/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Az ötszörös Group 1 nyerő St Mark’s Basilica vezet

Az idén minden versenyét megnyerő és a múlt héten a Narrow Irish Champion Stakes (Gr1) nyerő St Mark’s Basilica kis előnnyel, de vezeti a 2021-es Cartier Horse of the Year sorozatot, az év lova versenyt. Szeptember 11-én a leopardstowni versenyben győzedelmeskedő Aidan O’Brien hároméves idomítottjának ez a verseny a negyedik Group 1 sikere volt ebben a szezonban, a Poule d’Essai des Poulains (Franca Nemzeti Díj), a Prix du Jockey Club (Francia Derby) és a Coral-Eclipse után.

Ezzel a sikerrel a Cartier Awards-on szerzett pontjait 160-ra növelte, amivel négy ponttal jár Poetic Flare előtt, aki szoros versenyben lett harmadik az Irish Championban. A pontversenyben Palace Pier (144) a harmadik helyen áll, miután legyőzte Poetic Flare-t a Prix Jacques le Marois-ban Deauville-ben a múlt hónapban, és ő vezeti az idősebb lovak táblázatát nagy fölénnyel a Juddmonte International győztese, Mishriff (108) előtt.

A múlt szombati Doncaster St Leger sikerével Hurricane Lane (140) a negyedik helyre jött fel a listán, amihez kellett az Ír Derby megyerése is, és második Subjectivist mögött a legjobb Stayer kategóriában.

Az Oaks és az Ír Oaks győztes Snowfall (136) továbbra is top hároméves kanca a Prix Vermeille-i veresége ellenére, míg Starman vezeti a sprinterek ragsorát.

A kétéves mének kategóriáját Godolphin National Stakes nyerő Native Trail-je holtversenyben vezeti a Prix Morny győztes Perfect Power-rel. Agartha számára pedig a Moyglare Stud Stakes második helye is elég volt, hogy vezető pozícióba kerüljön kétéves kancák között.

A Cartier-díjat 1991-ben alapították, és idén már 31. alkalommal díjazzák a szezon legjobbjait novemberben. A sorozatban a pontszámítás kombinált és összetett. Beleszámít a lovak által Group versenyeken szerzett pontjai, a szakírókból és hendikeperekből álló bizottság év végi véleménye, valamint a Racing Post és a The Daily Telegraph olvasóinak szavazatai.

Az Cartier Horse of the Year, Év Lova kategória jelenlegi állása

St Mark’s Basilica 160 pont
Poetic Flare 156
Palace Pier 144
Hurricane Lane 140
Snowfall 136
Mother Earth 128
Mishriff 108
Adayar 100
Alcohol Free 96
Broome 88

 

SHARE THIS