/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Repkedtek a milliók – Saudi Cup 2021 (videóval)

Szalman király

Írta: Kovács Botond.

Nagy várakozás előzte meg az idén második alkalommal megrendezett Saudi Cupot. A világ legnagyobb összdíjazású versenyén, 20 millió dollár várta a futtatókat.

Szaúd-Arábia a világ egyik leggazdagabb és legtitokzatosabb állama. Az ország a Szaúd család kormányzása alatt egyesült, az 1930-as években. Abdul-Aziz király hamar rájött, a sivatagi dűnék alatt rejtőző mérhetetlen olajkincsből befolyó pénzt csak akkor tudja népe javára fordítani, ha elüldözi a hasznot lefölöző multinacionális vállaltokat. Most nem részletezzük, miként érte el célját, de végül ezt a harcot is megnyerte, és a monarchia virágzásnak indult. Az uralkodót, de főleg utódait számos bírálat érte, hiszen vasmarokkal kormányozták a bizonyos értelemben elszigetelt birodalmukat. Az utóbbi években azonban számos reformot vezettek be (2019 óta a szaúdi nők gépjárművezetői engedélyt is kaphatnak), és fontos szempont lett a nyitás a nagyvilág felé. A derék Szalman király, a honalapító fia, a lóversenyt is az új politika szolgálatába állította, ezért felépített egy luxus-lóverseny pályát Rijádban, és megalapította a világ legnagyobb összdíjazású futamát. Stílusos kezdeményezés, bátran kijelenthetjük, őfelsége nem aprózta el az energiáját.

Knicks Go

Az idei keretprogramban szereplő nyolc másik futamra is jutott 11 millió dollár, érthető módod a csúcspont mégis a 20 millió dolláros (5.91 milliárd forint), 1800 méterre kiírt, homokpályás Kupa volt. Az Amerikai Egyesült Államokban, Bahrainban, az Egyesült Arab Emirátusokban, Nagy-Britanniában és Japánban idomított telivérek álltak starthoz az Abdul-Aziz királyról elnevezett versenytéren. Az indításhoz az amerikai Knicks Go, a tavalyi Breeders’ Cup Mile, és az idei Pegasus World Cup nyerője 7/4-es favoritként kentrézett ki Joel Rosario alatt, és jól állt még a bukmékereknél a szintén amerikai tréningből érkező Charlatan is, a tavalyi Malibu Stakes nyerője, Mike Smith-szel. Megjegyezzük, hogy mindez természetesen csak az ország határain túl és az interneten működő könyvesekre érthető, hiszen reformok ide, reformok oda, a lóversenyfogadás még nem engedélyezett Szaúd-Arábiában. (Vannak ugyan kiskapuk, de ezeket nem mi szeretnénk reklámozni.) Nem volt hosszú a brit Global Giant (Steventon Stakes – L), a japán Chuwa Wizard (Champions’ Cup – Gd1), az amerikai Tacitus (Suburban Stakes – Gd2) az Emirátusokból érkezett Military Law (Al Maktoum Challenge – G2) és a szintén brit színekben induló Mishriff (Prix du Jockey Club – G1) odds-a sem, aki tavaly már próbálkozott a Szaúdi Derbyben, de csak a második hely jutott neki Full Flat mögött.

Hollie Doyle

A zsoké felhozatalra sem lehetett panasz, a világ lovasainak színe virága pattant nyeregbe. A futam előtt többek között Frankie Dettori (Global Giant), William Buick (Tacitus), Ryan Moore, (Bangkok), Mickael Barzalona (Max Player), Christian Demuro (Derevo), a már említett Mike Smith és Joel Rosario, és a turf-világ új üdvöskéje, Hollie Doyle (Extra Elusive) beszélgetett magabiztosan a ringben a tulajdonosokkal.

Mishriff

A szoros finissel végződő futamot a John Gosden idomításában álló Mishriff (2017 pm, Make Believe – Contradict, Raven’s Pass) nyerte David Egan kezében. A második helyen Charlatan ért célba, az esélytelenek nyugalmával induló, Great Scott előtt. A favorit csupán nyolc és fél hosszas negyedik tudott lenni, megelőzve Sleepy Eyes Toddot. A pénzdíjak azonban itt nem értek véget. A tizennégy indulóból még a tizediknek is jutott egy kis pénz, potom 60 millió forintnak megfelelő szaúdi riál.

