/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

2000 Guineas – indulók és esélyek

Írta: Kovács Botond.

Már csupán egy napra vagyunk a newmarketi 2000 Guineas-től, a hangulat egyre feszültebb. Ma reggel óta ismerjük a lovasok nevét is. Az alábbiakban áttekintjük a klasszikus futam indulóit és esélyeit.

Wembley

Első ránézésre látszik, az idei futam eredménye komoly fejtörést okoz a fogadóknak. Kiegyenlített a piac, nincs toronymagas favorit a tizenöt induló között. Legtöbben az Aidan O’Brien által idomított és Ryan Moore kezében starthoz álló Wembley (2018 pm, Galileo – Inca Princess, Holy Roman Emperor) sikerében bíznak, jelenleg 4/1 rátával adják a lovat a bukmékerek. A mén tavaly hatszor futott, és egy győzelem (1500 m) mellett öt második helyezést ért el 1400 méterre. Az utolsó két futása volt a legmeggyőzőbb. A Group 1-es Vincent O’Brien National Stakes-ben szorosan Thunder Moon mögött végzett, majd egy hónap múlva szintén második lett a 2000 Guineas-ből a napokban törölt St Mark’s Basilica mögött a Dewhurst Stakes-ben.

Thunder Moon

A Joseph O’Brien istállójában álló Thunder Moon (2018 pm, Zoffany – Small Sacrifice, Sadler’s Wells) azonban könnyen elcsípheti a favoritot. Három futásából kettőt megnyert, a legnagyobb sikere a fent említett Vincent O’Brien Stakes abszolválása, és az ő nevét is ott találjuk az 1400 méteres Dewherst eredménylistáján, méghozzá a harmadik helyen. A rutin ugyan kisebb, de a fiatal tréner rendkívül energikus és céltudatos, a lovat jól ismerő egykori ír champion Declan McDonogh-t szerződtette ismét. A bukik írásunk lejegyzésének pillanatában 5/1-nél hosszabb kurzust nem mernek ajánlni.

Battleground

Aki valamivel merészebb, a Frankie Dettori által ült másik Aidan O’Brien telivérre, Battlegroundra (2018 pm, War Front – Found, Galileo) fogad. Az amerikai War Front szülőhazájában ért el sikereket mérföldes távokon, a csodálatos Found évjárata egyik legjobb lova volt, a 2015. évi Breeders’ Cup Turfben és a 2016. évi Prix de l’Arc de Triomphe-ban elért sikereire még ma is emlékszünk. Battleground második futására Listedet nyert (Ascot, Chesham Stakes, 1400 m), harmadszorra már Group 2-ben villantott (Goodwood, Vintage Stakes, 1400 m), majd év végén a Breeders’ Cup Juvenile Turfben szerzett második helyezést mérföldön. Dettori választása sokak fantáziáját megmozgatja, és ezt jelenleg 11/2-n lehet ha nem is csengő aranyakra, de kemény készpénzre váltani.

Mutasaabeq

Csakhogy nem szabad leírnunk a tavaly remek szezont záró idősebb Hamdan Al Maktoum sejk saját tenyésztésű Mutasaabeq-jét (2018 pm, Invincible Spirit – Ghanaati, Giant’s Causeway), akivel eddig spóroltak, és csak két versenyben hozták ki, és aki eddig megőrizte veretlenségét. A szintén a Rowley Mile-on futott április közepén rendezett 1400 méteres futamban hat hosszat vert a mezőnyre Jim Crowley-val, így nem csoda, ha csak 13/2-n lehet rá játszani. Szombaton ismét Jimet látjuk majd a nyeregben.

One Ruler

A Godolphin istálló és Charlie Appleby három telivért indít. Ha a megbízhatóan teljesítő One Rulernek (2018 pm, Dubawi – Fintry, Shamardal) jól jön ki a lépés, és meg tudja ismételni a tavaly év végén Doncasterben, a mérföldes Futurity Trophy Stakes-ben futott formáját, ahol második lett, meglepetést okozhat. Ismeri már a győzelem ízét is, hiszen tavaly ősszel a Rowley Mile-on elhozta az Autumn Stakes trófeáját a most szintén induló Van Gogh elől. James Doyle-t a legjobb lovasok között tartják számon, a páros esélyeit 15/2-re értékelik a bukik.

