/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Angliai tapasztalatok – Hajdú Daniella, Kovács Milán, Panyi Mátyás

Daniella, Panyi Mátyás és Kovács Milán az elmúlt időszakban Angliában próbált szerencsét George Scott és David Simcock istállójában. A három tehetséges fiatal lovas a tavaszi szezonkezdésre tért haza, a versenyzés lehetősége hazacsábította őket, így újabb tapasztalatokkal felvértezve ismét a hazai lóversenysportot erősítik Dunakeszi-Alagon és a Kincsem Parkban.

Milyen volt Angliában dolgozni munkalovas státuszban? Milyen új tapasztalatokat szereztetek?

Hajdú Daniella: Nagyon szerettem Angliában dolgozni, teljesen más hangulat uralkodott kint, mint itthon. Jó döntést hoztam, mikor kimentem. Maximálisan megbecsülik a munkalovasokat és az istállóban dolgozó szakembereket egyaránt. Jó érzés volt ekkora istállónak a tagjává válni és részt venni a lovak felkészítésében, emellett jó hatással volt rám a külföldi tapasztalatszerzés más szempontból is, sokat fejlődött a nyelvtudásom, valamint rengeteg új dolgot tanultam a lovak terén zsokéktól és a többi szakemberektől egyaránt.

Kovács Milán: Csodálatos élmény volt kint dolgozni, minden ott töltött perc örömmel töltött el! Beleláthattam a folyamatokba, napi szinten több pályát is használnak a lovak felkészítéséhez, valamint azt is megtapasztaltam, hogy milyen különleges bánásmódot és figyelmet kapnak a telivérek és a velük dolgozók is. Sok lehetőségünk volt rá, hogy zsokékkal lovagoljunk gyorsmunkákat. Emellett sokszor vezettem lovakat versenyben is, ami szintén nagy élmény volt számomra.

Panyi Mátyás: Megtiszteltetés volt a világ egyik legnagyobb lóversenyközpontjában dolgozni, mint munkalovas. Nagyszerű lovakkal dolgoztam együtt, hatalmas élmény volt! Rengeteg új dologgal találkoztam kint, szerencsére ebből többet itthon is fel tudok használni.

Mit gondoltok, miben fejlődtetek a kint töltött idő alatt?

Hajdú Daniella: Mivel maximálisan élveztem a trénerem bizalmát, ezáltal volt lehetőségem több jó képességű lovat is lovagolni és sikerült megtanulnom kezelni őket. Sok olyan dolgot láttam és tapasztaltam, ami követendő példa, legyen szó akár a futógépről, lóúsztatóról, infra szobáról vagy a jeges vizes jártatóról, de a prémium minőségű takarmány sem utolsó szempont. Emellett a lovak magas szintű odafigyelést kapnak az istálló személyzettől, az állatorvosoktól és a patkolókovácsoktól is.

Kovács Milán: Úgy gondolom, hogy sok dologban sikerült fejlődnöm, minden téren nagyon segítőkész volt a személyzet és George is. A kint megszerzett tudás itthon is hasznomra válik, tanítottak stílusbéli dolgokat, lovakkal való bánásmódot és megmutatták azt, hogy egy-egy problémásabb lovat hogyan lovagoljak, hogyan kezeljek.

Panyi Mátyás: Stílusban, de mentálisan is sokat fejlődtem, teljesen más a hozzáállásom bizonyos dolgokhoz. Rengeteg új technikát sikerült elsajátítanom, tapasztalt lovasokkal és zsokékkal is együtt dolgoztam. Tőlük próbáltam ellesni technikákat, ami bevált, azt használni fogom a továbbiakban is.

Jelenleg melyik istálló csapatát erősítitek?

Hajdú Daniella: Jelenleg Ribárszki Sándor istállóját erősítem, szeretnék minél jobban hozzájárulni a lovak felkészítéséhez és a versenyekben való jó szereplésükhöz.

Kovács Milán: Több helyen megfordulok. Jelenleg lattokra járok le istállókhoz, bízva abban, hogy így több lehetőségem lesz versenyben is nyeregbe szállni.

Panyi Mátyás: Akárcsak Milán, én is lattokra járok le Balogh Heikehez, Molnár Orsolyához, Farkas Leventéhez és Sztojka Rudolfhoz.

Milyen tervekkel vágtatok neki a 2021-es szezonnak?

Hajdú Daniella: A terveim között szerepel, hogy újra kipróbáljam magam versenyben.

Kovács Milán: Szeretnék fejlődni és minél több idomár bizalmát elnyerni. Elég magas vagyok, így a súlyom sem ideális ahhoz, hogy hivatásos zsoké legyek, de ennek ellenére szeretnék eredményes szezont zárni apprentisz státuszban.

Panyi Mátyás: Szeretnék eredményesen szerepelni a versenyekben, a hosszú távú tervem a champion cím. Szerencsére 55 kiló vagyok, így nem okoz problémát a súlyom.

Tervben van esetleg, hogy egy sikeres itthoni szezon után ismét külföldön próbáljatok szerencsét?

Hajdú Daniella: Abszolút elképzelhető, akár Angliába is visszamennék, itt a trénerek is visszavárnak, de más országban is kipróbálnám magam.

Kovács Milán: Mindenképpen szeretnék még visszamenni Angliába, vagy akár azt is el tudom képzelni, hogy más országban is szerencsét próbáljak.

Panyi Mátyás: A közeljövőben nincs tervben, de egyáltalán nem tartom kizártnak a későbbiekben. Szívesen visszamennék Angliába is, de már ország is vonz.

Fotó: Jason Bax, Equuis Photography

SHARE THIS