/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Arlington végnapjai

Secretariat
Clem McCharty

Írta: Kovács Botond.
Úgy tűnik, elérte a vég az Egyesült Államok egyik legpatinásabb és legnagyobb presztízsű versenyterét, az Arlington Parkot (hivatalos nevén az Arlington International Racecourse). A pálya tulajdonosa, a Churchill Downs Incorporated március 2-án bejelentette, piacra dobja a rendkívül komoly értékű, Chicago külvárosában lévő ingatlant.

A 131 hektáros pályán 1927 óta a sport legkiválóbb lovai, például a Hármas Korona nyerő Secretariat versenyeztek. Amerikában rögtön a megnyitástól fogva, itt alkalmaztak először szpíkert, Clem McCharty személyében. Eddie Arcaro itt lépte át a bűvös háromezres álomhatárt 1952-ben (előtte senki sem nyert ennyi futamot), a panamai származású Laffitt Pincay, Jr. itt aratta első amerikai győzelmét 1966-ban. Arlington nevéhez fűződik az amerikai sport első szponzorált futama, a 100 ezer dolláros Pontiac Grand Prix megrendezése 1971-ben. A világon itt futottak először 1 millió dollár értékű versenyt, az Arlington Milliont, amelyet John Henry nyergében Bill Shoemaker nyert 1981-ben. A kitűnő Cigar itt állította be a mai napig megdöntetlen tizenhat egymás után nyert futamból álló rekordját. 2002-ben itt rendezték a Breeders’ Cupot, amelyen High Chaparal duplázott a Turfben (holtversenyt ítéltek a stewardok, Joharral osztozott az első díjon).

Egy mérföldes balkezes gyeppályán, és egy 1800 méteres homok pályán folynak, bár sajnos azt kell mondanunk, folytak a versenyek, az istállókban kétezer telivért lehetett elhelyezni a májustól szeptemberig tartó mítingek során. Itt futották az Arington Million mellett a Beverley D. Stakest és a Secretariat Stakest, valamint az American Derbyt, a Chicago Handicapet, az American 1000 Guineas Stakest és az Arlington Oakst.

Chad Brown – Zarándoknak érzem magam egy dicstelen világban


A metropolisz közelsége, az összefüggő terület nagysága és remek megközelíthetősége miatt a tulajdonos úgy döntött, nem rendez több versenyt a pályán, és piacra dobja az ingatlant. Egyben ígéretet tett, a versenyrendezői engedélyét más, eddig nem közölt helyen szeretné felhasználni. Sovány vigasz. Chad Brown, akinek lovai négyszer nyertek Arlington Milliont (Real Solution – 2013, Beach Patrol – 2017, Robert Bruce – 2018, Bricks and Mortar – 2019), röviden így kommentálta a döntést: Nagyon szomorú vagyok. Egy újabb történelmi jelentőségű és felbecsülhetetlen kulturális értékű pálya válik az ingatlanfejlesztő cápák martalékává. Zarándoknak érzem magam egy dicstelen világban.

SHARE THIS