/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Az Év Férfi Trénere 2021

Az Év Trénere Díjat 2021-ben kivételesen ketten is magukénak tudhatják, hiszem holtversenyben hozta a kritériumok szerinti eredményeket Bernáth Krisztina és Tenczel Gábor is, így ez alkalommal a Kincsem Park mindkettőjüket kitűntette ezzel a címmel. Krisztinával készített múlt heti interjúm után ez alkalommal Tenczel Gáborral, a Kincsem Park Racing Managerével beszélgettem a múlt szezonról és idei terveiről.

Tréningezett agarak:

1. Next Stop Hero (Next Stop Dublin x Greenwell Hulk) Tulajdonosa: Pethő Andrea és Scheuch Balázs

Kincsem Park Magyar Derby Negyeddöntő I. futam – II. hely, ideje 29.38
Kincsem Park Magyar Derby Elődöntő I. futam – IV. hely, ideje 30.22
Kincsem Park Magyar Derby Consolation – I. hely, ideje 28.94
WGO Nagydíj – I hely, ideje 28.57
Európa Derby Elődöntő I. futam – I. hely, ideje 28.79
Európa Derby Döntő – I. hely, ideje 28.70
Novemberi Trófea – II. hely, ideje 29.01
Legjobb edzés ideje 480m-en: 28.78

2. Hes So Lucky (Taepot Hill x Tommy Brislane) Tulajdonosa: Molnár Károly és Kolozsi László

Kincsem Park Magyar Derby Negyeddöntő II. futam – III. hely, ideje 29.50
Kincsem Park Magyar Derby Elődöntő III. futam – VI. hely, ideje 29.81
Kincsem Park Magyar Derby Invitation – I. hely, ideje 28.90
WGO Nagydíj – I hely, ideje 28.77
Augusztusi Díj Open – I. hely, ideje 28.73
Európa Derby Elődöntő III. futam – I. hely, ideje 28.62
Európa Derby Döntő – II. hely, ideje 28.71
Lyreen Mover Díj Open – I. hely, ideje 28.86
Decemberi Trófea – I. hely, ideje 29.07
Szilveszteri Nagydíj II. futam – I. hely, ideje 28.87
Legjobb edzés ideje 480m-en: 28.65

3. Jaytee Milan (Beaming Gusty x Kinloch Brae) Tulajodonosa: Molnár Lara és Barnabás

Szezonnyitó Nagydíj II. futam – II. hely, ideje 16.70
Izsó Lajos Emlékverseny IV. futam – II. hely, ideje 16.70
Legjobb edzés ideje 280m-en: 16.39

2020-ban még kilenc agárral jártál versenyezni, tavaly azonban már csak hárommal álltál starthoz. Többen idő közben nyugdíjba vonultak, illetve kortól függetlenül kanapé kedvencek lettek, de rád hosszú évek óta az volt a jellemző, hogy kimondottan sok agárral dolgoztál egyszerre. Mi az oka annak, hogy a tavalyi évben ennyire lecsökkent a tréningezett agaraid száma?
Sok agaram volt egészen a 2020-as év végéig, de szükség is volt rá, hiszen hosszú évek óta dolgozunk azon, hogy beindítsuk az agárversenyzést, mint szakágat a Kincsem Parkban, melyek az első 5 évben a szintetikus pályán zajlottak egyenes versenyek formájában, majd 2020 végétől már Európa első és egyetlen angol/ ír mintára épült tradicionális külső nyulas pályáján állhatunk starthoz.
A létszám csökkenés oka egyrészt az, amit mondtál, hogy többen nyugdíjba vonultak, illetve kedvencek lettek, másrészt pedig, hogy nagyon megterhelőnek találom már ennyi agárral megfelelő színvonalon tréningezni, de idén előreláthatólag újra öt agárral fogok pályára állni.

Mindhárman, akikkel tavaly dolgoztál Írországból érkeztek, saját tenyésztésű agárral gyakorlatilag nem is versenyeztél. Volt ebben tudatos döntés is, vagy ebben az évben egyszerűen csak így alakult?
Bár volt saját tenyésztésű kutyám tavaly a pályán, nem is egy, illetve idén is lesz, abban, hogy én magam egyre kevesebb saját tenyésztésű agárral versenyzem nagyrészt tudatos döntés van. Egyrészt számomra a tenyésztésnek már egyre inkább akkor van csak értelme, ha az ember meg tudja tartani az egész almot minimum másfél éves korukig, amikorra kiderül kiben van a legnagyobb potenciál, majd aztán azzal dolgozik a továbbiakban. Ez azonban annyira sok munka, idő és elfoglaltság, amire nekem már nincs energiám. Arról nem beszélve, hogy ott marad az alom többi tagja, akár 6-8 fiatal kutya is, akiknek megbízható, jó helyet kell tudni találni, hisz mindegyikükért felelőséggel tartozunk, és ez nem könnyű. A másik oka az, hogy természetesen nagy szükség van minden kategóriában az utánpótlásra, számomra már csak azok a kategóriájú agarak jelentik a szakmai kihívást, akikkel egy Angol- vagy egy Ír Derbynek neki lehet vágni. Ilyen agarak az eddigi, több mint három évtizedes tapasztalataim alapján valamiért nem születnek sem Magyarországon, sem Európában, csak a szigetországokban. Viszont ezzel nincs is semmi gond, mert számomra már nem fontos, hogy a kezemben lévő agarat én tenyésztettem-e vagy más, a fontos az, hogy én mit tudok kihozni belőle.

