/ by /   A nap híre, Hazai galopp hírek / 0 comments

Folyamatosan érkeznek az importok

Ugyan még nincs vége az idei árverési időszaknak, de már eddig is nagy számban érkeztek import telivérek Magyarországra a telivér futtatónak és az évek óta stabil környezetet biztosító versenyszervezőnek köszönhetően.

Augusztus vége óta a BBAG, GOFFS, Tattersalls és Arqana aukciók keretein belül összesen 70 ló vételéről számoltunk be a korábbi cikkeinkben. Túlnyomó többségben yearlingek (57) kerültek magyar tulajdonba és tréningbe. A jövő évi kiemelt összdíjazású (30 millió Forint) 100. Magyar Derbyre eddig 11 kétéves érkezett, de vásároltak egy hároméves telivért és egy anyakancát is.

Annak ellenére, hogy az idei Goffs Autumn Yearling árverésen igen borsos áron lehetett lovat vásárolni az előző évekhez képest, 24 ír import yearling érkezett hazai tréningbe, csaknem 57 millió Forint értékben. Az idén magyar számlára vásárolt lovak 20%-nak vételára 10 000 Euró felett volt. Nem csak Írországban tapasztaltunk jelentős áremelkedést. Franciaországban és Németországban is alaposan nőttek az átlagárak, míg Angliában a magasabb leütési összegen túl, a Brexit nyomán megnövekedett adó és csillagászati szállítási költségek is terhelik az ott vásárlókat.

A 2021-es aukciókon a legmagasabb áron vásárolt telivér leütési ára igen jelentős, 33 000 Euró (kb. 12 millió Forint) volt. Szuna Szabolcshoz került Horváth László jóvoltából Black Pepper (IRE), idén ötször versenyzett, kétszer volt helyezett, legutóbbi versenyében másodikként ért célba. Apja a jó családból származó klasszis sprinter Caravaggio (US) kétévesen veretlen volt, háromévesen Commonwealth Cup-ot nyert. Anyja Hug And A Kiss (USA) két versenyt nyert, többször volt helyezett Group versenyekben.

Ismét erősített a Bársony Erzsébet vezette Jazy Team, 26 000 Euróért (kb. 9,5 millió Forint) került tulajdonukba az idei év legdrágább yearlingje, Upright. Anyja Ungrain (GER) tíz alkalommal állt starthoz, kétszer győzött, nyolcszor volt helyezve, köztük milánói Listed versenyben. Több eredményes ivadéka is van, többek közt Umirage (GB), aki javarészt Listed és Group versenyekben szerzett helyezéseket. A családban több ugró tehetség is, Utility (GER) nyolc alkalommal tudott győzni, legjobb RPR száma 137. Apja az egyik legígéretesebbnek tartott német fedezőmén, a kőkemény Protectionist (GER) nyolc győzelemmel rendelkezik, utódai közt Group és Listed verseny nyerők is akadnak.

Szépen alakul a jövő évi tréninglista és a következő hetekben újabb ígéretes importok érkezése várható. A jövő évi 100. Magyar Derby várható mezőnye nagyon nyitott, erősíteni egészen jövő tavaszig lehet. Az új lovakról folyamatosan beszámolunk.

SHARE THIS