/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Ritka, mint a fehér ló (videóval)

Írta: Kovács Botond.

Múlt hétvégén lefutották Hansinban a japán versenykalendárium első klasszikusát, az Oka Shót (Japán 1000 Guineas).

Buchiko

A kancák első nagy megmérettetése azért marad emlékezetes, mert a győzelmet a fehér (!) Sodashi (2018, Kurofune – Buchiko, King Kamehameha) aratta. A remek telivér anyjától, Buchikótól örökölte különleges színét, aki ráadásul fekete-fehér tarka volt. A szigetország turf-rajongói között óriási népszerűségnek örvendő kanca veretlenül állt starthoz. Pályafutását 2020 júliusában kezdte, nyakhosszal győzve egy nyeretlen kétéveseknek kiírt 1800 méteres versenyben, majd egy merész húzással Sugai Naosuke mester Grade 3-ban indította idomítottját Szapporóban. Itt sem talált legyőzőre, sőt, pályarekordot állított fel (1.48.2). Harmadik futására a tokiói Grade 3-as Artemis Stakes-ben került sor, amelyet újabb győzelemmel abszolvált, ezúttal mérföldön.

Sodashi

Logikus lépés volt a szintén 1600 méteres, de már Grade 1-es, Kétéves Kancák Nagydíja (Hanshin Juvenile Fillies), ahol favoritként jegyezték Sodashit a japán bukmékerek. Az ugyancsak veretlen, de black-type versenyben még nem bizonyító Satono Reinas ugyan hajmeresztően közel került fehér hősünkhöz, de végül orrhosszal kikapott.

Feszült várakozás előzte meg az Oka Shót, ahol a két nagy rivális ismét találkozott. Ezúttal Satono Reinas állt jobban a könyveseknél (13/2), de másodfavoritként Sodashira (13/5) is ömlött a pénz. Rajtuk kívül tizenhat kanca vállalta a megmérettetést. Josida Hajato, Sodashi állandó zsokéja jó start után végig a frontban helyezkedett, az utolsó négyszáz méteren az élre tört, és nyakhosszal ért célba a kissé talán későn indított Satono Reinas előtt. Új pályarekord született, Sodashi 1.31.10 alatt teljesítette a távot. Öt start öt győzelem! Az újabb sikerrel életnyereménye meghaladja a 266 millió jent (733 millió forint).

Kaneko Makoto

Sodashi tulajdonosa Kaneko Makoto, akinek versenyszíneit világszerte ismerik. A szoftveriparban vagyont szerző milliárdos üzletember érdekeltségébe tartozik Japán legnagyobb ménese, a Northern Farm, és Makoto szán büszkélkedhet azzal is, hogy az ő neve alatt futott a legendás Deep Impact.

Zárásként egy lószíngenetikával foglalkozó publikációt ajánlunk, a linkre kattintva kiderül, miért fehér ló a fehér ló:

A fehér és albínó lovak legendája (jav.)

 

A 2021. évi Oka Sho az alábbi linkre kattintva megtekinthető:

SHARE THIS