Mi lehet ennek az oka szerinted, hogy nem születnek Európában olyan agarak, akik megállnák a helyüket egy Ír-vagy Angol Derbyben, hiszen nem egy agár kerül hozzánk kintről és fedez, illetve ellik itthon?
Nem tudom mi lehet ennek az oka, lehet a röghatás, vagy csupán a nagy számok törvénye, de nálunk Európában sehol nem születik olyan agár, akivel mondjuk egy Ír Derbyt meg lehetne nyerni, vagy ha születik is, nem derül ki, hiszen egy ilyen agárnak feltűnően ki kellene emelkednie az európai mezőnyből. Egy Írországból vagy Angliából behozott A1-es vagy akár A3-as kategóriájú agár azonban sok esetben veri a teljes itthoni mezőnyt, mint pl. Lucky, aki A3-ban futott kint mikor megvettük, vagy Szöszi, aki ugyan nyílt osztályban futott kint is, de itthon jelen pillanatban magasan ő tartja a pályacsúcsot 480m-en.

Mindezek mellett, amiket elmondtál van nálad három pályakezdő korú saját tenyésztésű fiatal, akikkel idén készülsz is pályára állni.
Több mint három évtizeddel a hátam mögött “utolsó próbaképp” kipróbáltam egy olyan vonalú tenyésztést, amit eddig nem sokan csináltak még itthon tudomásom szerint. Szerencsére minden kölyök kiváló kezekben van és meg is fogják tudni mindannyian mutatni magukat. Ha beigazolódik az, amire gondoltam, amikor kitaláltam ezt az vonalat, akkor ebben az irányban esetleg érdemes lehet még tovább gondolkodni, de ha nem, akkor nem látom már érelmét újabb és újabb almokat lehoznom, hiszen egyrészt éveket vesz el a sok próbálkozás, másrészt ahogy említettem már nagy felelősségnek tartom az agarak megfelelő elhelyezését, akár versenyzőként, akár kedvencként, harmadrészt pedig nekem a kihívást jelentő léc már tényleg csak egy Ír- vagy egy Angol Derby. A nálam lévő három ifjonccal idén megkezdem a pályán a munkát, aztán meglátjuk mi van bennük.

Említetted, hogy volt tavaly több saját tenyésztésű fiatalod is a pályán más tulajdonában, illetve tréningezésében. Mondanál róluk egy pár szót, illetve arról, miért adsz oda saját kutyát fiatal pályakezdő trénernek?  
2017 végén- 2018 elején pár hónap különbséggel született nálam két alom is. A kölykök közül aktívan versenyzett tavaly Godzilla, Verebélyi Krisztina tulajdonában és tréningjében, illetve Sight és Steed a másik alomból, akik mindketten Susán Kittinél vannak. Steed az én tulajdonomban maradt, de Kitti dolgozott vele egész évben. A többiek közül is álltak néhányan starthoz párszor, de nem lett belőlük aktív versenyző.
Tréningezésre azért adok oda agarat adott esetben fiatal trénernek, mert nagyon fontosnak tartom, hogy legyen utánpótlás – ami egyébként kint Írországban és Angliában is nagy probléma -, és ne halljon majd ki velünk ez a csodálatos sport. Így ez a mi felelősségünk, akik régóta agarazunk, hogy féltve óvjuk és megtartjuk magunknak a tudásunkat, vagy továbbadjuk az utánunk következő generációknak lehetőséget adva ezzel arra, hogy a sport tovább éljen. Ha valakin látom, hogy megfogta őt a dolog és szeretné magát komolyabban kipróbálni, akkor nagyon szívesen foglalkozom velük, megadok minden induló segítséget mind a tréningezést, mind az egyéb háttér tudást tekintve, aztán a többi rajtuk múlik. Kitti és Kriszti is nagyon szépen tartották az agaraikat, lelkiismeretesen dolgoztak velük és nagyon szép eredményeket is értek el, mely nagy részben az ő érdemük, hiszen hiába segítek tanácsokkal, szakmai fogásokkal, ha azt nem tartják be, illetve, ha semmi érzékük a dologhoz, hiszen, mint minden állatokkal végzett sportban, itt is minden egyénre szabott, nincsenek sablon megoldások.

