/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Champions Day – Ascot, 2021 (videóval)

Írta: Kovács Botond.

A szezon még egy bő hónapig tart a Kincsem Parkban, Nagy-Britanniában azonban már lezárult, október 16-án rendezték az évad utolsó nagy versenynapját Ascotban. A Champions Day névre keresztelt pazar eseményen hat futamban álltak starthoz a sport őshazájának legjobb telivérei. Idén utoljára biccenthettek egymásnak a világ legnevesebb futtatói a királyi jártatóban, mielőtt meghallgathatták idomárjaikat, ahogy utasítást adnak a világsztár zsokéknak.

Hollie Doyle és Trueshan

A Group 2-es besorolású, 3200 méteres British Champions Long Distance Cuppal kezdődött a nap. Az öreg Stradivarius peckesen sétált a jártatóban, Frankie Dettori magabiztosan mosolygott, amit joggal tehetett, hiszen a hűséges sárga többek között három Ascot Gold Cup és négy Goodwood Cup után ismét jó eséllyel indult a szezonzáró futamban.

Pretty Polly

A címvédő Trueshan (2016 pher, Planteur – Shao Line, General Home) azonban erősebbnek bizonyult, és a szélső sansz Tashkhan és Stardivarius előtt remek stílusban nyerte a futamot Hollie Doyle kezében Alan King mesternek. Az eredetileg Jockey Club Cup néven futott verseny korábbi nyerői közül minden idők egyik legremekebb ír lovát, Pretty Pollyt (1901 sk, Gallinule – Admiration, Saraband) emeljük ki, aki háromévesen 1000 Guineast, Epsom Oakst és doncasteri St. Legert is nyert.

Creative Force

A felsőházi British Campions Sprint Stakesben (1200 méter) a tavalyi győztesnek majdnem sikerült a duplázás. Glen Shiel derekasan küzdött a bomba formában lévő Hollie Doyle-lal, de Creative Force (2018 sher, Dubawi – Choose Me, Choisir) gyorsabbnak bizonyult William Buick alatt. A godolphinos champion aspiráns egy hosszat vert üldözőjére (a brit zsoké championátussal külön írásban foglalkozunk hamarosan). Kedveli Ascotot Creative Force, hiszen a nyári Királyi Mítingen behúzta a Jersey Stakest. Eddigi teljesítménye 10 futás, 6 győzelem, 1 második helyezés.

Cadeaux Genereux

Mohamed sejk és csapata ezzel a győzelemmel feltette az i-re a pontot, abszolút primátusuk megkérdőkelezhetetlen 2021-ben. Az eredetileg Diadem Stakes néven ismert futamot 1946-ban alapították. Egyik legnagyszerűbb nyerője Maktoum Al Maktoun sejk lova, Cadeaux Genereux (1985 sm, Young Generation – Smarten Up, Sharpen Up) volt, aki 1988-ban győzött Pat Edderyvel.

Eshaada (b)

Ismét Group 1-es futam következett ezután, a British Champions Fillies & Mares Stakes, vagyis a kancák versenye, klasszikus másfél mérföldes távon. Mindenki a Ryan Moore által lovagolt Snowfallra pakolta a pénzét, a bukmékerek csupán 8/11-en merték jegyezni a párost, és nyilván rettegtek a japán tenyésztésű kanca sikerétől. A kőkemény telivér idén Epsom Oaks-t nyert, majd az Ír Kancadíjban sem talált legyőzőre. A Yorkshire-i Kancadíjban négy hosszal aratott diadalt, két hete, a Prix de l’Arc de Triopmphe-ban alig öt hosszra volt a nyerőtől. Az esélytelenek nyugalmával starthoz álló, a néhai Hamdan Al Maktoum sejk által tenyésztett Eshaada (2018 pk, Muhaarar – Muhawalah, Nayef) azonban mindenkinél gyorsabb volt Jim Crowley-val.

VI. György és lányai lóháton

Mögötte Albaflora és a favorit ért célba. Az 1946-ban alapított, eredetileg Pride Stakes, majd Princess Royal Stakes néven ismert futam nyerői közül nehéz lenne egyetlen lovat kiemelni. Szemünk Angelolán (1945 pk, Donatello – Feola, Friar Marcus) akadt meg, aki VI. György király színeiben e nagydíjon kívül a fent már említett Yorkshire Oakst is megnyerte.

Brigadier Gerard

Öldöklő küzdelmet hozott a mérföldes Queen Elizabeth II Stakes (Group 1), a versenysorozat egyik olyan futama, amelyet eredeti nevén futnak 1955 óta. (Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az 1947-es alapítású versenyt eredetileg Kinght’s Royal Stakes néven ismerték a turf-barátok.) A nagydíj első nyerője Tudor Misntrel volt, aki mellett halhatatlan nagyságok neveit látjuk. Brigadier Gerard, Kris, Selkirk, Mark Of Esteem, Dubai Millennium, Frankel és Roaring Lion mellé most Baeed (2018 pm, Sea The Stars – Aghareed, Kingmambo) iratkozott fel, aki szintén az idén elhunyt Hamdan sejk ménesének neveltje.

Baaeed

A remek mén megőrizte veretlenségét, hat futás után sem talált legyőzőre. Legutóbb, a Prix du Moulin de Longchamp-ban Order Of Australiát utasította maga mögé. Ezúttal pedig az ifjabb Mamdan sejk Palace Pierjét, a világ legjobb milerét, aki korábbi 10 futásából 9 alkalommal nyert, és egyszer volt harmadik. A nyerő Jim Crowley és Frankie Dettori párharcától még most is a hideg futkorászik a hátunkon. (A futam a lenti linkre kattintva megtekinthető.)

Sealiway

Aligha kétséges, hogy az idei Dubai Sheema Classic, a Saudi Cup és az International Cup nyerője, Mishriff (2017 pk, Make Believe – Contradict, Raven’s Pass) a világ egyik legjobb lova. Mesés vagyonnak beillő életnyereménye több mint 11 millió fontra (4.7 milliárd forint) rúh. A 2000 méteres, Group 1-es Champion Stakesben azonban nem számoltak a fogadók a francia Cedric Rossi mester által idomított Sealiway-re (2018 sm, Galiway – Kensea, Kendargent), aki az Arc-on szerzett ötödik helyezésből bizalmat merítve állt starthoz, és a korzikai virtuóz Mickael Barzalona kezében Dubai Honour és Mac Swiney előtt ért célba (Mishriff negyedik lett). Az Epsom Derbyben jeleskedő Adayar csupán ötödik, a címvédő Addeybb hatodik.

Ormonde

A valódi bajnokokat felsorakoztató futam korábbi nyerői között megtaláljuk Bend Or, Ormonde, Sceptre, Pharos, Nasrullah, Sir Ivor, Brigadier Gerard, Nayef, Cirrus des Aigles, Frankel, Craksman és Magical nevét.

A rend kedvéért megjegyezzük, hogy a fantasztikus versenynapot a másodosztályú Balmoral Handicap zárta, amelyet a néhai sejk Hamdan Aldaary (2018 sher, Territories – Broughtons Revival, Pivotal) nevű lova nyert Jim Crowley-val.

 

A Queen Elizabeth II Stakes az alábbi linkre kattintva megtekinthető:

SHARE THIS