/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Mamma Mia!

Írta: Kovács Botond.

Előző írásunkban (Dánok és norvégek a sivatagban) skandináv kirándulást tettünk, amely során szó esett a remek Square De Luynes-ről, Niels Petersen mesterről, és még Klimcsha Albertről is. Úgy érezzük a rövid északi kitérő nem lenne teljes az alábbiak nélül.

Göran Bror Andersson

Göran Bror Andersson neve aligha cseng ismerősen olvasóinknak, de ha Benny Anderssonként említjük, mindenki a fejéhez kap. Az ABBA együttes (Agnetha Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus és Anni-Frid Lyngstad nevének kezdőbetűjéből alkotott szó) billentyűse hat éves korában indult el zenei pályán, nagyapja Efraim ismertette meg a harmonikázás szépségeivel. Tíz esztendősen váltott a zongorára, ami olyan jól ment neki a középiskolában, hogy másodikos korában gondolt egyet, és ott hagyott csapot-papot, hogy zenei klubokban lépjen fel matematika, svéd irodalom és egyéb órák helyett. Közben persze megtanult angolul, és megismerkedett a fent említett Björnnel. Többi már történelem. 1974-ben világraszóló sikert hozott az ABBA-nak az Euroviziós Dalfesztivál a Waterlooval. Miért, miért nem, de a mai napig úgy érezzük, ez őket lepte meg a legjobban.

Benny és Mona

Kevésbé ismert tény azonban, hogy Benny a sztársággal járó hercehurca elől versenyistállójába vagy kis ménesébe menekül, és rengeteget költ a sportra. Saját tenyésztésű, Davinski (1985 pm, Nininski – Miss Davina, Decoy Boy) nevű lova Svéd St. Legert nyert, és ötödik lett a Svéd Derbyben. Benny második felesége, a svéd bemondónő, Mona Nörklit révén került a turf közelébe, akinek állatorvos volt az előző férje. Mit ad Isten? Az állatorvos férj második felesége (ki tudja, hány lehetett neki) Caroline Strömberg versenyló idomár volt, ezért innen már egyenes út vezetett Benny számára a zöld gyepre.

Pengar, Pengar, Pengar

E ponton muszáj idéznünk a sztártól: Számomra a lóversenyzés nem a győzelemről szól, persze nagyon örülök, ha nyerünk. Nem vagyok lovas ember, nem lovak között nőttem fel, sohasem fogom megérteni a szakmát. A Money, Money, Money nagy sláger volt, de itt másról van szó, a lóversenyzés nem üzlet, csupán egy nagyon drága szórakozás, ahol jól el tudom költeni a pénzemet. Sohasem akartam telivér birodalmat építeni. Ha vásárolok, mindig szabok egy határt, amit persze gyakran átlépek, de nem sokkal. Csak a lovak szeretete motivál, semmi más.

Lavender’s Blue

A hetvenhat esztendős Benny Anderson legsikeresebb lova Lavender’s Blue (2016 pk, Sea The Stars – Beatrice Aurore, Danehill Dancer) volt, aki a Sandown Parkban megnyerte a Group 3-as Atalanta Stakest 2019-ben, negyedik lett Group 1-ben a newmarketi Sun Chariot Stakesben, és még a Nassau Stakesben is megmutatta magát Goodwoodban, bár ott nem brillírozott. 2020-ban is jó formában versenyez Amanda Perrett idomítottja. Ascotban, a Királyi Mítingen elcsípett egy pénzes helyezést a Duke Of Cambridge Stakesben (Group 2), előtte pedig harmadik lett a hasonló kategóriájú, newmarketi Dahlia Stakesben. A pop sztár élete egyik legörömtelibb pillanatát élte át futtatóként, amikor kancája megnyerte tavaly augusztusban a goodwoodi Celebration Mile-t (Group 2). A telivér eddigi mérlege 17 futás, 4 győzelem, 2 második és 3 harmadik helyezés közel 191 ezer font versenydíj.

Benny szívesen nevezi el lovait egykori slágerei után, így gyepre lépett már a derekasan helyt álló Dancing Queen, I Have A Dream, Mamma Mia, Super Trouper és Voulez Vous is.

(Írásunk a Hippodrom és Lovarda magazin 2021. július-augusztusi számában megjelent cikk egy részletének aktualizált verziója.)

SHARE THIS