/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Pénzdíjemelés Hongkongban

Írta: David Carr, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

A Hong Kong Jockey Club (HKJC) jelentős pénzdíjemeléseket jelentette be a 2021/2022 szezontól, így a különleges jogállású területen rendezik majd a világ legmagasabb összdíjazású gyepversenyeit.

Hongkongi száguldás

A futtatókra 1.46 milliárd hongkongi dollár (58.4 milliárd Forint) vár a jövő évadban, és jelentősen emelik a Longines Hong Kong International míting során elnyerhető összeget is, amely 100 millió hongkongi (4 milliárd Forint) dollárra nő. Ennek eredményeként a 2000 méteren futott Hong Kong Cup lesz a világ leggazdagabb Group 1-es gyepfutama, hiszen 30 millió hongkongi dollár (1.2 millárd Forint) várja majd a futtatókat. A Hong Kong Mile (1600 m) és a Hong Kong Sprint (1200 m) már eddig is rekordtartó volt pénzdíjak tekintetében, akárcsak a Queen’s Silver Jubilee Cup (1400 m).

A Group 2-es futamok díjazása 250 ezer hongkongi dollárral (100 millió Forint), a Group 3 besorolásúaké 200 ezerrel (80 millió Forint) növekedik. Az I. és V. osztályú, illetve kategóriájú futamok díjazása 4-9%-kal emelkedik.

Andrew Harding

Andrew Harding a Hong Kong Jockey Club ügyvezető igazgatója elmondta: – A Jockey Club a pénzdíjak emelésében látja a lóversenyzés színvonalának további növekedését. Voltak ugyan kisebb nehézségeink a világjárvány miatt, és a világgazdaságban is tapasztalhatók bizonyos anomáliák, de mi teljes mértékben elszántak vagyunk, és úgy látjuk, a versenyüzemet a pénzdíjak emelése újabb magasságokba repítheti. Nem titkolt célunk a tengerentúli futtatók idecsábítása is, ezért jelentős összegeket fektettünk az elit versenyeinkbe. Az eddigi eredményeink önmagukért beszélnek, az elmúlt nyolc éveben 17-26 hongkongi tréningben álló telivér került fel a Longines World’s Best Racehorse Raningre (kb. Versenyló Világranglista). Úgy véljük, a pénzdíjak emelése arra ösztönzi majd a tulajdonosokat, hogy mivel nálunk nincs tenyésztés, újabb világklasszis lovakat vásároljanak és importáljanak a nehéz gazdasági körülmények ellenére.

Matthew Lam

A Hong Kong Racehorse Owners’ Association (kb. Hongkongi Versenyló Futtatók Egyesülete) elnöke, Matthew Lam üdvözölte a pénzdíjak emelését: – Óriási öröm számunkra, hogy a Jockey Club emeli a pénzdíjakat. Ez ösztönzi a futtatói közösséget. Kétségtelen, hogy újabb lendületet vehet a sport, és még jobb lovak érkeznek majd a pályáinkra.

Megjegyezzük, hogy a hongkongi lóversenyzés teljes mértékben állami irányítás alatt áll.

SHARE THIS