/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Elitloppet – 2021

A világ ügető társadalmának figyelme ezen a hétvégén Svédország felé tekint, ugyanis a nagy múltú Elitloppet-hétvégére kerül sor Solvallán. Szokás szerint két mérföldes előfutamból, majd egy mérföldes döntőből áll a futamsorozat. Mindkét előfutamból az első négy-négy helyezett jut tovább a végső vasárnap esti, 18.10 órára kiírt döntőbe.

Számos nagy kiemelkedő tudású ló nyerte már meg ezt a versenyt, akik később fedezőménként is ismertté váltak vagy, mint például, Maharajah, Nuncio vagy akár Timoko. Björn Goop, a svédek nagy kedvence az idei évben is remek eséllyel áll starthoz, mostani társa Moni Viking lesz. Sajnos a tavalyi évhez hasonlóan, idén is zárt kapuk mögött futják majd a versenyt, így az érdeklődők csak televízón keresztül vagy online tudják majd követni a háromnapos míting eseményeit.

Nézzük részletesebben a legrangosabb verseny indulóit és az esélyeket:

Az első előfutam indulóinak startja vasárnap, 15:30-kor lesz:

1 Vivid Wise As – Alessandro Gocciadoro (Olaszország)

A Yankee Glide apaságú 7 éves mén tavalyi hibáját követően ismét megpróbálja elhozni a nívós svéd trófeát. A mérföldes rekordjavítással 08,6-ra és a 2021-es Prix de l’ Atlantique megnyerésével nagy várományosa lehet a Group I-es futam trófeájának.

2 Moni Viking – Björn Goop (Norvégia)

A 8 éves norvég származású mén a felhozó versenyiben mindig a frontban végzett, ilyen komoly versenyben még nem futott, kíváncsian várjuk, hogy fog helytállni a „nagyok” közt.

3 Milliondollarryhme – Fredrik B. Larsson

Ready Cash 7 éves heréltje az utóbbi időben versenyei alatt igen heves iramot diktálva az élen versenyzett, ami nem mindig vált előnyére, de ez a fajta gyorsaság itt nagyon sokat számíthat.

4 Aetos Kronos – Magnus E. Djuse

A fiatal indulók sorát erősíti Jerry Riordan 5 éves idomítottja. Élete során most fut először a sprintkirályokkal, gyorsasága révén a frontban végezhet, figyelni kell rá.

5 Hickothepooh – Vidar Hop (Norvégia)

A 9 éves herélt szenzációs győzelmet aratott az idei Finlandia Ajo-ban, de ennek ellenére is outsider esélyeket képvisel ebben a futamban.

6 Bahia Quesnot – Junior Guelpa (Franciaország)

Az elképesztő karriert felmutató 10 éves kanca utolsóként jutott be az Elitloppet mezőnyébe, de szívóssága révén, állandó idomár-hajtójával meglepheti a favoritokat.

7 Cyber Lane – Johan Untersteiner

Raja Mirchi 8 éves heréltje utolsó versenyét könnyen nyerte, de valószínűleg ide jobb formájára lesz szükség, ha főszerepet akar majd játszani.

8 Don Fanucci Zet – Örjan Kihlström

A másodfavoritja a futamnak ez a remek 5 éves mén, ezzel a versenyével készül betörni az elit sprinterek társaságába, eredményes hajtója is ajánlja.

A svéd szaklap előzetes tippjei: 1-8-2-3

Az első futam kapcsán említésre méltó még Don Fanucci Zet tulajdonos-tréneri kombinációja: többek számára ismerős lehet ez a duó, hiszen Propulsion hozzátartozói is ők voltak 2020-ban amikor megnyerte az Elitloppet-t, amit végül „elvettek tőle”.

A második előfutamot 16:00-kor indítják:

1 Cokstile – Vincenzo Gallo (Norvégia)

A tavalyi év Elitloppet nyerője ez a 8 éves mén ismét jó sanszot képvisel, de hosszabb kihagyást követően tért vissza, azóta egy futás van a lábában, ennek ellenére mindig kell számolni vele.

2 Heavy Sound – Kenneth Haugstad

A 9 éves Ken Warkentin-ivadék egy sérülést követően áll starthoz. Élen szeret versenyezni, amivel biztosított lehet a jó kezdő tempó ebben a részben is.

3 Seismic Wave – Claes Sjöström (USA)

Timo Nurmos 6 éves idomítottja szereti az ilyen típusú versenyeket, kedvezőtlen startszáma ellenére remek verseny zárt utolsó futása alkalmával, a futam felvezető lova lehet.

