/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

2021 Champion Trénere – Szajka Kálmán

Szajka Kálmán a 2021-es szezon Champion Trénere – legtöbb nyereményt nyert tréner -, aki már tavaly is extra mennyiségű agárral vett részt a Kincsem parki versenyeken, idén ezt még tovább fokozza, amivel bár országos szinten egyedülálló helyet vív ki magának, a gyakorlatban ez komoly logisztikát és sok munkát kíván.

A szokásostól eltérően, mivel Kálmán tavaly 87 alkalommal állt starthoz, a cikk előtti statisztikai részben a teljesség igénye nélkül csak néhány eredményről teszünk említést minden agárnál.

Kengyelfutó Orlen (Kengyelfutó Joker x Black Kinloch)
Izsó Lajos Emlékverseny I. futam – I. hely, ideje 17.37
Sprint Bajnokság – II. hely, ideje 16.88
Derby Day Sprint Consolation – II. hely, ideje 17.12
WGO Bajnokság – II. hely, ideje 17.18
Mester Tréner Díj – I. hely, ideje 17.82

Kengyelfutó Olimpia (Kengyelfutó Daru x Black Kinloch)
Augusztusi Trófea – I. hely, ideje 17.04
Lyreen Mover Díj – II. hely, ideje 17.03
Mester Tréner Díj – III. hely, ideje 17.55

Homokvihar Arya (Pennys Trush x Ballymac Padraig)
Kincsem Park Magyar Derby Elődöntő I. futam – II. hely, ideje 30.05
WGO Nagydíj – I. hely, ideje 17.47
Európa Derby Elődöntő II. futam – II. hely, ideje 29.65
Decemberi Trófea – I. hely, ideje 29.84

Kengyelfutó Evelyn (Kengyelfutó Daron x Elite State)
Szukadíj Open – II. hely, ideje 29.59
Európa Derby Invitation I. futam – I. hely, ideje 29.35
Novemberi Trófea – II. hely, ideje 29.66

Kengyelfutó Extra Daron (Kengyelfutó Daron x Elite State)
Szuka Díj – II. hely, ideje 29.64
Szeptemberi Trófea – III. hely, ideje 29.47
WGO Bajnokság – III. hely, ideje 29.46

Kengyelfutó Ramszesz (Kengyelfutó Daru x Kengyelfutó Speed Sonny)
Izsó Lajos Emlékverseny II. futam – I. hely, ideje 16.76
Sprint Bajnokság – III. hely, ideje 17.05
WGO Nagydíj – III. hely, ideje 29.51

Homokvihar Tornádó (Kengyelfutó Illinois x Kengyelfutó Elite Ego)
WGO Bajnokság – I. hely, ideje 17.28
Szilveszteri Nagydíj Sprint – IV. hely, ideje 17.80

Homokvihar Hurrikán (Kengyelfutó Illinois x Kengyelfutó Elite Ego)
WGO Bajnokság – IV. hely, ideje 29.97
Mester Tréner Díj – I. hely, ideje 17.43

Stemgrove Bale (Judy Jaxxon x Makeshift)
Derby Day Sprint Kvalifikávió III. futam – III. hely, ideje 17.34
Derby Day Sprint Invitation – IV. hely, ideje 17.78

Hány éve agarazol Kálmán, honnan az érdeklődés, mely szenvedéllyé nőtte ki magát az évek során?
Agarat legelőször Kőbányán láttam, ahol szemben laktam Tenczel Gáborral, aki akkortájt már javában űzte a sportot és napi szinten a környéken sétáltatta az agarait. Akkor még nem fogott meg különösebben a dolog, azonban pár évvel később, mikor Sülysápra költöztem megismerkedtem Burián Lászlóval, aki szintén aktívan agarazott és tőle meg is vettem életem első agarát, Kengyelfutó Metált 2015-16 táján. A Kincsem Parkban kezdtem el versenyezni vele az akkori egyenes versenyeken, azonban egy sérülés miatt hamar abba kellett hagynunk a munkát, de akkorra már megfertőződtem annyira, hogy megvegyem a következő agaramat, Kengyelfutó Daront, aztán ahogy lenni szokott, szépen sorban jöttek a többiek…

