/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Opasan az Év Lova Szlovákiában

Írta: Kovács Botond.

A hazánkban is fényes sikert arató Opasan (2017 pm, French Navy – Oiuja’s Sister) lett az Év Lova baráti északi szomszédainknál.

A remek mén Józef Chódur mester istállójában kezdte pályafutását 2019 nyarán, és egyből harmadik helyezést ért el a klasszis zsoké, Jaroslav Línek kezében egy IV. kategóriás versenyben 1000 méteren, Pozsonyban. Érdekesség, hogy a futamban a Georgiev Stanislav idomításában álló, és szintén a hazánkban élő bolgár champion zsoké és idomár istállójában készülő Vain Hope verte. Ezután kis visszaesés következett 1200 méteren, de 2019. október valamicskét javított mérföldön, majd nyilvánvalóan jót tett neki a táv növelése és a lovas váltás, mert Radek Koplíkkal a hátán a hó végén már repült, és magabiztosan nyerte az 1800 méteres Memoriál Antona Mlčúchát. Innentől fogva nem volt megállás, és megindult a diadalmenet.

A 2020. évi szezont Karlovy Varyban kezdte, ahol könnyű győzelmet aratott Koplík kezében ismét hosszabb távon 2000 méterre. Júniusban játszott a mezőnnyel Prágában 2200-on, majd pár hét múlva a Cseh Derbyben igazolta a hozzá fűzött reményeket, és remek stílusban nyerte a Kék Szalagot. Budapesten, az októberi Kincsem Díjban folytatódott a remek széria. A rendkívül erős nemzetközi mezőnyben öt derby-nyerő állt starthoz (Arcturus, Faust, Golden Sea, Opasan, Zoriana), de ott sem talált legyőzőre.

Gratulálunk, továbbra is érdeklődéssel figyeljük a kitűnő mén karrierjét.

Fotók: Antal Zsuzsanna, dr. Marián Šurda

SHARE THIS