/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

2021 Magyar Derby győztesek III. rész – Tenczel Gábor

Idén két, mondhatjuk, hogy vadonatúj agárral, Next Stop Hero-val és Hes So Luckyval indultál a Magyar Derbyn, akik nem sokkal a negyeddöntők előtt érkeztek csak meg új otthonukba Írországból. Amúgy is tervben volt új agár, vagy kimondottan a Magyar Derbyn szerettetek volna új kutyákkal debütálni?
Igaziból már régóta terveztük, hogy hozunk be új kutyákat, de mivel a Derby előtt a favoritjaiknak volt egy-egy kisebb sérülése, ezért úgy gondoltuk, hogy eljött az ideje, hogy meg is lépjük ezt a tervünket. Eredetileg egy agarat szerettünk volna venni, de miután megtaláltuk Hero-t és már 99%-osan készen állt az útra, Molnár Karcsi barátom hirtelen felindultságból kitalálta, hogy vegyünk még egyet, így kb. 48 óránk volt arra, hogy találjunk még egy agarat és elintézzünk minden papírmunkát, ami az utazáshoz szükséges.

Mondj egy pár szót mindkettőjükről, mit kell róluk tudni?
Hero-nak április végén volt egy 28.55-ös futása a Shelbourne Parkban, ez adta a lendületet, hogy vegyük meg. Hero fiatal, nagyon akaratos, jó idegrendszerű kutya, bízom benne, hogy ennél azért többet is ki tudunk majd hozni belőle, hiszen Írországban jó esetben is egy tréner 20-30, de akár 50-60 agárral is dolgozik egyszerre, így a személyes munka meg a testre szabott tréning lehetősége náluk nagyon másképpen működik, mint nálunk, akik egyszerre maximum 4-5 aktív versenykutyával dolgozunk. Hero előző tulajdonosa egy nagyon kedves hölgy, aki kérésünkre egészen az utazásig aktívan, kondiban tartotta őt.
Lucky egy érdekesebb történet volt, ahogy fentebb említettem a döntés hirtelen volta miatt. Körülbelül 10 nappal az indulása előtt még futott egy 29.01-et az Enniscorthy pályán, mely szintén ígéretes idő a továbbiak tekintetében.

Nagyon közel érkeztek a Derby kezdéséhez, alig 3 héttel korábban. Ez az idő nem sok mindenre elég, mégis hogyan foglalnád össze a teljesítményüket?
Igen, nagyon kevés időnk volt. Sokan tudják rólam, hogy én egy új agárral min. 2, de inkább 3 hónapig szeretek aktívan együtt élni-dolgozni mielőtt egy komolyabb versenybe teszem. Idő kell arra, hogy megismerjük egymást, kialakuljon a bizalom részükről, megszokják az új klímát, az új helyet, az új etetési és mozgatási szokásokat és végül, de nem messze nem utolsó sorban a pályát, amin futni fognak. Ezen szempontok közül szinte egyikre sem jutott elég idő, így mondhatom, hogy a Derby előtt az ír trénerek munkáját igyekeztem szinten tartani, illetve amennyit az idő és a lehetőség engedett, annyit pluszban beletenni mindkettőjükbe. Hero egy sokkal nyitottabb, alkalmazkodóbb, vagányabb agár, vele gyorsan kialakult a kölcsönös szimpátia, Lucky azonban egy zárkózottabb alkat, vele sokkal lassabb ez a folyamat.

Mindezek tudatában hogyan értékeled a Derby 3 hete alatt nyújtott teljesítményüket?
Maximálisan elégedett vagyok a teljesítményükkel, azt gondolom, hogy mindketten meg tudták mutatni, hogy ha több időnk lett volna az akklimatizálódásra, a pálya megismerésére és a felkészülésre, akkor a döntőben lett volna a helyük. Az igazi munkát, amit én adok egy agárnak csak most kezdtem el velük, úgyhogy meglátjuk.