Master Of The Seas

Master Of The Seas (2018 pm, Dubawi – Firth Of Lorne, Danehill) első két futását megnyerte csikó korában, a Vincent O’Brien National Stakes-ben negyedik helyen végzett a fent említett társaság mögött (de csupán két hosszra a nyerőtől) szeptemberben, majd hosszú pihenőt kapott. Idén februárban Meydanban második lett egy Listed versenyben mérföldön, de április közepén a szintén 1600 méterre futott, Group 3-as Craven Stakes megnyerésével kiköszörülte a csorbát. William Buickot látjuk majd kimázsálni a lóra. A duó győzelmi esélyei jelenleg 8/1-n állnak.

Naval Crown

A szintén godolphinos Naval Crown (2018 pm, Dubawi – Come Alive, Dansili) és Adam Kirby szélső esélyt képviselnek 50/1-en annak ellenére, hogy a remek mén nyolc futásából sohasem végzett harmadik helynél hátrébb, és béketűrő jószág lehet, mert már beutazta a fél világot. Francia és dubaji Group 3-as futamokban háromszor volt harmadik, és nyert egy jó Listedet Meydanban, ráadásul Master Of The Seas ellen mérföldre.

Van Gogh

Aidan O’Brien mester Van Gogh-ja (2018 pm, American Pharoah – Imagine, Sadler’s Wells) a Saint-Cloud-i Criterium International megnyerésével kerül az esélyesek közé. Igazi kékvérű lóról van szó, apja Hármas Koronát nyert az Egyesült Államokban 2015-ben, Imagine Ír 1000 Guineas-t és Epsom Oaks-t 2001-ben. Seamie Heffernan kuporog majd a nyeregben. A fogadóirodák már 9/1-t is mernek ígérni győzelmük esetén.

Chindit

Nagy találgatás előzi meg Pat Dobbs és Chindit (2018 pm, Wootton Bassett – Always A Dream, Oasis Dream) esélyeit. A Richard Hannonnál készülő telivér öt futásából négyet megnyert, köztük az ascoti Pat Eddery Stakes-t (Listed, 1400 m), a doncasteri Champagne Stakes-t (Group 2, 1400 m) tavaly, és idén a Greenham Stakes-t Newburyben (Group 2, 1400 m). Valószínűleg ő lenne a top favorit, ha nem állna neve mellett a Dewhurstben szerzett kilencedik helyezés. A ló kurzusa e pillanatban 11/1-n áll, de valami azt súgja nekünk, számolni kell vele.

Poetic Flare

A 12/1-n jegyzett Poetic Flare (2018 pm, Dawn Approach – Maria Lee, Rock Of Gibraltar) esetében szinte megszólalásig ugyanezt látjuk, azzal a kivétellel, hogy Jim Bolger idomítottja tizedik lett a Dewhurstben. Előtte nyert egy kisebb versenyt, utána pedig behúzott egy Group 3-t (Killavullan Stakes, 1400 m) és egy Listedet (2000 Trial Stakes, 1400 m).

Lucky Vega

Lucky Vegára (2018 pm, Lope De Vega – Queen Of Carthage, Cape Cross) már 16/1-n is lehet játszani a Phoenix Stakes (Group 1, 1200 m) megnyerése és a Middlepark Stakes (Group 1, 1200 m) második helyezése után.

Devilwala (2018 pm, Kodiac – Najraan, Cadeaux Genereux), Legion Of Honour (2018 pm, Wootton Bassett – Miss Vendome, Medicean), Mistery Smiles (2018 pm, Mehmas – Alexander Alliance, Danetime) és Albadri (2018 pm, Dandy Man – Miss Legal Eagle, Authorized) pénzes helyezésben bízhat jó futás esetén.

SHARE THIS