/ by /   Friss hírek, Gyász / 0 comments

Viszlát Feri!

Ismét szegényebb lett a hazai lóversenyélet, egy életvidám, színes egyéniség hagyott itt bennünket.

November 29-én elhunyt Vezér Ferenc felcser, egykori galopplovas. 1957-ben született, a tatai lovas szakiskola elvégzése után került a Lósport Vállalathoz.

Alagon Horváth Károlynál síklovasként, majd Farkas Tibornál ugró lovasként számítottak rá a hetvenes években. Magas, jó kiállású, erős csontozatú lovasként hamar elnehezedett, így új szakmát kellett keresnie. Legnagyobb szerencsénkre a telepen belül találta meg az új hivatását, elszegődött felcsernek a nagytudású dr. Dénes Jenő pályaállatorvos mellé, később dr. Machay Krisztina mellett gyarapította tudását.

Remek érzékkel bánt a sérült lovakkal, amit el lehetett lesni és amit el lehetett sajátítani a gyakorlatban, azt ő megtette. Hamar komoly tudásra tett szert, amit délelőtt a versenypályán és délután a maszek világban tudott kamatoztatni.  Már a nyolcvanas évek második felétől komoly elismertséget vívott ki magának a lótartók körében, neve és elérhetősége szájról szájra járt.

Kellő empátiával és optimista derűvel vigasztalta a lovaikért aggódó tulajdonoskat. Becsületes és lelkiismeretes szakemberként mindent megtett a sérült lovak gyógykezelésért, de sosem lépte túl a kompetenciáját. Közvetlenségével hamar intézményé vált a lóversenytársadalomban, többen – mindenféle rossz szándék nélkül – csak Vezér doktornak hívta.

Nem csak a versenylovak állapotával kapcsolatban volt napra kész, de mindig tudta, hogy kivel mi történik a telepen. Humora és életszemlélete minden nehézségen átsegítette, jellegzetes hanglejtését és erős hangját már messziről lehetett hallani.

A rendszerváltást követő években a galopp trénerek nehéz kenyerét is kipróbálta. Mindig nagy hangsúlyt fektetett a jártatóba vezetett lovainak az előkészítésére

A kétezres években Kőbán Rita lovaival foglalkozott, de Jónás Lajos, Bagó Lajos és haláláig Turbucz Sándor munkáját segítette. Türelemmel viselt betegség után hunyt el.
Viszlát Feri, hiányozni fogsz!

Búcsúztatása december 8-án 13:15-kor lesz az Új Köztetmetőben.

SHARE THIS