/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Rajtengedély vizsgára készülve – Makoviczki Ákos

Ákos Dunakeszi-Alagon, mint munkalovas

Makoviczki Ákos évek óta erősíti a hazai galoppsportot, családja több generáció óta elkötelezett híve a lovas-és lósportnak. A fiútestvérek közül Ákos, az ugró champion a galopp pálya mellett a díjugratásban is érdekelt, szabadidejében fiatal sportlovakat lovagol be és a rajtengedély vizsgájára készül.

Hogyan jött az ötlet, hogy kipróbáld magad díjugratásban is?

Édesapám díjugratásban versenyzett, így nem volt számomra új a szakág. Testvérem, Ricsi szintén a díjugratósportban dolgozott, a környékünkön belovaglóként tevékenykedett. Mivel a galoppsportban hajnalban és délelőtt lovagolunk, így a délutánjaim tejesen szabadok, ezért arra gondoltam, hogy belefér az időmbe, hogy elvállaljam még pár csikó lovaglását, így jött szóba a díjugratás.

A galopp és díjugratás mellett más szakágat is kipróbálnál?

Még a fogathajtást tudnám elképzelni, hiszen abban is otthon vagyok a két bátyám révén, akik versenyeznek is szép eredménnyekkel.

Milyen hosszabb távú terveid vannak a sportban?

A rajtengedély vizsgát követően az a célom, hogy minél nagyobb pályákon tudjak eredményesen szerepelni. Szeretném ebben a szakágban a jövőmet építeni.

Mit gondolsz, milyen előnyökkel jár, hogy galoppon kezdtél?

Nekem sok kitartást és bátorságot tanított, munkában eléggé sok problémás lovat lovagoltam és megtanultam hogyan kell velük együttműködni, alkalmazkodni hozzájuk. Sokan azt mondják, hogy emiatt nincs félelemérzetem, gyakorlatilag bármilyen lóra felülök.

Hogyan készülsz? Ki az edződ?

Egy napom általában úgy zajlik, hogy délelőtt 6-7 telivért lovagolok Alagon, ezután Mendén további öt lovat. Egy héten általában öt alkalommal vagyok ott minden hétköznap, így a hétvégém szabad. A felkészülésemet Szabó József díjugrató edző segíti.

Mennyi időd marad így a telivérekre?

Dunakeszi-Alagon délelőtt ugyanúgy dolgozom, mint eddig, Papp Gabriella és Csupor Ferenc istállójában, mint munkalovas. A magasságom és a csontozatom miatt a síkversenyzés sajnos egyre kevésbé kerülhet szóba, néhány nagy súllyal futó lóra tudok felülni. A gátversenyeknek idén is rendszeres résztvevője szeretnék lenni, most hétvégén is starthoz állok a Ceglédberceli Gátversenyben. Bár sok munka és energia két szakágban is dolgozni, de ha van egy kitűzött célom, az mindig motivál.

Fotó: ZL Photos

SHARE THIS