/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

A Godolphiné lesz 2021

Írta: Kovács Botond.

Native Trail

A Godolphin istálló jövője régen tűnt ennyire biztatónak. Múlt szombaton három saját tenyésztésű lovuk brillírozott Newmarketben. Native Trail (2019 pm, Oasis Dream – Needleleaf, Observatory) a Group 1-es Dewhurst Stakest nyerte, Coroebus (2019 pm, Dubawi – First Victory, Teolfilo) a Group 3-as Autumn Stakest, Goldspur (2019 pm, Dubawi – Pomology, Arch) a szintén Group 3-as Zetland Stakest. Ez utóbbiban az istállótárs Hafit (2019 pm, Dubawi – Cushion, Galileo) volt a favorit, de kénytelen volt beérni a fejhosszas harmadik hellyel.

Essential Quality

A Coolmore-Godolphin párharc szezonról szezonra megörvendezteti a sportrajongókat. Idén a királykék dresszesek kerültek fölénybe, és úgy tűnik, a lendület jövőre is kitart. Az istálló ászai közé tartozik Adyar (2018 pm, Frankel – Anna Salai, Dubawi), az Epsom Derby és a King George VI & Queen Elizabeth Stakes hőse, Hurricane Lane (2018 pm, Frankel – Gale Force, Shirocco), az Ír Derby, a Grand Prix de Paris és a doncasteri St. Leger nyerője, és Essential Quality (2018 szm, Tapit – Delightful Quality, Elusive Quality) is remek formában várja a Breeders’ Cup Classicot, miután nem talált legyőzőre a Belmont Stakesben és a Travers Stakesben.

A legutóbbi, Dewhurst Stakesben elért siker tovább erősítette Charlie Appleby pozícióját a brit idomár championi címért folytatott küzdelemben. A trónt csak akkor veheti el tőle a második helyen álló Andrew Balding, ha nagyon rövid idő alatt 1.1 millió fontot keresnek lovai.

James Doyle, Charlie Appleby és William Buick

Appleby mester primátusa azért is figyelemreméltó, mert nem futott lova sem az 1000 Guineasben, sem az Epsom Oaksban. Az Epsom Derbyben viszont övé volt a nyerő, valamint a harmadik és a hatodik helyezett (Adayar, Hurrican Lane, One Ruler), és a newmarketi 2000 Guineasben Master Of The Seas csupán rövid fejhosszal kapott ki Poetic Flare-től. Két másik idomítottja negyedik és hatodik (Naval Crown, One Ruler) helyen végzett.

Andrew Balding

A Dewhurst volt az Appleby ötvenedik Group 1-es sikere. Idei mérlege egyelőre 96 győzelem 326 indulóból (72 második és 44 harmadik hely mellett), ami 29%-os sikermutatót jelent. Lovai 4.37 millió font sterlinget kerestek, ebből 3.47 milliót győzelem révén. Jelen állás szerint Andrew Balding, John és Thady Gosden, Mark Johnston és Aidan O’Brien követi őt a statisztikában. William Haggas a hetedik, Sir Michael Stoute a tizenharmadik, a visszatérő godolphinos Saeed Bin Suroor a huszonharmadik helyen áll. Charlie Appleby az ír championátusban is előkelő helyen áll, írásunk megjelenésének pillanatában a nyolcadik helyet foglalja el. Ez azért nagy szó, mert csupán három lova futott a zöld szigeten, amelyből kettő nyert (Hurrican Lane, Native Trail), 760 ezer euróval gazdagítva Mohamed sejket.

Mondanunk sem kell, az ír tabellát Aidan O’Brien vezeti fia, Joseph O’Brien, Jessica Harrington, Ger Lyons és Johnny Murtagh előtt.

SHARE THIS