Mindketten nagyon fiatal agarak, alig múltak 2 évesek, így nyilván nem kérdés a szezon további része. Külföldi versenyzés van tervben idén?
A terv természetesen az, hogy végig versenyezzük a szezont itthon. Meglátjuk, hogy milyen időket futnak majd a soron következő versenyeken, de nyitottak vagyunk mindenre, így nincs kizárva külföldi megmérettetés sem.

Egy pár szóban említsük meg azért az otthon maradt favoritokat is, hogy van Jaytee Milan és Jelly Flood, látjuk még őket idén versenyben?
Sajnos a korukból adódóan ők már könnyebben gyűjtenek be sérüléseket. Jaytee-nek volt egy kisebb sérülése, amire jóval nagyobbat pihentünk rá, mint kellett volna, de biztosra akartam menni, hogy a szezon hátralevő részét már végig tudjuk versenyezni.
Ugyan ez van Jellyvel is, neki a hátsó combján volt egy nagyobb húzódása, amit sikerült annyira kikezelni, hogy egy kb. egy hónapja újra el tudtam kezdeni vele dolgozni, úgyhogy terveim szerint hamarosan mindkettővel újra pályára állunk.

A Kincsem Park Racing Managereként hogyan értékeled összességében az idei Magyar Derbyt?
Mindenki tudja rólam, hogy 3 évtizedet töltöttem már el az agársportban, melyben itthon is és külföldön is aktívan versenyeztem, így mondhatom, hogy majd az összes pályán jártam és nagyon sok mindent láttam. Továbbra is azt gondolom, hogy a kisebb nagyobb technikai hibákat leszámítva – mint pl., hogy az elődöntő napján az egyik futam közben megállt a nyúl, melyet rövid időn belül sikerült kijavítanunk -, a kontinens legszínvonalasabb agárpályáján versenyzünk a Kincsem Parkban és egy nagyon sikeres versenysorozatot tudhatunk magunk mögött.
Szép számú agár jött össze a Derby futamokra, annak pedig kimondottan örülök, hogy olyanok is kipróbálták végre a 480m-t, akik eddig csak rövidtávon indultak. Nagyon örülünk neki, hogy a covid okozta tavaszi korlátozások ellenére a romániai sporttársak is képviselni tudták magukat a 3 hét alatt, nagyon szép eredményeket elérve. Reméljük, hogy az év hátralévő részében közülük is egyre többen tudnak majd újra jönni a versenyekre. Fantasztikus volt a díjazás is idén, nagyon szépen köszönjük még egyszer mindenkinek, aki támogatta és szponzorálta a futamokat. Szerintem nagyon jó irányba haladunk, idén is nagyon jó hangulatban teltek a versenyek, a döntő pedig kiemelkedő volt e tekintetben, hisz az izgalmas futamok között a Miss Health & Beauty Hungary 2021 döntő eseménye szórakoztatta a kb. 1000 fős közönséget. Ez a szám minket is megdöbbentett, hiszen ránézésre a tribünön eltűnik ennyi ember, de a tudat, hogy valóban ilyen sokat látogattak ki aznap este, nagyon jó érzés.
Azt gondolom, hogy bár nincs több száz aktív agarunk, a mezőny kiegyenlített, a versenyek kimondottan izgalmasak, és minden kategóriában tudunk jó futamot rendezni, ahol majdnem mindenki tud nyerni, nem csak a tapasztalt trénerek agarai, hanem a fiatal, kezdő agarasok is.
Hibák pedig mindenhol vannak, ahogy elégedetlen versenyzők is, de ettől még összességében minden okunk megvan arra, hogy büszkék legyünk erre a pályára. A hibák kijavításán ahogy eddig is, továbbra is folyamatosan dolgozunk, hisz a célja mindenkinek az, hogy biztonságos és probléma mentes futamokat tudjunk rendezni.

Fotók: The Sighthound Photographer – Szilárd Simkó

SHARE THIS