/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Szemellenzők a modern lóversenysportban

szemellenző (blinkers) – A ló oldalra, hátrafelé látását megakadályozó szerszámzat. Vászonból készül, szemnél, fülnél kivágott. A szemkivágás mögé félkör alakú, bőrből készült stabil, nem igazítható szemellenzőt illesztenek. Versenytársait néző, tőlük nem szívesen elmenő, vagy ijedős lovakra alkalmazzák.

Forrás: Hesp József – Galopp Versenytechnikai Lexikon

DRF: Justin N. Lane

Palace Malice a start után rögtön élre tört a Kentucky Derbyben. Az első 400 méteren fej-fej mellett versenyzett Goldencentsszel az első egyenesben, a negyed mérföldes távot 22,57 másodperc alatt tették meg, majd Goldencentset maga mögött hagyva élre állt és a táv felét, 800 métert 45,33 másodperc alatt teljesítette, ami minden idők egyik leggyorsabb Derby-ideje.

Szinte biztosnak tűnt sikere, amikor hirtelen mindent elvesztett.

“Az első kanyarban volt az a ‘jaj, ne’ pillanat” – mondta Mike Smith zsoké, aki először lovagolta Palace Malice-t versenyben. “Ekkor már tudtam, hogy ez nem fog jól elsülni.”

Palace Malice egész évben nehezen kapott lábra és hátulról versenyzett. Remek speedje volt – majdnem megnyert egy 1000 méteres versenyt is kétévesen -, majd hirtelen a Derbyben találta magát. Ott volt az üvöltő tömeg, a paták csattogása a csúszós versenyfelületen, ami – Smith szerint -olyan hangos volt, mint a puskalövések.

És persze a legfontosabb tényező, az a szövetből és a műanyagból készült szerszám, amit Palace Malice a fején viselt. A szemellenző. Todd Pletcher először futtatta Palace Malice-t blinkersben.

A szemellenzők – műanyag szemtakarók, amelyek egy textil csuklyára vannak erősítve – olyan gyakoriak az amerikai versenypályákon, hogy legtöbbször észre sem veszik őket. Palace Malice „elszabadult vonatának” mutatványa azonban megmutatta, milyen erős hatásuk lehet.

A szemellenző megakadályozza, hogy a lovak azt lássák, amire a természet teremtette őket; vagyis szinte mindent. Különféle hatása lehet a lovakra, amit nem mindig könnyű megjósolni. Egy nyugtalan lovat nyugodttá, egy nyugodt lovat pedig nyugtalanná tehet. Megoldást jelenthetnek a rossz szokásokra és újakat hozhatnak létre. A szemellenző fel-és levétele különböző hatást válthat ki.

Pletcher, látva Palace Malice radikális reakcióját a blinkersre, azonnal levette róla. Öt héttel később Palace Malice megnyerte a Belmont Stakest.

“A szemellenző elirányítja a látásukat, csökkenti a látóterüket” – mondta Pletcher. “Néhány ló mindent lát odakint, a pálya bokraitól kezdve a tribünön át az oszlopokig. Néhányuknak elvonja a figyelmét, néhányan megijednek, míg néhányan félnek a többi ló mellett futva. Ez mind ösztönös. Ha emberként látsz egy bokrot a nyolcadik póznánál, számodra az egy bokor a nyolcadik póznánál. Egy ló számára az egy párduc is lehet.”

A ló látóterének megváltoztatásával azonban a természettel babrálunk. A lovak fantasztikusan szagolnak, a szaglórendszerük olyan finomra hangolt, mint a kutyáé. Az éles hallás és a szinte panorámás látómező hozzájárul a túlélési rendszerükhöz, ami harc helyett a menekülésen alapul.

A lovak nem látnak olyan élesen, mint az emberek – átlagos látásuk 20/60 helyett 20/20, és korlátozott színtartományt látnak -, de a lovak szemei a fejük oldalából állnak ki és olyan látómezőt alkotnak, amely mindent lefed, kivéve azt, ami közvetlenül mögöttük van, és egy kis területet közvetlenül az arcuk előtt.