A sportban eltöltött időhöz képest nagyon hamar alapítottál egy saját kennelt – Homokvihar Racing Greyhound Kennel – és bele is fogtál a tenyésztésbe. Miért kezdtél el ennyire hamar tenyészteni a versenyzés mellett?
Én eleve úgy képzeltem el az egészet, hogy a kettőt csak párhuzamosan érdemes csinálni, így a Daront is már ezzel a szándékkal vettem meg, hogy vele indítsam el a tenyésztési vonalat. Számomra óriási élmény az, hogy a saját elképzelésemből születik egy alom, akik aztán nálam nőnek fel, majd a beiskolázás után pályára kerülnek és jó esetben szép eredményeket is érek el velük. Nekem így kerek az egész.

Mi a tenyésztési alapelved, célod?
Homokvihar Aryát leszámítva minden agaram Kengyelfutó, és a tenyésztésem is alapvetően a Kengyelfutó vonalra épül, melyet több fázisra osztok. Jelen pillanatban két adott vérvonalat rögzítek – Kengyelfutó Speed Sonny és Kengyelfutó Panda.
A tervem az, hogy első körben Kengyelfutó kanokat bevonva nézem meg, hogy az adott szukák közül, akivel tenyészteni szeretnék ki az, aki a legjobban örökít. Majd a kölykök eredményeit látva, azokkal a szukákkal, akik a legjobb almot hozták, szeretnék tovább tenyészteni, de akkor már teljesen más vonalak behozatalával, hiszen van 5 különböző nagyon komoly vérvonalú ausztrál spermám lefagyasztva.

Mi ennek az elméletnek a magyarázata?
Angliában, de főleg Írországban a legtöbb esetben még egy alsóbb kategóriájú szukát is kiemelkedő kanokkal fedeznek be, azonban lutri, hogy hozzák-e majd a várt eredményeket a kölykök. Én pont ezért csinálom ebben a “sorrendben” úgymond, mert ha egy átlagos kantól is képes lesz az adott szukám jó kölyköket hozni, akkor egy komoly vérvonalú kantól még inkább valószínűsíthető, hogy olyan kölyköket ad, akiket elképzelek. Azért nem teszek rájuk elsőre extra képességű kanokat, mert nem arra vagyok kíváncsi, hogy a kan vérvonala mit tud úgymond javítani a szukán, hanem arra, hogy szuka alapból hogyan örökít. Ezt pedig csak így tudom kiszűrni.

Ez az elméleti része a dolognak, a gyakorlati meg az, hogy ezekből a tenyésztésekből rengeteg kiskutya születik. Mi történik velük, hányat tartasz meg, hányat adsz el, hogy találsz egyáltalán ennyi agárnak megfelelő, jó helyet, hisz ez óriási felelősség?
A legelső alom, ami nálam született – Elite State x Kengyelfutó Daron – közös alom volt Burián Lacival, ott például elfeleztük a kölyköket, fele került hozzám, fele maradt nála. Ebből az alomból kerültek ki a közönség által is jól ismert szuper kanok, Evo, Excellent és Etalon is.
Általában 2-4 kiskutyát szoktam megtartani egy alomból attól függően hányan születnek, a többieket pedig eladom vagy elajándékozom. Eddig majdnem mindenki, akit eladtam olyan helyre került, ahol szándékában áll a gazdiknak kipróbálni magukat a sportban is.
Fontos azonban megjegyeznem, hogy nem adok el bárkinek kutyát és nagyon szigorú feltételekkel lehet csak elvinni őket tőlem. Aki emberileg nem szimpatikus nekem, vagy úgy váltogatja a kutyáit, mint más a zokniját, annak inkább nem adok el. Volt már ebből konfliktusom is, de ha választanom kell, akkor bár nem hobbi célra tenyésztek, inkább adom oda a kölyköket kedvencnek, minthogy nem megbízható helyre kerüljenek. Minden esetben ügyvéd által írt szerződést íratok alá az új gazdival, ami kimondja többek között, hogy mindenkori elő-és visszavásárlási jogom van, ha meg akarnak válni az agártól. Emellett mindenkivel aktív kapcsolatot tartok, így folyamatosan naprakész vagyok.