4 Gelati Cut – Gabriele Gelormini (Franciaország)

Az 5 éves Coktail Jet-mén legutóbbi Paralympiatravetben komoly javulást mutatott, nem szabad alábecsülni a képességeit.

5 Gareth Boko – Mats E. Djuse

Az idei évben új tréningbe került, ahonnan remek formával jelentkezett, őt sem szabad figyelmen kívül hagyni.

6 Ecurie D. – Ulf Ohlsson (Dánia)

Az 5 éves mént már most szupersztárként emlegetik, remek esélyt képvisel ebben a 2 futásos sprintversenyben, fiatal kora ellenére meglepheti a legnagyobb favoritokat.

7 Click Bait – Per Lennartsson (USA)

Szintén feltörekvő tehetség, először kerül szembe az öreg sprinter klasszisokkal, azonban betegség hátráltatta a felkészülését erre a versenyre.

8 Very Kronos – Erik Adielsson

A remek tavalyi évet záró Ready Cash-ivadék jelenlegi formája alapján az előfutam egyik komoly esélyesének tűnik.

A svéd szaklap előzetes tippjei: 8-3-5-6

Az Elitloppet-hétvége mindhárom napjának összes futama szerepel a hazai fogadási ajánlatban, így ezekre a magyar játékosok is fogadhatnak, méghozzá összesen több mint 1 millió forintos jackpottal is számolva!

Az Elitloppet hivatalos versenyprogramja és indulói itt elérhetőek:

https://www.solvalla.se/media/attachments/2021/05/25/210530_solvalla_lag.pdf?fbclid=IwAR3TTmMxeUN5hcXiYcMfN0GEYb9P4wpi9YCnOSyEEPyStFV2TfarMlRjXtg

https://www.elitloppet.se/elitloppet-solvalla/inbjudna-hastar

*  *  *

Az Elitloppet felvezetéseként ismét az év legkiválóbb, leggyönyörűbb csikóinak aukcióját választották a rendezők, amelyet május 28-án, pénteken, 18:00 órától lehet figyelemmel kísérni online felületen. Svédországban évente jellemzően három nagy yearling árverést rendeznek meg, melyek közül az Elitauktion minőségében a legkiemelkedőbb. 2021-ben 100 darab yearling csikó került a katalógusba, melyből előzetes adatok alapján 92 csikó kerül végül felvezetésre. Az árverés magas értékét és színvonalát jelzi, hogy az évi közel 8000 született csikóból erre az aukcióra csak a legszebb küllemű, legjobb pedigrével rendelkező, egészségügyileg kifogástalan állapotban lévő csikók kerülnek felvezetésre. Hazai érdekeltsége is volt többször Magyarországnak, hiszen ezen az árverésen vette többek közt Rutkai József is számos későbbi futó lovát. Journey Boko, Kincsem Boko, Jardel Boko illetve Mangoraja közül hárman is aktívak a Kincsem Parkban. Nemzetközi viszonylatot tekintve pedig Coumba is az árverésen kelt el, aki jelenleg Svédországban versenyez.

Az Elitauktion a tavalyi évhez hasonlóan, a pandémia miatt, idén is online keretek között kerül megrendezésre. Az elmúlt év sajátossága volt még, hogy az Elitauktiont összevonták az Internetauktional eseményével, amellyel 5 napos árveréssé nőtte ki magát a kooperáció. Innen már nem csak Rutkai József importált lovat az elmúlt években, hanem Pekker György és szindikátusa is vásárolt egy ígéretes yearlinget.

A fedezőmének sorában több név is ismerősen csenghet, például: Broadway Hall, Cantab Hall, Father Patrick, Southwind Frank, Muscle Massive, Trixton,Love You, Donato Hanover, Nuncio és Raja Mirchi ivadékai is felvezetésre kerülnek. Fontos megemlítenünk, hogy 9 fiatal fedezőmén több ivadéka is bekerült a leg elitebb éves csikók árverésének sorába. Ezek pedig Executive Caviar, Earl Simon, Express Bourbon, Face Time Bourbon, Fourth Dimension, International Moni, Tactical Landing, Vivid Wise As és Walner. A későbbiekben valószínűleg még sokat fogunk hallani ezen fedezőmének egyre jobb ivadékairól.

Az árverést az alábbi linken lehet figyelemmel kísérni:

https://elitauktion2021.menhammaronlinesales.se/

-L.A.-

SHARE THIS