/ by /   Derby Fesztivál, E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

2021 Magyar Derby győztesek II. rész – dr. Svoren Szilvia

Iron Lady a július 2-i Derby Döntő napot leszámítva, ahol a Derby Day Invitation rövidtávú futam győztese lett, 2018-ban futott utoljára a Kincsem Parkban, akkor még egyenes pályán Ganyecz Mihály tréningezésében. Hogy került idén hozzád, illetve mi volt vele az elmúlt két évben, amíg nálunk nem állt starthoz?
Ladynek a 2018-as egyenes pályán futott verseny volt élete első versenye, ami pont úgy jött ki, hogy én vezethettem fel őt a startboxhoz, talán ez is minket igazol. Ezután a tulajdonos, Ganyecz Mihály úgy döntött, hogy ovális pályán próbál vele szerencsét, ami igazán jól sikerült. 2019-ben S0/A0 kategóriában 275, 485, 500 és 670 méteren is nyerni tudott, többek között Európa Derby-t is Isaszegen. 2020 októberében a Joes Codyval (tulajdonos/tréner Tarnai Linda) való párosításból született tőle egy alom, kíváncsian várjuk, hogyan teljesítenek majd a kölykei.
Ő egyébként Bolyk (Black Fantasy) alomtestvére, de amikor megszülettek sajnos szóba sem jöhetett, hogy két angol agarat vegyünk magunkhoz, azonban úgy érzem, hogy kezdettől fogva van közöttünk egy különleges kapcsolat. Az idei év elejétől adottak voltak a feltételek ahhoz, hogy vállaljunk még egy versenyagarat, és bennem fogalmazódott meg a gondolat, mi lenne, ha Lady lenne az, és szerencsére minden érintett rábólintott. Most már 2 hónapja, hogy nálunk lakik.

Bolykot ketten tréningezitek a férjeddel, dr. Svoren Ákossal. Ladyt te tréningezed egyedül, vagy a vele való munkát is megbeszélitek, megosztjátok egymás között?
Továbbra is ugyanúgy közösen csináljuk az edzéseket Ladyvel kiegészülve. Mióta velünk van, Ákosnak talán annyiban könnyebb a dolga, hogy kevesebbet kell velem harcolnia, ha Bolykkal kapcsolatban nem értünk egyet, mert a saját ötleteimet/gondolataimat a Ladyvel való munkában érvényesítem.
Abszolút kihívásnak élem meg, igaz, mindent megbeszélünk és kikérem Ákos véleményét, de a végső döntést én hozom meg.

Mennyiben más a vele való munka, mint Bolykkal, látsz lényeges különbséget?
Nagyon hasonló a habitusuk, de Lady nagyobb kedvvel dolgozik otthon, mint Bolyk és pálya mellett kevésbé stresszes, jól tud összpontosítani.

Milyen agár ő egyébként a hétköznapokban, hamar összeszoktatok?
Az első perctől kezdve egy hullámhosszon vagyunk, hamar megtanulta, mi a rendszer nálunk és a fiúkkal is gyorsan összeszokott. Nagyon akaratos, ezen még dolgozunk.

Hogyan értékeled az első közös győzelmeteket, főleg, hogy ez volt egyben Iron Lady debütálása is az új pályán?
Az edzésen mért idők bizalomra adtak okot, de álmomban sem gondoltam, hogy győzelemmel debütálunk, 2 hónappal a tüzelés és 9 hónappal az alom után. Mindemellett pedig sikerült kimagaslóan jó időt futnia szukaként, aznap csak Magic tudott jobbat produkálni. Nagyon büszke vagyok rá.

Hogyan tovább, mik a tervek vele / velük?
Szeretnénk az évet végig versenyezni a két agárral és végre Bolykot is versenyben futni látni, hisz vele sajnos év eleje óta sérülésekkel küszködtünk. Ladyvel most a Szuka Díjra gyúrunk, de remélhetőleg már a következő versenyen is 480 méteren indul.

Fotók: The Sighthound Photographer – Szilárd Simkó

SHARE THIS