Mi történik a leversenyzett, korban már idősebb agarakkal?
Hamar rájöttem arra, hogy ha komolyan akarok ezzel a dologgal foglalkozni, akkor óhatatlanul is “pillanatokon”, azaz pár éven belül tele lesz a kertem a versenyzésből már kiöregedett agárral, akiket ugyan mind nagyon szeret az ember, azonban ennyi kutyát megtartani szinte lehetetlen, hiszen sorban jönnek a fiatalok. Ezért amikor elkezdtem a tenyésztést, vele egyidőben útjára indítottam egy örökbefogadó csoportot a facebookon, aminek ‘Angol agár örökbefogadás’ a neve. Ennek a csoportnak eredetileg az volt a célja, hogy azon agaraknak, akiket nem tudok/ szeretnék megtartani, tudjak gazdit találni. Ez olyannyira jól sikerült, hogy idővel egyre többen kerestek meg az agarasok közül is, hogy segítsek nekik gazdát találni, illetve mára már több mint 1600 tagja van a csoportnak. Sokan közülük várólistán, így van olyan agár, aki már ki sem kerül, hanem ha kölcsönös a vonzalom a jelölttel, és minden a helyén van, tud is költözni.

Van-e olyan nálad született alom, amelyikre külön nagyon büszke vagy?
Nem tudok egyet kiemelni, hiszen eddig három alomból is kerültek ki komoly eredményeket elért versenyzők. A teljesség igénye nélkül néhány példa:

Kengyelfutó Etalon – Év Agara, Kincsem Park 2020, Európa Derby Döntő I. hely, Kincsem Park 2021.
Kengyelfutó Evelyn – FCI Magyar Derby I. hely, Isaszeg 2021
Kengyelfutó Evo – Pálya rekord sprinten 2020
Homokvihar Tikka – Juvenile Championship I. hely, Isaszeg 2020
Homokvihar Tornádó – FCI Magyar Derby Sprint I. hely, Isaszeg 2021
Homokvihar Mennydörgés – Juvenile Championship I hely, Isaszeg 2021

Már 2020-ban is 7 agárral regisztráltál, de akkor csak 3 versenyen indultatok, tavaly azonban 9 agárral versenyeztél és összesen 87-szer álltál starthoz, melynek eredményeképpen megnyerted 2021-ben a Chamipon Tréner címet. Mik a terveid az idei évre?
Jelen pillanatban nyolc aktív versenyzőm van, három 14 hónapos növendékem és négy 11 hónapos kölyköm, akikkel az év második felében már szeretnék pályára állni. Ha minden jól megy, akkor az év második felére így már 15 agárral tudok rendszeresen járni versenyezni.

Hogy tudsz ennyi versenykorú agárral egyszerre foglalkozni úgy, hogy mellette sok más állatod is van, dolgozol is és hát neked is “csak” 24 órából áll egy nap?
Igen, vannak még más fajta kutyáim is, lovam és disznóim. Ennyi állattal már muszáj rendszernek lennie, a rendszer pedig hozza magával a rutint. A kívülállónak lehet, hogy durvának hat, nekem már fel sem tűnik.
A munkámban szerencsés vagyok, hiszen magam osztom be az időmet, közös képviselőként dolgozom, illetve van egy takarító cégem. Ez óriási előny, de másképp szerintem ezt nem is lehet csinálni, illetve ilyen mennyiségben biztosan nem.
Az anyagi hátterem hála Istennek biztosított, így a megfelelő minőségű és mennyiségű tápot, húst és vitamint meg tudom venni. Infrastrukturális szempontból is jó helyzetben vagyok, mert gyakorlatilag egy tanyán élek, ahol a kölykök neveléséhez egy hatalmas területem van, és mivel sokak mellett én is ausztrál – amerikai elvet követem, azaz hagyom őket szabadon felnőni, így ők szinte semmi plusz időmet nem veszik el. Persze foglalkozom velük, de ez nem jelent napi sok órás külön elfoglaltságot. Emellett van egy hatalmas udvarom elkerítve a növendékeknek, kifutóm, jártató gépem, és hát nem utolsó sorban egész Sülysáp homokos terület, így a sprint edzés is adott helyben.

