/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Rachael Blackmore bomba formában

Írta: Kovács Botond.

Rachael Blackmore nevétől hangos a brit turf-élet. Akárcsak a hazai lányok a szezonnyitón, az ír amazon fantasztikus teljesítményt nyújtott a múlt heti Cheltenham Fesztiválon, és a míting legeredményesebb lovasa lett hat győzelemmel. Rachel az 1860 óta megrendezett sportesemény első női lovasa, aki átvehette az ezért járó különdíjat, a Ruby Walsh Trophyt.

Rachael Blackmore 2015 márciusában döntött úgy, hogy amatőr licencét professzionálisra cseréli. Addig mindössze hét point-to-point versenyben szerzett győzelem állt neve mellett. Az elhatározást azzal indokolta, hogy semmi vesztenivalója sincs. Első nyerőjét 2011 februárjában lovagolta, amikor Stowaway Pearl nyergében stílusos győzelmet aratott Thurles-ben. A ló idomárja, a Cápa (Shark) néven is ismert John Hanlon gyakran ugratta azzal a tehetséges hajadont, hogy nem lesz elég bátorsága hivatásossá válni. Természetesen, ezt csak ösztönzésnek szánta a mester, ő adta Rachaelnek első profi nyerőjét, Most Honourable-t 2015 szeptemberében. Az első komoly sikert Abolitionist nyergében aratta a lány egy Grade A besorolású akadályversenyben, és még ugyanabban az esztendőben megszerezte az utánpótlás championi címet, harminckét győzelemmel a tarsolyában. Ezután szárnyakat kapott, és 2018/19-ben már végig a champion Paul Townend sarkában loholva, kilencvenszer mázsált vissza nyerőként. Tavaly ugyan csupán hatvanegy sikernek örülhetett, de az idei szezonban már nyolcvanöt győzelmet aratott, jó eséllyel ez lesz élete eddigi legeredményesebb szezonja. A cél természetesen a championi cím megszerzése, és ebben ismét Townendet kell legyőznie.

Cheltenhamben a Champion Hurdle-ben (Honeysuckle/Henry De Bromhead) kezdődött a győzelmi széria, a Baring Bigham Novices’ Hurdle-ben (Bob Olinger/Henry De Bromhead) folytatódott, majd jött a Champion Bumber (Sir Gerhard/Willie Mullins), a Ryanair Chase néven is ismert Festival Trophy (Allaho/Willie Mullins), a JCB Triumph Hurdle (Quilixios/Henry De Bromhead). A csupa Grade 1-es megmérettetés közben arra is volt idő, hogy behúzza a laza Grade 2-es Mares’ Novices’ Hurdle-t (Tellmesomethinggirl/Henry De Bromhead). A Gold Cupban csupán másfél hosszal maradt le Plus Tard hátán a nyerő Minella Indo mögött. A cheltenhami izgalmak egy eséssel (Balko De Flos), és két bukással (Embittered, Plan Of Attack) is fokozódtak. Csak halkan jegyezzük meg, hogy az esés és az egyik bukás egy napon, alig néhány óra különbséggel történt.

Rachel Blackmore eddigi pályafutás a során 2296 lovaglásból 302 győzelmet szerzett (ebből 17 Grade 1), valamint 248 második és 245 harmadik helyezést ért el, közel 6.5 millió eurónak megfelelő versenydíjat juttatva a futtatók zsebébe.

Rachel 1989-ben született az ír County Tipperaryben, apja szarvasmarha tenénysztő, édesanyja tanár. Jelenleg County Carlow-ban él vőlegényével, a szintén zsoké Brian Hayes-zel.

SHARE THIS