A nagy párharc – Stanislav Georgiev vagy Nagy Tamás?

Ennél izgalmasabban aligha alakulhatott volna az idei lovas championátus sora, hiszen a címvédőnek mindössze egyetlen egység előnye maradt az idei Derby-győztessel szemben, 27-26 az állás a szezonzáró vasárnap délután előtt.

Az utolsó versenynapon természetesen szinte valamennyi futamban összecsapnak, vélhetően mindkét zsokét erősen fogják favorizálni a fogadók, hiszen esélyes lovak nyergében próbálják majd megszerezni a bajnoki címet. Hogy mi dönthet kettejük között? Elsősorban az erősebb lovak, a jobb pillanatnyi forma, némi szerencse és persze a többiek, hiszen aligha fognak feltartott kézzel pályára lépni a két champion-jelölt ellen.

 

I. futam – Havanna Hendikep

Stanislav Georgiev – Oba Hara
Nagy Tamás – Római Lány

Az 1200 méteres futam két favoritja lehet a két kanca. Oba Hara villámgyors négyéves, bár kissé hektikusan szerepel, klasszisa vitathatatlan ebben a másodosztályú hendikepben. Amennyiben korábbi legjobbját tudná futni, aligha lenne nehéz dolga. Tekintve azonban, hogy teljesítménye nem egyenletes és komoly topsúllyal indul, nem lehet biztosra venni a sikerét. Római Lány élete eddigi egyetlen győzelmét két hete, éppen Nagy Tamással aratta, majd múlt héten, új lovassal gyengébb volt a vártnál. A nagyon gyors hároméves ettől függetlenül nem tűnik rossz választásnak ebben a versenyben, az istálló formája, kezdősebessége és kedvező starthelye is mellette szól. Másodosztályban várhatóan nehezebb dolga lesz, mint eddig, ettől függetlenül küzdhet a győzelemért.

II. futam – Vigasz Díj

Stanislav Georgiev – Rosa Dartle
Nagy Tamás
nem lovagol

Növelheti előnyét a regnáló champion, ellenfele távollétében jó eséllyel száll nyeregbe Rosa Dartle lovasaként. A hároméves import két könnyed győzelemmel kezdte Kincsem parki karrierjét, ezt követően viszont nem tudott tovább javulni, és bár formát futott, de „csak” harmadikként zárt egy másodosztályú hendikepben. Távját kissé visszavették, elképzelhető, hogy újra győzni tud, papíron nagyjából hasonlóan áll vetélytársaihoz képest.

III. futam – Totalizatőr Hendikep

Stanislav Georgiev – nem lovagol
Nagy Tamás – Herastias

A minden szezonban különleges, 3200 méteres, szabad felállítású Totalizatőr Hendikepben szinte lehetetlen megtippelni, ki lesz a nyerő. Herastias állandó számaival értelemszerűen nem rossz sansz, de talán elvárható, hogy az elmúlt vasárnap triplázó lovasával rá tud tenni néhány kilót stabil formájára. A Főnix istálló importjának távbírásával várhatóan nem lesz gond, így tippeletlenül is komolyan kell számolni vele.

IV. futam – Bogácsi Díj – Nyeretlen Kétévesek Versenye

Stanislav Georgiev – Tiger Lily
Nagy Tamás – Packman Bel

A győzelem nélküli csikók versenyében szinte bármi elképzelhető. A versenyben már futott lovak közül az angol import, Snow Hawk rendelkezik a legmagasabb formával, az ő esetében azonban nehéz megjósolni, hogy milyen teljesítménnyel jelentkezik első magyarországi fellépése alkalmával. A két aspiráns lova, Tiger Lily és Packman Bel szinte azonos esély, a különbség, hogy míg az ír import már kétszer futott (és másodjára sokat jött előre), addig a szenttamási tenyésztésű kanca lábában eddig egy (jól sikerült) verseny van. Bármelyikük képes lehet a győzelemre, ha a favorit nem úgy fut, ahogyan számítunk rá.

V. futam – Szunyogh István Emlékverseny Hendikep

Stanislav Georgiev – Ocasio Cortez
Nagy Tamás – Szokatlan

Egy újabb szabad felállítású hendikep, egy újabb nagy párbaj! A két ló közül a klasszis feltétlenül Ocasio Cortez mellett szól, a négyévest jellemzően kiemelt futamokban próbálták és ezekben a mezőnyökben is eredményesebb futott. Ebbe a hendikepbe ennek, illetve magas formáinak köszönhetően relatíve magas súllyal került, ez pedig mérföldön már nem elhanyagolható. Az 1600 méter az eddigiek alapján még éppen megfelelő számára, bár véleményünk szerint a valamivel rövidebb táv jobban kedvezne neki. Szokatlan az ősz legkellemesebb meglepetése, a hazai szinten kiváló papírral rendelkező mén hatalmas javulásban van. Az év első felében nem futott sokat, azóta viszont szárnyal, utolsó négy versenyét folyamatosan fejlődve nyerte meg. Látva a stílusát, feltételezni lehet, hogy ennél is többre lehet képes, ami az eddigi „osztálykülönbség” ellenére felé billentheti a mérleg nyelvét.

VI. futam – Atotal Insurtech Hendikep

Stanislav Georgiev – Phillipines
Nagy Tamás – Liquidator

Ismét két esélyes ló jutott a chamiponi címért küzdő lovasoknak, de a szabad felállításra való tekintettel itt sem egyértelműek az erőviszonyok. Phillipines idén, azaz háromévesen kezdett igazán kibontakozni, eddig két győzelmet szerzett, legutóbb egy osztállyal feljebb, alig valamivel rövidebb távon. Bő két hete megjárta Milánót, ahol erős mezőnyben nem jutott szerephez. Nagy kérdés, hogy mennyire viselte meg az utazás és a verseny, ha kipihente magát és tudja jobb formáját, mindenképpen a futam egyik nagy esélyese lehet. Legalább ennyire nagy talán Liquidator szereplése, a távbírást már többször igazolt kanca ugyanis egyéves kihagyás után tért vissza két héttel ezelőtt. Első versenyében egészen jól mozgott, közel volt a helyezettekhez, most könnyen javulhat néhány kilót, ami akár győzelmet is jelenthet számára.

VII. futam – Zboray László Emlékverseny – Ürményi Díj

Stanislav Georgiev – Spartan Devil
Nagy Tamás – Masamód

Tekintve, hogy a záró versenyben egyik aspiráns sem lovagol, könnyen lehet, hogy ez a futam dönt majd a bajnoki cím sorsáról. A szezon utolsó csikóversenyének első két esélyeséről van szó, és bár a topformákat nézve nem sok különbség van Spartan Devil és Masamód között, véleményünk szerint az importnak jobbak a kilátásai. A megoldás kulcsa az eddigiekhez képest megnövelt távban keresendő, ez könnyen lehet, hogy Spartan Devil mellett dönt majd, aki az eddigiek során elsősorban a Szent László Díjban futott kiemelkedően jól. Persze Masamód is kitett magáért, négyszer volt már dobogós, a Kerekes Gábor Emlékversenyben nagyobb javulást hozott, ha arra még rá tud tenni pár egységet, elkaphatja a favoritot.

-s-

SHARE THIS