A ló látása szemellenző nélkül Forrás: DRF

“Egy telivér több százezer évvel ezelőtt a síkságon, a prérin vagy a sztyeppéken legeléssel töltötte a nap nagy részét ” – mondta John Gosden tréner, aki szülőhazájában, Angliában él, de a kaliforniai segéd- és vezető trénerként eltöltött évei alatt megtanulta a blinkersek amerikai szemléletét. “Ezért járnak a fülek oda-vissza: Mindig figyelnek, különösen oldalirányban. A reakciójuk az, hogy eltűnjenek, vagy megvárják a csorda többi tagját. A szemellenzőkkel tulajdonképpen megváltoztatunk egy néhány évezredes evolúciót”.

Képzelje magát Palace Malice helyébe a Derby alatt. A nedves pálya, a hangos patadobogás és a tömegzaj miatt Palace Malice teljes látótávolságát igyekezett kihasználni, így az érzékszervei túlterheltek lettek. Ez a furcsa dolog a szemellenzőkben: pánikba ejthet egy lovat, de meg is akadályozhatja, hogy pánikba essen. Még ha nem is vágtázik őrjöngő tempóban, egy ló, amely tele van ösztönös szorongással – amit gyakran az vált ki, hogy túl sokat nézelődik, vagy valami szokatlant lát – nem tud optimálisan teljesíteni.

Meg akarod akadályozni, hogy a ló pánikba essen” – mondja Bob Baffert tréner. “A pánik az, amitől tartanod kell, ha szemellenzővel indítasz egy lovat. A tejsav azonnal beindul, ha bepánikol egy ló. Lehet bármilyen jó kondiban, ha pánikba esik, akkor” elfogyott a benzin”.”

Palace Malice mindig is remekül készült a munkák során. A Derby előtt Pletcher látta benne a tehetséget, ami a versenyek során kiaknázatlan maradt.

“A szemellenzők arra valók, amikor úgy gondolod, hogy egy ló többre lenne képes, ezért valamit megpróbálsz változtatni” – mondta Steve Asmussen tréner.

Asmussen édesapja és édesanyja Quarter Horse lovakat (Amerikában őshonos, melegvérű lovak) edzett, Baffert edzői karrierje is ott kezdődött. Becslései szerint az indulóinak 90 százalékát blinkersben versenyeztette.

Asmussen el akart határolódni a Quarter Horse lovak tréningezésének hátterétől és be akarta bizonyítani, hogy ő egy telivér tréner. Ez néha visszatartotta attól, hogy blinkerst használjanak. “Már nem vagyok olyan keményfejű, mint régen” – mondta. Mégis, Asmussen továbbra is táplál egy gondolatot – amely régóta kapcsolódik a szemellenzők használatához -, amely azt mondja, egy valódi versenylovat, amely teljes mértékben megérti a versenyzést, nem kell a szemellenzővel bármire is rávenni.

“Nem volt kísértésem, hogy valaha is szemellenzőt tegyek Rachel Alexandrára vagy Curlinre. Szerintem az igazi versenyzők látni akarják, hogy mi jön.”

 Asmussen megérzése a szemellenzővel, mint mankóval kapcsolatban egyenesen az európai iskolából származik. A tengerentúlon a szemellenzőt egykor a ’szélhámos jelvényének’ is hívták és felhelyezése körülbelül egy lépéssel állt a ló herélése fölött, hiszen ezek annak elismerése, hogy az állat saját akaraterejéből nem tudta beteljesíteni a benne rejlő képességet.

“Régebben ez egy fontos kijelentés volt. Válasz arra a kérdésre, hogy a ló valódi harcos, őszinte-e” – mondta Gosden. “Ez egy negatívum volt a lóval kapcsolatban.”

Gosden azonban megérti, hogy mi okozta a szemellenzők különféle megítélését az Egyesült Államokban és Európában. Európa nagy, nyitott gyepes versenypályáin, amelyek némelyikén 600 méter hosszú befutóegyenesek vannak, a lovak készítésénél fontos, hogy a verseny korai szakaszában ne törjék magukat és tartalékolják az energiájukat. A legtöbb európai futamban a lovak a befutóegyenesben hozzák a maximum sebességet, ami teljesen ellentétes az amerikai stílusú versenyekkel. Amerikában a versenyek kisebb ovális pályákon, rövidebb egyenes szakaszokon zajlanak és kevés időt hagynak a nyugodt, hátulról induló futóknak, hogy behozzák a lemaradásukat.