Mi a helyzet a pálya edzésekkel, hiszen arra is szükség van, hogy oldod meg ennyi agárral?
Megmondom őszintén, hogy pálya edzésre én felnőtt agárral nem igazán járok. Mindenkit elviszek szezon elején pár alkalommal, hogy ne versenyben fussanak egy téli szünet után először, aztán versenyről versenyre szépen befutják magukat, a többi munkát pedig otthon teszem beléjük.
A növendékek más tészta, velük gyakrabban kell majd járnom, hiszen őket be kell iskolázni, ezt majd még ki kell logisztikázni.

Szerinted nem megy a minőség romlására a mennyiség?
Egyelőre erre nehéz válaszolni, mivel soha nem foglalkoztam még ennyi aktív korú agárral egyszerre, így ez idén fog kiderülni, hogy hogyan működik, illetve, hogy nekem is hol vannak a határaim. Tavaly a kilenc agárból, akikkel jártam, mind tudott dobogóra állni, így bizakodó vagyok, reméljük idén is tudok hasonló eredményeket elérni.

Ennyi agárral együtt élve rettentő nehéz válsztani, mégis, van kedvenced, aki valamiért kiemelnél a többiek közül?
Ha a teljesítményt nézzük, akkor talán a Virginiát és az Evelyn-t emelném ki, akik mindketten értek el komoly eredményeket (Virginia – FCI Magyar Derby Döntő I. hely Isaszeg 2020, Evelyn- FCI Magyar Derby Döntő I. hely, Isaszeg 2021). De igaziból azokat az agarakat becsülöm a leginkább, akik lehet, hogy gyengébb képességűek, azonban látom rajtuk, hogy 110%-ot beletesznek a munkába, hogy nagyon akarnak és mindent beleadnak, amire csak képesek. Én ezért azokat nem is ajándékozom el, akik csak gyengébb kategóriában tudnak futni, de ott mindent beleadnak. Engem nem zavar, ha nem tud egy agaram A0-ban futni, csak akarja megmutatni azt, ami benne van. Az első hely, az első hely kategóriától függetlenül, hiszen öt másik hasonló képességű agárral fut együtt, és közülük tud nyerni.
Ha mindenki A0-ban futna, egészen egyszerűen nem lennének versenyek, hisz, nem lehet mindenki nyílt osztályos.

Miért szeretsz ide járni, hogy érzed magad a Kincsem Parkban?
Kőbányán születtem és gyerekkorom óta rengeteget jártam be a parkba lovazni, az istállókhoz, később fogadni. Így a helyszín eleve közel áll a szívemhez, az egyenes versenyek meg nagyságrendileg akkortájt indultak, amikor elkezdtem agarazni, és ahogy fentebb említettem, a legelső agarammal már futottunk is itt. 2020-ban az év nagy részében Isaszegen versenyeztem, pár alkalommal jöttem csak ide, megmondom őszintén eleinte picit szkeptikus voltam az új pályával kapcsolatban, de ahogy egyre többet jártam, úgy került egyre közelebb hozzám az egész. A miliő, a versenyek minősége, a kommentálás, a díjazás, az, hogy TV közvetíti a futamokat, hogy komoly elismeréseket lehet szerezni, hogy interjúk készülnek a trénerekkel stb. mind komolyan emelik az agárversenyzés színvonalát számomra, de szerintem ezzel nem vagyok egyedül.
Bízom benne, hogy szépen fokozatosan egyre nagyobb számban jönnek majd a versenyzők és növekszik az állomány is, mely biztosítja a még izgalmasabb és még tisztább kategória versenyeket.

Fotók: The Sighthound Photographer – Szilárd Simkó

SHARE THIS