/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Idomári értékelések 2021-ről – Farkas Levente

Hogyan értékeled a 2021-es versenyszezont? Mi volt a fő célkitűzésed? Sikerült-e elérni?

Nem volt szerencsés a tavalyi szezon, összesen 2-3 futó lovunk volt, a csikók mind későinek bizonyultak. Sajnos jó néhány sérülés is nehezítette a munkánkat, ennek okán fő célunk az volt, hogy minden lovunkat egészségesnek mondhassuk a szezon végére, ezt többé-kevésbé sikerült is abszolválni.

Van-e olyan ló, aki kellemes meglepetést okozott, húzóerő volt az istálló számára vagy esetleg a vártnál gyengébben teljesített?

Sudoku mindkét futása nagyon biztató a jövőre nézve, de Sámántánc és Sprinter is stabilan teljesített. Sir Sheldon volt az, akitől azt hiszem az egész istálló többet várt. Épp ezért idén teljesen más szemléletben fogjunk versenyeztetni, reméljük ez célra vezető lesz.

Melyik 2021-es verseny volt a legemlékezetesebb, vagy amire a leginkább büszke vagy?

Számomra Sámántánc tavalyi első versenyében aratott könnyed győzelme ifj. Kozma Istvánnal nagyon emlékezetes volt, illetve Sprinter győzelme is felejthetetlen marad, akinek társa a sajnos fiatalon elhunyt Jeles Eszter volt.

Mely telivérek fejezték be pályafutásukat?

Sámántánc és Zágráb fejezték be a pályafutásukat.

Mióta van a sportban? Mi motiválja és erősít ennyi év után a mindennapokban?

2007-2008 körül kezdtem Székely Károly Ceglédberceli tréningtelepén. 2010-ben kerültem Alagra az akkori Szuna istállóba, a Telivér Farmhoz. Azóta – az angliai kiruccanásomat kivéve – Alagon dolgozom. Az motivál, hogy a szüleim, barátaim és a menyasszonyom büszkék lehessenek rám. Az ő elismerésük mindennél többet ér. Erőt ad az, hogy bízunk a lovainkban, hogy meghálálják a beléjük fektetett munkát és szeretetet.

Szerinted mi egy idomár legfontosabb tulajdonsága? 

Nehéz kérdés, úgy gondolom az elkötelezettség a legfontosabb, hiszen ez nem egy munka, ez egy életforma. Idomárként a lovak egészsége mellett nagyon fontos a jó tulajdonosi kör is. Ezúton szeretném megköszönni tulajdonosaim, Meizer Márk, Szepesi Viktor és Parádi Vivien bizalmát.

Mi szükséges egy sikeres istállóhoz?

Úgy gondolom, hogy egy jó csapat minden alapja. A csapatban a lovasoktól a tulajdonosok át a patkolókovácsig mindenki fontos szerepet tölt be. Ahhoz, hogy minden működjön, a mindennapos jókedv is szükséges, szerintem ez elengedhetetlen. Ennek kapcsán ki szeretném emelni állandó lovasunkat, Kovács Rékát, aki hihetetlenül alázatosan végzi a munkáját.

Hogyan választod ki a csapatot, akivel dolgozni szeretnél? Jelenleg kik erősítik a munkádat?

Jó ideje a „régi”, jól összeszokott csapatban dolgozunk, új munkaerőt jelenleg nem keresünk, de ez a manapság szakemberek hiányában nem is lenne egyszerű feladat. Állandó lovasunk Kovács Réka, emellett Parádi Vivien, Flamich Dorka, Szabó Linetta, Látos Lili, Baján Benita és a frissen csatlakozott Vass Jennifer erősítik az istállót.

Annak ellenére, hogy nem nagy lólétszámmal dolgozol, sok amatőrlovas választotta istállótokat. Mi lehet ennek az oka?

Így igaz, annak ellenére is sok amatőrünk van, hogy nincs olyan sok lovunk, ez nagyszerű érzés, ezúton szeretném megköszönni munkájukat. Ezért is fontos a családias a légkör, és a már említett jó a hangulat. Igyekszünk türelmesek lenni és fejlődési lehetőséget adni nekik. Évek óta résztvevők vagyunk a Nemzeti Vágtán is, onnan is rendszeresen érkeznek hozzánk fiatal, tehetséges, új lovasok, akik szívesen járnak hozzánk.

Hogyan lehet elkerülni/el kell-e kerülni azt, hogy egy idomár mindig csak a „jól bevált” módszerekhez tartsa magát? Milyen útját látja a fejlődésnek?

A mai modern világban annyira sok új dolog áll egy idomár rendelkezésére, hogy elkerülhetetlen a nyitottság. Szívesen próbálok jó, új dolgokat, a tavalyi szezonban is számos új módszert és gyógykezelés kipróbáltunk, például mélyebben beleástuk magunkat a birezonanciás kezelések világába.

A világ legjobbjai közül kinek a munkáját, eredményeit figyeled? Mit lehet átültetni, mit sikerült átvenni a kint látott módszerekből?

A sokszoros ír champion O’Brien család eredményeit és munkásságát követem, zsokék közül pedig Christoph Soumillon a nagy kedvenc. Sok mindent láttam már a külföldi tréning módszerekről, amiket próbálok alkalmazni időnként.

A versenyszervező által az elmúlt években bevezetett plusz juttatást, amit az életpályamodell biztosít a szakma számára, ezt mire fordítottad? Mivel fejlesztetted az istállót és a munkakörülményeiteket?

Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, így a munkalovasok és lovászok, akik a legtöbbet tesznek a lovakért is plusz honoráriumhoz és elismeréshez juthatnak. Folyamatosan próbálunk fejlődni, azt hiszem most minden felszerelés, körülmény tökéletes ahhoz, hogy jó munkát végezhessünk. Egy saját lószállító az, ami még terveink közt szerepel.

Hány lóval indítod az idei szezont? Várhatóak még új lovak?

Jelenleg 8 lovunk van, Sir Sheldon, Sprinter, Sudoku, Ready As A Rock, Shanzon, Sin Lee Loh, Morning Question, és egy ír yearling akinek még nincs neve. Több lovat nem várunk.

Mi az előnye vagy hátránya egy kisebb istállónak?

Sokkal jobban átlátható az idomár számára egy kisebb létszámú istálló. Családiasabb a légkör és minden lovunkra azonos idő és jut. Ezzel szemben pénzügyileg mindenképpen hátrányban vagyunk egy nagyobb istállóval szemben.

Mi az, amit a 2022-es versenyszezonban az előző évtől eltérően fog csinálni?

Nem szeretnék semmiben gyökeresen változtatni. Továbbra is megyünk tovább az általunk elképzelt úton.

SHARE THIS