A trénerkedés mellett a Kincsem parki agárpálya Racing Managerként is dolgozol, ami magában foglalja a pálya körüli technikai munkák egy jó részét, illetve a futamok összeállítását is. Hogy bírsz ennyi felé szakadni?
Elég maximalista vagyok abban, amit szeretek csinálni, így szívesen csinálom minden részét, legyen az a futamok összeállítása, vagy a pálya körüli technikai dolgok megoldása, felügyelése. Nagyon sokat dolgoztam azért, hogy ez a pálya megépüljön, ezért valahol a saját gyerekemnek is tartom, amiért felelősséggel tartozom.

Hogyan tudsz szakmailag objektív maradni a futambeosztások tekintetében így, hogy magad is versenyezel? Érnek emiatt támadások?
Igen, sajnos rengeteg támadás ér a futamok összeállítása kapcsán. De sokan nem is tudják, hogy hány esetben részesítem magam, illetve az általam tréningezett agarakat és gazdáikat hátrányban azért, hogy mások is érvényesülni tudjanak, hiszen nem indítok el minden versenyen mindenkit, akivel dolgozom.
Nagyon nehéz ekkora állományból, ennyi nevezőből úgy izgalmas és főleg biztonságos futamokat összerakni, hogy pl., ha van rá mód egy tulajdonosnak ne kerüljenek ugyan abba a futamba a kutyái, hogy mindenki a saját kategóriájában és a neki megfelelő boxból fusson. Ha csak egy valaki elégedetlen, már mondhatjuk, hogy nem csináltuk jól, bár ez képtelenség.
Mint Racing Manager számomra a legfontosabb dolog nem az, hogy az általam tréningezett agarak, vagy azoké, akiknek segítek hogyan teljesítenek, hanem az, hogy a lehető legbiztonságosabbak legyenek a versenyek és a lehető legkevesebb legyen a sérülés lehetősége úgy, hogy egyben izgalmasak is legyenek a futamok. Ez nagyon nehéz feladat, de ha őszinte akarok lenni, akkor nagyjából sikerült tavaly, hiszen lement úgy a szezon, hogy nem volt ütközésből adódó lábtörés vagy komoly baleset, persze teljesen mindent nem lehet kikerülni.

A pálya körül milyen fejlesztések, újítások várhatóak 2022-ben?
Sok újítás már nem lesz, bár egy nagyon fontos rész még hátra van, hamarosan kezdődik a paddock építése – az a helyiség, ahol verseny előtt fekszenek az agarak -, ami nagyban növeli a pálya és a versenyek színvonalát és nagy könnyebbség lesz mindenkinek, főleg azoknak, akik sok agárral járnak.
Ami még felülvizsgálatra szorul az idei szezon előtt, az a kategória intervallumok kialakítása. Bár nagyon szépen gyarapodik a létszám, még mindig nincs annyi agár, hogy kényelmesen tudjuk tiszta kategória futamokat csinálni, ezért kénytelenek voltunk egyrészt elég tágra hagyni az intervallumokat, másrészt sokszor kellett vegyes kategóriájú futamokat indítanunk, ami azért nem teljesen professzionális. Ezen idén fogunk némileg változtatni, hogy színesebbek legyenek a versenynapok és ne mindig ugyan abban a három kategóriában induljanak a futamok.

2021-ben Lucky nyerte el az Év Agara címet, ami azt jelenti, hogy ő nyerte december 20-ig bezárólag a legtöbb nyílt osztályos (A0-AA0/Open) futamot 480m-en. Lucky 2 és fél éves, nagyon fiatal, ereje teljében lévő kan, aki tavaly nyár elején került csak hozzád. Mennyire sikerült összeszoknotok, illetve mit látsz az eddigi teljesítménye alapján, van még benne több is, mint amit tavaly meg tudtatok mutatni?
Lucky egy kimondottan temperamentumos vidám agár, aki nagyon szeret dolgozni és sikerült is nagyon jól összehangolódnunk. Hogy van-e még benne annyi plusz sebesség, hogy esetleg megmérettessük magunkat egy komolyabb írországi versenyen, azt majd a nyár eleji formája fogja megmutatni, ezért nem szívesen bocsátkozom jóslatokba, de reményeim szerint tudna AA0-ban futni kint. Korban ez lesz a legjobb éve, úgyhogy, ha azt mutatja és a tulajdonosok is úgy érzik, akkor lehet megpróbálkozunk vele kint is, meglátjuk.

2019-ben Jaytee Milannal nekivágtatok az Ír Derby-nek, mely egy kinti edzésen történt sérülés miatt meghiúsult. Lucky-tól függetlenül van bármi publikus terv ezzel kapcsolatban idénre?
Molnár Karcsi barátommal folyamatosan evidenciában tartjuk a dolgot, és ha úgy hozza az élet, hogy tudnánk egy Derby kategóriájú kutyát vásárolni, akkor természetesen szeretnénk újra nekifutni. Hogy ez idén lesz-e vagy máskor, azt egyelőre nem tudom még.

Fotók: The Sighthound Photographer – Szilárd Simkó

SHARE THIS