/ by /   Friss hírek, SZAKMAI Galopp, SZAKMAI Ügető / 0 comments

Általános információk a Kincsem Park járványvédelmével kapcsolatosan

A lovak herpeszvírusok okozta betegségei közül aktuálisan az Európa több gócpontján megjelent, súlyos idegrendszeri tüneteket okozó EHV-1 fertőződésekkel kapcsolatos álláspontunk a következő:

A vírus lázat, légzőszervi és szemtüneteket: orrfolyás, köhögés, könnyezés; vemhes kancákban vetélést, koraellést, életképtelen csikó megszületését eredményezheti, valamint idegrendszeri tüneteket okozhat, amelyek az átmeneti ataxiától (enyhe sántaság, gyengeség, bizonytalan egyensúly) a teljes bénulásig terjedhetnek. Az idegrendszeri tünetek megjelenését nem előzi meg szükségszerűen egyéb panasz.

Mivel sajnos a forgalomban lévő vakcinák egyike sem véd az idegrendszeri tünetek kialakulása ellen, a vírus terjedését igyekszünk megakadályozni.

A védekezés legfontosabb eleme az izoláció, tehát a lovak egymás közötti kontaktusainak szám-és időtartambéli csökkentése, valamint a személyforgalom korlátozása. Az EHV elleni vakcinázottság nem biztosítja a védelmet, tehát az oltott lovakat is izolálni kell. A vírus a természetben viszonylag ellenálló a környezeti hatásokkal szemben, tehát ruhán, cipőn, tárgyakon könnyen átvihető, ezért javasolt minden istálló bejáratánál teljes (kéz, láb, ruha) fertőtlenítést végezni, és az istállók látogatottságát a legszükségesebb szintre csökkenteni.

A COVID kapcsán ismert humán kézfertőtlenítők az EHV ellen is hatásosak, egyéb tárgyakra a kereskedelmi forgalomban lévő 10%-os nátrium-hipoklorit megfelelő. Karámoszlopok, szerszámok, istállópadozat, lószállítók, boxok permetezésére, lemosására szinten alkalmas a hypo, az önitatók, etetők azonban csak vizes öblítés után használhatók.

A betegségre gyanús lovakat kérjük jelezni a pályaállatorvosoknak. Javasoljuk a  rendszeres lázmérést, hiszen a beteg lovak azonnali kezelése előnyös a prognózis szempontjából.

A fertőzés igazolása a tüneteket mutató lovakból orrtamponból és vérből PCR vizsgálattal történik, kb. 24 órás átfutási idővel.

A pályáról tenyésztéssel (is) foglalkozó telepre lovat kivinni tilos.

A pályára történő lóbeszállítási igényt előzetes bejelentés után egyedileg bírálunk el.

 

Üdvözlettel:

Dr. Machay Krisztina
Lógyógyász Specialista
Lóegészségügyi Szakállatorvos

SHARE THIS