/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Stradivarius melegít a történelmi Gold Cup-ra

John és Thady Gosden

Az Ascot Gold Cup háromszoros nyerője Stradivarius a jövő héten a 3200 méteres, Group 3-as ascoti Sagaro Stakes-ben melegít a júniusi Gold Cupra. A hétéves ménnel trénere John Gosden a legendás Yeats négyes győzelmi sorozatát próbálja beállítani és egyelőre nagyon bizakodó.

– Lovam jól telelt és Frankie Dettori nagyon elégedett volt vele, amikor galoppot mentek. Április 28-án fut a Sagaróban és a cél, hogy ismét ott legyünk a 4000 méteres Gold Cup startjánál. Tavaly is így terveztük, de a pandémia keresztülhúzta a számításainkat, végül Newmarketben a 2400 méteres Coronation Cup-ban futottunk, ahol jó harmadik lett Ghaiyyath és Anthony Van Dyck mögött.

A menedzsment egyébként ezen felbuzdulva ismét megcélozta az októberi Prix de l’Arc de Triomphe-ot, ahol a biztató párizsi felhozó verseny után tavaly gyengén szerepelt Stradivarius Olivier Peslier-vel. A két héttel későbbi ascoti British Chapmions Long Distance Cupban sem jött ki jól a lépés 3200 méteren, amit a mély pályának tulajdonított a tréner.

Sagaro

A hétszeres Group 1-nyerő Stradivarius, aki többször volt már a világ legjobb hosszútávú lova, élete topját, a 125 RPR-re értékelt formát egy éve éppen a Gold Cup-ban futotta, ami egyértelműen jelzi, a nagy előd Yeats-hez hasonlóan extra hosszú távokon várhatunk tőle kimagasló teljesítményt, így ne csodálkozzunk majd, ha versenypályafutása után valamelyik top ugró ménesben folytatja karrierjét Sea The Stars sárga fia.

Érdekesség, hogy 2021 márciusa óta a szaksajtóban csak Thady Gosdenként emlegetett Thaddeus Gosden, a mester fia is hivatalosan trénere a lónak. Nagy Britanniában nemrég vezették be a kettős idomítás lehetőségét.

A fent említett, 1978 előtt Paradise Stakes néven ismert nagydíjat Sagaróról (1971 sm, Espresso – Zambara, Mossborough), az Ascot Gold Cup szintén háromszoros nyerőjéről nevezték el. Nem tudunk ellenállni a kísértésnek, ezért megjegyezzük, a remek mén apja Espresso verte Imperiált Baden Badenben 1963-ban, és a versenyt egy évre rá is megnyerte. Sagaro apja nyomdokaiba lépve szintén remek stayer lett, és Lester Piggot kezében három alkalommal (1975, 1976, 1977) hódította el a győztesnek járó trófeát a Gold Cupban. Szintén őt ünnepelte a publikum az 1974. évi Grand Prix de Paris, és az 1976. évi Prix du Cadran után. Több triplát eddig nem láttak még a Gold Cupban, de a négyszeres nyerő Yeats teljesítménye még utolérhető.

SHARE THIS