/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Új ostorhasználati szabály Svédországban

Írta: Kovács Botond.

Svédországban elszánták magukat arra, amit egy ideje csak félve kerülget a szakma. Az áprilisban kezdődő 2022. évi szezontól a Svensk Galopp betiltotta az ostorhasználatot a lovak teljesítményének fokozása céljából. Mit jelent mindez?

Az új szabály a régin alapul valamelyest, ám egy nagyon fontos eltéréssel. A lovasok ezután is vihetnek magukkal ostort, de csak baleset elkerülés céljából használhatják. Magyarul tilos a lóra sújtani azzal a szándékkal, hogy gyorsabban galoppozzon.

Helena Gärtner, a Scandinavian Racing Regulations Committee (kb. Skandináv Versenyszabály-alkotó Bizottság) e témáért felelős megbízottja az alábbi nyilatkozatot hozta nyilvánosságra:
Pozitívan értékelem a változtatást. Már évek óta kerülgettük a témát Svédországban. Fokozatosság elvé követve, először a párnázott ostort vezettük be, és most elérkeztünk a célunkhoz, az ostorhasználat teljes beszüntetéséhez. Úgy érzem, a világ megváltozott 2022-re, lépnünk kellett ez ügyben.

Mostanáig három ostorütést engedélyeztek a svéd szabályok, viszont kétévesekre és ugróversenyekben nem vihettek botot a lovasok.

A téli szünet április 10-én ér véget Svédországban, az első versenynapot a Bro Parkban rendezik, itt már az új regula lesz érvényben.

Az Egyesült Királyságban is a változás szele fújdogál. Tavaly szeptemberben átfogó közvélemény kutatást végzett a BHA (British Horseracing Authority), amelybe a szakma szereplőitől a média képviselőin át a lóversenybarátokig mindenkit, több tízezer embert megkérdeztek. Az eredmények feldolgozása folyamatban van, februárra ígérnek eredményeket. A téma természetesen az ostorhasználat betiltása. Nagy-Britanniában sem teljes tiltásról van szó. A lovasok vihetnek ostort a verseben, de nem üthetnek azzal a szándékkal a lóra, hogy teljesítményét fokozzák. Csak veszélyes helyzetek elkerülésére és balesetek megelőzése céljából lehet sújtani. A BHA a kapott eredményeket márciusban egyezteti a szakmai szereplőkkel, és áprilisban dönt. A nyarat és az őszt az új szabály – már most úgy tűnik, hogy nem marad minden a régiben – oktatására fordítják, és késő őszre ígérik annak bevezetését. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

SHARE THIS