/ by /   Friss hírek, Kiemelt egyéb hír / 0 comments

147 éve született Kincsem

Ünnepel a magyar és a nemzetközi lóversenysport és a teljes hazai lovas ágazat. Napra pontosan 147 esztendeje, 1874. március 17-én született hazánk legeredményesebb és leghíresebb versenylova, Kincsem. A sárga kanca apja Cambuscan, anyja Waternymph. Tenyésztő-tulajdonosa Blaskovich Ernő.
Pályafutása során 54 versenyen indult és soha sem talált legyőzőre. Győzött a Monarchia szinte valamennyi versenypályáján, háromszor nyerte meg a Nagydíjat Baden-Badenben, győzött a franciaországi Deauvilleban és az anglia Goodwoodban a kor legjobbjai ellen. Utóbbi helyen nevezték el The Hungarian Wondernek a győzelem után. A németek Wunderstute hívták míg mi Magyar Csodakancának azóta is. Fényes versenykarrierje után tenyésztésbe került és öt csikója született, akik jó lovak voltak, de nem érhettek fel anyjuk tudásához.
Születésének 100. évfordulója alkalmából nevezték el a budapesti lóversenypályát Kincsem Parknak. Ekkor avatták fel az idén Munkácsy-díjjal elismert Tóth Béla szobrászművész Kincsem szobrát, mely a világ egyik legszebb lovas alkotása.
A verhetetlen csodakanca eredményei és kalandos élete mind a mai napig velünk él. Dr. Fehér Dezső számtalan könyvet írt versenyeredményeiről és leszármazottjairól. A kanca trénerének, Hesp Róbertnek az ükunokája, Hesp József aktív Kincsem kutató számos dolgozatában megerősítette vagy éppen megcáfolta a köztudatban keringő Kincsem legendákat. Kincsem 2017-ben is meghódította Magyarországot, Herendi Gábor filmjét közel félmillió ember látta a mozikban.

Isten éltessen Kincsem! Éljen a magyar lóversenysport!

SHARE THIS