/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Tour To Paris hazatér

Tour To Paris (FR) 2015 pej her. /Fuisse (FR) Theoricienne(FR)/ keddi futásánál kiújult korábbi orrvérzése, így trénere, Pia Brandt a ló visszavonulása mellett döntött.

Ezzel együtt jelezte magyarországi állandó munkalovasának, Dr. Hammersberg Verának, hogy véleménye szerint a lónak nála lenne a legjobb helye versenypályafutását követően, ezért ha tartja két évvel ezelőtti felajánlását hazahozhatja a saját farmjára.

A civilben fogorvosként dolgozó versenyló futtató természetesen boldogan élt a lehetőséggel, így a hatéves herélt csatlakozik az otthoni „nyugdíjas” versenyló csapathoz, a most 24 éves, egykori CEBC helyezett Főispánhoz és az anyakanca szerepre készülő ugró klasszis High Spec-hez.

Tour To Paris karrierje szinte mesébe illő, yearling korában későbbi trénere, Ribárszki Sándor 3500 Euróért vásárolta a 2016-os őszi Arqana árverésen, majd első versenye előtt eladta Dr. Hammersberg Elemérnek. A francia tenyésztésű telivér a Kincsem Parkban két és háromévesen nyolc futására maradt veretlen, a kiemelt versenyek közül a Szent László Díjat, a Nemzeti Díjat, a Kozma Ferenc Emlékversenyt és az Overdose Díjat nyerte, de legmagasabb formáját az 1200 méteres Flandorffer Tamás Emlékversenyben futotta, ahol 87,5-re értékelte 14 hosszas győzelmét a hendikepper bizottság.

Négyévesen már francia tréningben, azonnal győzelemmel kezdte a szezont Longchamp-ban 1400 méteren, amivel berobbant a kinti köztudatba. Ősszel egy könnyű Deuaville-ben aratott győzelem után már új tulajdonosainak, az AlainJathiere Gerard AugustinNormand párosnak nyerte az 1100 méteres Listed besorolású Prix de Bonnevalt, majd megjárta Dubai-t, ahol szintén szerzett helyezést, ráadásul számára addig teljesen ismeretlen homok pályán.

Ötévesen alighogy hazatért az arab tavaszból már újra a pályán volt és május végén pályafutása legnagyobb sikerét aratva lelépte ellenfeleit az 1000 méteres Group 2-es Prix De Gros Chene-ben, a 4 hosszas győzelme 117-es számot ért a Racing Poston. Ilyen magasságokban kizárólag Overdose(123RPR) járt a magyar lovak közül az elmúlt évtizedekben.

Hatévesen már heréltként versenyzett, kicsit visszaesett a formája, de azért utoljára szeptemberben még nyert egy 1600 méteres Class 1-es futamot Longchamp-ban, 103-as számot produkálva, ezzel hatra növelte francia sikereinek számát, mindezt 1000 és 1600 méter között, négy különböző pályán és két felületen.

Karrierje számokban: 26 start, 14 győzelem, 5 pénzdíjas helyezés 262.800 Eur (kb. 97 millió Ft) pénznyeremény a prémiumokkal együtt.

Top formája: 87, 5 GHP (1200m), 117 RPR, 51 francia Val.(1000m)

Tour To Paris eredménylistáját látva kijelenthetjük, hogy egy kimagasló magyar évjárat (Esti Fény, Nancho, Cirfandli) azon lova lett, aki külföldi tréningbe kerülve is magas szinten folytatta a versenyzést, jó hírét keltve a hazai versenyrendszernek és a szakembereink tudásának. Sok szempontból is mintapéldája az ideális telivérnek és álomlova minden futtatónak, egy olyan ló, aki különösen megérdemli, hogy visszavonulása után visszakapja azt a sok jót, a rengeteg élményt, amit adott a vele dolgozó menedzsmentnek és a lóverseny rajongóknak.

Jó pihenést Tour To Paris…

SHARE THIS