékelhetetlen volt számomra, semmi sem jött össze úgy, ahogy ezt eltervezem. A vírus nem okozott nehézséget, közvetlenül nem éreztem a negatív következményét, a tréningtelepen sem okozott gondot. Közvetve azonban kihatott rám is, mivel a kiemelt versenyek, amelyekre készültem nem előnevezésesek voltak, ez kicsit felforgatta a rendszert, az én szempontomból negatívan. Jelenleg két lóval dolgozom, egy kétévessel, An Eagle’s Dreammel és egy ötévessel, Gauteng Chieffel. Egyelőre nem számolok újabb érkezővel, de előfordulhat, hogy ősszel esetleg egy yearlinggel bővül a csapat, ez majd az idei évtől függ. Bízom benne, hogy 2021 jobb lesz, mint 2020 volt, bár mindkét lovam kezdő. A kétévessel nincsenek nagy terveim idénre, a célom az, hogy megismerje a pályát, fusson egy-két versenyt, tanulja meg mi a dolga. Az ötéves lovam kisebb nagyobb problémákkal küzdött, szeretnék vele pályára lépni. A kora ellenére azért próbálkozom még vele, mert bízom benne. Szeretném versenyben indítani, hogy lássam jól gondoltam-e amikor bizalmat szavaztam neki. A többi majd a pályán eldől.


Ruca sikere a Totalizatőr Hendikepben, pályarekordot futva

Balogh Heike

Jó szezont zártunk, főleg a vége volt számunkra kiemelkedő. Maga a vírus nem okozott nehézséget, a munka változatlanul haladt. Lovaink ősszel négyszer nyertek. Számomra a legszebb verseny a 3200 méteres Totalizatőr Hendikep volt, Ruca Benedek Zoltánnal a nyergében pályarekoddal győzni tudott. Jelenleg három telivérrel dolgozom, Lujza befejezte pályafutását, anyakancaként folytatja tovább, újabb érkezővel nem számolunk. Az idei évben szeretnénk több kiemelt versenyen részt venni, ha az Isten is megsegít minket.

Fotó: Dr. Kovács Gábor

SHARE THIS