/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Továbbra is nyitva a Magnier-erszény

Írta: Kovács Botond.

Ugyan még dübörög a lóversenyszezon világszerte, de beindultak az árverések is. A nagy európai aukciók még hátra vannak, a tengeren túlról azonban megjöttek az első hírek. Úgy tűnik, idén is lesznek rekordok.

Michael Vincent Magnier

A Fasing-Tipton által Saratoga Springsben rendezett árverésen a legnagyobb szenzációt a 2.6 millió dollárért elkelt Into Mischief yearling okozta. Talán nem meglepő, a vásárló a Coolmore-birodalom képviselője, John és Susan Magnier fia, az amerikai helytartó, Michael Vincent Magnier volt.

A világhírű Spendthrift Farmon álló Into Mischief ivadékai iránt nagyon megnövekedett a kereslet az utóbbi időben, ami nem csoda, hiszen Észak-Amerika kétszeres apamén championjáról (2019, 2020) van szó. A licitháborút Magnierék és Benjamin Leon, Jr. milliárdos üzletember vívta. (Mr. Leon nem túl régi szereplője a lóversenyzésnek, de egyebek mellett azzal tette le névjegyét, hogy 2011-ben 8.5 millió dollárért megvásárolta a klasszisnak bizonyuló Royal Deltát. Csak halkan jegyezzük meg, hogy a futtatót cseppet sem érdekelte, hogy lova csupán 4.8 millió dollárt keresett három szezon alatt). Nem egyedi jelenség, hogy csillagászati árak születnek, ha két makacs és tehetős ember egymásnak feszül, így történt ez most is. Into Miscief csikóért sohasem fizettek még ennyit. Ennek a tenyésztő, a chilei érdekeltségű Don Alberto Corporation örül a legjobban, amely vállalkozás szintén az amerikai nagyágyúk közé tartozik.

Into Mischief

Coolmore amerikai fiókszervezete, az Ashford Stud joggal ragaszkodik Into Mischiefhez, hiszen náluk áll a kitűnő mén fia, a már szintén tenyésztésbe vont, háromszoros Grade 1-nyerő újonc, Practical Joke (Hopeful Stakes, Champagne Stakes – 2016, H. Allen Jerkens Memorial Stakes – 2017), akinek fia idén nyolc hosszal Grade 3-t nyert, és két futás után veretlen.

– Nagyon örülünk az új szerzeményünknek. Úgy tervezzük, Amerikában marad – mondta Michael Vincent Magnier a még név nélküli ménről (NN 2020 pm, Into Mischief – Paola Queen, Flatter).

A yearling anyja második csikója. Paola Queen idén szintén Into Mischieftől ellett kancát, és nyilván a tenyerükön hordozzák chilei gazdái, hiszen 1.7 millió dollárért vásárolták 2017-ben Keenlandben. Versenylóként 10 startjából 2 győzelmet szerzett (Test Stakes – Grade 1, Gulfstream Park Oaks – Grade 2). Ezzel felülmúlta Listed-nyerő anyját Kadirát, aki a sokszoros Grade és Listed-nyerő Raw Goldból van.

NN pej mén – 2.6 millióért


Into Mischief eredményeivel nem kápráztatta el a publikumot, mindössze két nagydíj győzelmet találunk neve mellett (CashCall Futurity – Grade 1, Damascus Stakes – Listed). Ez magyarázza első fedezési díjának rendkívüli alacsonyságát. Mindössze 10 ezer dolláron kezdte (talán ennél is alacsonyabban, mert 2009-ben nem hirdettek nyilvános árat, a 10 ezer 2010-es adat), majd kétszer is 7.500-ért igénybe lehetett venni szolgáltatásait. Napjainkban már 225 ezer dollár egy ugrás, ami aligha meglepő, hiszen Into Mischieftől származik többek között a ma már szintén Spendthriftben 75 ezer dollárért fedező, Kentucky Derby és Breeders’ Cup Classic-nyerő Authentic, a WinStar Farmon 25 ezer dollárért fedező Florida Derby-nyerő Audible és a négyszeres Grade 1-nyerő kanca, Gamine.

Reméljük, hallunk még a borsos áron gazdát cserélt telivérről, pályafutását figyelemmel kísérjük. (Kiemelt képünkön a yearling látható.)

SHARE THIS