/ by /   Friss hírek / 0 comments

Kincsem Park Auteuil-ben

Írta: Kovács Botond.

Nem tévedés a cím. Szívmelengető érdekességre hívta fel figyelmünket Ferenci Gergő, a hazánkban köthető nemzetközi fogadásokért felelős menedzser. Április 30-án Auteuil-ben áll starthoz Kincsem Park (2017 stpk, Turgeon – Baracoa, Royal Applause) a Prix des Charentes 3600 méteres gátversenyében.

Louisa Carberry

A kezdőnek számító, de remélhetőleg szép pályafutás előtt álló kancát Louisa Carberry asszony tenyésztette a festői szépségű Loire-menti Chazé-Henryban, és saját színeiben és idomításában futtatja. Kincsem Park 2020. december 12-én debütált Angers-ban a 20.299 euró összdíjazású Prix Gastines-ben Dillon Geffray-vel, és hatodikként ért célba tizenhat induló közül.

A második futásra az 57 ezer euró összdíjazású Prix Charentes-ben kerül sor Auteuil-ben, április 30-án, 17:05-kor. A nyeregben ismét Dillon Geffray-t láthatjuk. Mivel hosszú évek óta remek munkakapcsolatot ápol a Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft. a francia PMU-vel, hazánkban is lehet játszani a futamra, és természetesen a verseny is megtekinthető a Kincsem Park honlapján, az „Élő közvetítés” gombra kattintva.

Turgeon

Kincsem Park apját Turgeont (1986 szm, Caro – Reiko, Targowice) az amerikai George Strawbridge, Jr. tenyésztette és futtatta. Karrierje csúcsán, 1991-ben megnyerte az Ír St. Legert, ám előtte is komoly versenyekben bizonyított (1991, Prix Kergorlay, Group 2, Deauville, 3000 m – 1991 és 1990, Prix Vicomtesse Vigier, Group 2, Longchamp, 3100 m – 1989, Prix de l’Espérance, Group 2, Longchamp, 3000 m). 1991-ben Mohamed Al Maktoum sejk felfigyelt a szürke ménre és megvásárolta, az ő színeiben született a siker a Prix Royal-Oakon (1991, Longchamp, Group 1, 3000 m). Turgeon három Ascot Gold Cupon indult, ahol két harmadik helyezést szerzett. Legjobb ivadéka Exotic Dancer, aki Jonjo O’Neill idomításában második lett Kauto Star mögött a Cheltenham Gold Cupban, és megnyerte a Grade 1-es Betway Bowlt Aintreeben és a Savilles Chase-t Leopadrstownban.

Kincsem Park anyja, Baracoa egy versenyt nyert 1300 méterre Maisons-Laffitte-ben. Louisa Carberry 2015-ben vásárolta meg, de csak egyetlen gátversenyben futtatta, eredménytelenül.

Philip Carberry

Madame, bár inkább azt mondjuk, Mrs. Carberry a lovassport világában Advanced és CCI 4* szinten versenyzett karrierje kezdetén. A galopp szakmát a hatszoros Prix du Jockey Club és kétszeres Prix de l’Arc de Triomphe-nyerő Alain de Royer-Dupré mellett tanulta. 2010 óta él Franciaországban férjével Philip Carberryvel. Philip sem ma kezdte a szakmát. Lovasként Irish Grand Nationalt nyert Point Barrow nyergében 2006-ban, a családi vitrinben csillog a cheltenhami Champion Hurdle trófeája, amelyet Sublimityvel szerzett meg 2007-ben, és a két Grand Steeple-Chase de Paris tiszteletdíj is, amelyeket Princesse d’Anjou jóvoltából vitt haza 2006-ban és 2008-ban. E kiváló teljesítményekkel tovább él apja, a négyszeres ír ugrólovas champion, Tommy Carberry öröksége, aki L’Escargo társaként Cheltenham Gold Cupot nyert 1970-ben és 1971-ben, valamint Garnd Nationalt 1975-ben. Tommy Carberry idomárként is behúzta a Grand Nationalt Bobbyjóval 1999-ben. Hogy teljes legyen a családi tabló, e győzelemnél Paul Carberry, Philip kétszeres ír champion fivére mázsált vissza nyerőként.

Kincsem Park tréningben Dillon Geffray-vel

Visszatérve Louisa Carberryre elmondjuk, 2014-ben kezdett idomítani. 2017-ben már 36 ló állt istállójában, 142 startból 14 győzelmet aratott, 53 pénzes helyezés mellett, közel 400 ezer euróval gyarapítva a futtatókat. Tavaly 29 lóval 97 start után csupán 7 győzelemmel zárt 41 pénzes helyezés mellett, de sokkal jobb eredményt ért el mint korábban valaha, 636 ezer eurót keresve. A tréner asszony eddigi legjelentősebb sikereit tavaly aratta Docteur De Ballon jóvoltából a Grand Steeple-Chase de Paris-ban és a szintén felsőházi Prix La Haye Jousselinben. Mindezeken kívül három Group 3 és öt Listed győzelemmel is büszkélkedhet.

Adva van tehát egy nagyon komoly háttérrel rendelkező remek idomár, egy kitűnő származású, nagy reményekre jogosító kanca, és természetesen egy óriási, összetartó, turfrajongó magyar közösség, amely itthonról izgul Kincsem Park jó szerepléséért. A további eredményekről tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, és reméljük a fent látható, sebtében elkapott fotó helyett a díjátadáson készülteket mutatjuk be hamarosan.

 

SHARE THIS