/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Részvételi lehetőség klinikai kutatásban

Klinikai kutatásban való részvételi lehetőség angol telivér versenylovak számára az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszék és Klinikán.

Miről szól a kutatás? A csüdízület elváltozásai gyakran okoznak sántaságot versenylovakban és teljesítménycsökkenéshez, a sportkarrier befejezéséhez vagy akár katasztrofális sérülésekhez is vezethetnek. Kutatásunk fő célja, hogy modern képalkotó eljárásokkal diagnosztizáljuk a még korai stádiumban lévő, de megfelelő kezelés és rehabilitáció nélkül akár súlyossá váló vagy a ló karrierjét megrövidítő sérüléseket.

Milyen vizsgálatokat végeznek a lovakon? Egy 2,5 éves periódust alatt 5 alkalommal lesznek a lovak térítésmentesen vizsgálva. Minden egyes alkalom 1-2 nap klinikai tartózkodást jelent a lovak számára, amely magába foglal egy fizikális vizsgálatot, szubjektív, valamint objektív sántaságvizsgálatot, és az elülső végtagok csüdízületeinek röntgen, CT és MRI vizsgálatát. A vizsgálatok álló helyzetben, bódított állapotban zajlanak. Természetesen a vizsgálatokat a lovak edzésrendjéhez igazítjuk, és nincs ellenjavallata annak, hogy lovak a vizsgálat után néhány nappal újra tréningezzenek vagy akár versenyen fussanak.

Milyen előnnyel jár a kutatás a lovak és tulajdonosaik számára? A lovakon térítésmentesen végzünk alkalmanként kb. 1800 euró értékű vizsgálatot. Amennyiben a lovak sántaságot mutatnának, illetve jelentős CT vagy MRI elváltozást diagnosztizálunk, úgy ezen eredményeket a tulajdonossal, a trénerrel és a beküldő állatorvossal is megosztjuk. A szükséges kezelésre vagy tréning modifikációra javaslatot teszünk. Részvételükkel a lovak és tulajdonosaik hozzájárulnak ahhoz, hogy a csüdtájékon előforduló sérüléseket korai stádiumban és pontosabban diagnosztizálhassuk, amely nem csak a résztvevő lovak, hanem az egész telivér társadalom javára válik. Pontos és korai diagnózissal megelőzhetünk súlyosabb problémákat, lerövidíthetjük a rehabilitáció időtartamát és meghosszabbíthatjuk a lovak sportban töltött karrierjét.

Kik vehetnek részt a kutatásban? A vizsgálatokhoz versenytréning kezdetén lévő ‘yearling’ angol telivér versenylovakat keresünk. Olyan tulajdonosok és trénerek jelentkezését várjuk, akik vállalják, hogy a lovukat 2023 végéig 5 alkalommal, előre egyeztetett időpontban a Klinikára szállítják a vizsgálatokra. A vizsgálatok 2021 őszén kezdődnek.

Hogyan lehet jelentkezni a kutatásra? Időpont egyeztetés céljából, illetve további információért a kutatásról vagy a vizsgálatokról, keressék Dr. Nagy Annamáriát, az Ortopédiai Diagnosztika és Képalkotás Részleg vezetőjét. Mobil: +36 30 492 5135 Email: nagy.annamaria@univet.hu

SHARE THIS