/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Interjú a 2020-as év ugró idomár championjával

Suták János 2020-ban ugró idomár champion címet ünnepelhetett, idomítottjai háromszor galoppoztak át elsőként a célvonalon. Az alábbiakban a vele készült interjút olvashatják.

Sok szép sikere volt 2020-ban, mind gátversenyekben, mind síkversenyekben. Melyik futam volt a legkedvesebb?

Suták János: A Kocsi Zoltán Emlékverseny – Nyári Gátversenyt emelem ki, a Zala Csaba idomításából induló abszolút favorit Sárkányfüvet mind a két idomításomból futó ló, Sambo és Vanília is megverte.

Sambo és Vanília küzdelme a Nyári Gátversenyben

Jövőre kiket láthatunk gátversenyekben?

Suták János: Sambot és Silent Watert biztosan, előbbi két győzelemhez segítette hozzá az istállót a gátszakágban, az utóbbi pedig a harmadik győzelemhez járult hozzá, de több ló is jól ugrik az istállóban.

Mi alapján zajlott a lovas választás?

Suták János: Vaníliát megszokott lovasa, Osztényi Zoltán lovagolta. Sajnos nincs sok ugrólovas hazánkban, így azt ültettem fel, aki szabad volt az adott futamban.

A tréningek Nyíregyházán zajlanak. Hogyan tudnak felkészülni az ugróversenyekre?

Suták János: Vannak olyan helyek, ahol eleve vannak akadályok, illetve ha szükséges mi magunk is állítunk akadályt a pályán is. Volt olyan lovunk, akit pénteken felvittünk az Alagi Tréningtelepre, hogy ismerkedjen a lovasával.

Hány telivér áll jelenleg az idomításában?

Suták János: Jelenleg húsz lóval dolgozom.

Silent Water Makoviczki Ákossal

Kik vonulnak vissza a versenyzéstől? Velük milyen további tervek vannak?

Suták János: Vanília vonult vissza, ő bérelt ló volt, így visszakerült a tulajdonosához.

Kik erősítik az istállóját?

Suták János: A megszokott gárdával vágunk neki az évnek. Természetesen az istálló lovas sosem változik, ő Suták Csenge, két gyakorlott amatőrünk is van, Májer Cintia és Jeles Eszter. Vannak olyan amatőrlovasaim még, akik versenyben is szeretnék kipróbálni magukat.

Milyen tervei vannak 2021-re?

Suták János: Bízunk benne, hogy az öregebb lovaink talpon maradnak egész évben, illetve van egy-két reményteljes háromévesünk is. A többiekkel, akik nem sokat mutattak még főként a hendikep számuk elérése lesz a cél. Nem lesz egyszerű dolguk, mivel véleményem szerint a kapott forma nem tükrözi hűen a teljesítményüket, nehéz lesz velük az öregek, illetve az idén kvalifikált háromévesek ellen versenyezni.

Fotó: Dr. Kovács Gábor

SHARE THIS