David Egan

John Gosden újabb trófeával lett gazdagabb, valószínűnek tartjuk, hogy mostanra külön házat, legalábbis egy nagyobb fészert kellett építtetnie a rengeteg tiszteletdíj tárolására. A csupán huszonegy esztendős David Egannel, a 2017. évi szezon apprentisz championjával madarat lehetett volna fogatni. A 270 győzelmével nemzetközi szinten még kezdőnek számító fiúnak megy legszívesebben Mishriff, ez volt a páros harmadik sikere, és megtaláljuk nevük mellett a tavalyi Szaúdi Derby második helyét is. (Igazságtalanok lennénk azonban, ha nem említenénk meg, hogy Frankie Dettori a Prix Guillaume-ot nyerte vele Deauville-ben, Ioritz Mendizala pedig a Francia Derbyt Chantilly-ban.) Egan eddigi legnagyobb sikerét a Pilaster nyergében aratta Lillie Langtry Stakes-ben (Goodwood, G2).

Abdulrahman herceg a győztesek körében (a felvétel nem a Kupán készült)

Mishriff bizonyos szempontból otthon tartotta a győzelmet, hiszen tulajdonosa Abdulrahman bin Abdullah bin Szejfál herceg. A legtöbb forrásban csupán „A. A. Saifal” néven említett, titokzatos futtató visszahúzódó életet él, egyáltalán nem tartozik a kirakatban pózoló tulajdonosok közé. A lovak iránti rajongását természetesen a családból hozta, saját bevallása szerint gyerekkorában több időt töltött az istállóban, mint apja, Abdullah bin Fejszál al Szaúd, az első szaúdi belügyminiszter rijádi palotájában. Talán mondanunk sem kell külön, nagyapja, a higgadtságról és puritán életviteléről ismert Fejszál király is ismert tenyésztő volt, bár ő inkább a tiszta vérű arab lovakat kedvelte. Nem tudjuk mikor lehetett minderre ideje, hiszen élete során rengeteg küzdelemben volt része (ezek közül kiemelkedik, hogy egy jól megszervezett puccs segítségével lemondatta a trónról tékozló életet élő, és a pénzt két kézzel szóró bátyját, Szaúdot).

Invincible Spirit

Bennünket jelenleg jobban érdekel azonban az utazást és a forróságot nem kedvelő, ezért többnyire angliai ménese (Nawara Stud) közelében élő Abdulrahman herceg, aki 1989 óta futtat Európában. Az első jelentős sikerre az 1990. évi Prix de Diane-ban került sor Rafha (1987 pk, Kris – Eljazzi, Artaius) jóvoltából. A dicsőségben Willie Carson és Sir Henry Cecil osztoztak. Innen nem volt megállás. Számos európai nagydíj megnyerése után, színre lépett Invincible Spirit (1997 pm, Green Desert – Rafha, Kris), akitől Kingman, Fleeting Spirit és Magna Grecia származik. A később godolphinos színekben versenyző Belardo (2012 pm, Lope De Vega – Danaskaya, Danehill) is alaposan kitett magáért, amikor behúzta a Dewhurst Stakes-t és a Lockinge Stakes-t. Make Believe (2012 pm, Makfi – Rosie’s Posy, Suave Dancer) a Francia 2000 Guineas-ben, vagyis a Poule d’Essai des Poulains-ban és a Prix de la Foret-ben vitte győzelemre a herceg színeit (bordó, fehér vállak, bordó sapka). Itt említjük meg a Nawara Studban tenyésztett Kodiac (2001 pm, Danehill – Rafha, Kris) nevét is, akitől 65 Black Type-nyerő származik eddig. Az új kedvenc azonban kétségtelenül Mishriff, aki a világ legnagyobb összdíjazású futamának elhódításával örvendeztette meg tulajdonosát. A tiszteletdíjat egy közeli rokon, Mohamed bin Szelmán trónörökös nyújtotta át.

Gosden szerint nem elképzelhetetlen, hogy legközelebb Dubajban látjuk futni idomítottját, ahol a World Cupban már 7/2-n áll favoritként az eddigi nyolc ló közül.

Az alábbi linkre kattintva a futam megtekinthető:

SHARE THIS