“A ovális homokos pályákon való versenyzésnél sokkal fontosabb a startutáni gyorsaság és a pozícióharc” – mondta Gosden. “Az Egyesült Államokban én és más trénerek is használunk szemellenzőt, azért, hogy segítsünk a lónak az összpontosításában. Nagyon feltűnő, hogy minden idők legjobb amerikai lovai közül többen is szemellenzőben futottak: Secretariat, Northern Dancer. És ezt soha nem tekintették a jellemük vagy a képességeik csorbának.”

Secretariat; fején a védjegyévé vált kék-fehér szemellenzővel. drf.com

A Hall of Fame trénere, Allen Jerkens úgy emlékszik, hogy az 1930-as és 40-es években egy-egy futamban a mezőny legalább fele szemellenzővel volt felszerelve. Jerkens szerint az idő múlásával a blinkersek használatának tendenciája is változott, csökkent és ma már Ő is kevesebb lovat indít szemellenzővel, mint korábban.

“Volt egyszer egy tanulóm, aki minden alkalommal, amikor egy ló nem nyert, azt mondta: ‘Tegyünk rá szemellenzőt!’. Ez sokszor csak próbálkozás, amikor úgy látja az ember, hogy semmi más nem válik be. Olyan, mint a nyelvkötés és sok más dolog. Könnyen túlzásba lehet esni!”

Oscar Barrera egy olyan tréner volt, aki az 1980-as években hihetetlen arányban nyert versenyeket New Yorkban. A Barrera által tréningezett lovak gyakran mutattak figyelemre méltó fejlődést. “Ha olyan ló került hozzám, amelyet addig blinkersben versenyeztettek, levettem róluk, és ha korábban nem viseltek szemellenzőt, akkor feltettem rájuk” – kuncogott Jerkens. Nem Barrera volt az egyetlen tréner, aki blinkerst használt cselként. “Woody Stephens egy alkalommal szemellenzőt tett egy lóra, hogy elhitesse az emberekkel, hogy elmegy vezetni a start után; valójában csak visszavett”.

drf.com

Jerkens is hasznát vette bizonyos egy típusú szemellenzőnek. A bal szem fölé egy hosszabbító „csésze” volt rá felszerelve és kifejezetten arra használták, hogy Prove Out ne húzzon balra versenyzés közben. Ennek ellenére Jerkens levette ezt a különleges szemellenzőt Prove Outról azon a napon, amikor az 1973-as Woodward Stakes-en legyőzte Secretariatet.

“Levettem róla a blinkers, mert 2400 méteren állt starthoz és azt akartam, hogy tudjon pihenni verseny közben” – mondta Jerkens.

A meghosszabbított szemtakaróval ellátott blinkers a legradikálisabb típus, amelyet utolsó mentsvárként használnak olyan lovak esetében, amelyek hajlamosak a komoly be- vagy kihúzásra, vagy egyéb kiszámíthatatlan viselkedésre. Néhány ló úgy dönt, hogy a start után kitör valamelyik irányba: előnyükre válhat, ez a szerszám.

Kevés lovat versenyeztettem ilyen szemellenzővel” – mondta Asmussen – “ezen nem is szeretnék változtatni. Csak akkor használom, ha nyomós okom van rá.”

drf.com

 

Ezután következik a sorban a teli blinkers, ami szigorúan korlátozza a ló látókörét. A Baffert Preakness- és Belmont-győztes Point Given rendszerint minden előjel nélkül felágaskodott, ezért teli blinkersben versenyzett, amin lyukak voltak. A legtöbb lovas jobban szereti, ha van rajtuk lyuk: annak ellenére, hogy nem akarják, hogy a ló a verseny során végig a vetélytársát figyelje és ezért szorongani kezdjen, úgy vélik, hogy a lónak látnia kell a riválisát, hogy reagálni tudjon a kihívására.

drf.com

 

 

A Palace Malice-éhoz hasonló francia szemellenző a leggyakrabban használt típus. Széles rálátást biztosítanak a lónak arra, ami az elülső látómezőben van, az oldalsó és hátsó zavaró tényezők nélkül. Pletcher elmondta, hogy ő szinte mindig ezt használja, de Asmussen körülbelül 75 százalékban preferálja.

drf.com

Ez alatt van a legvékonyabb, úgynevezett negyedes blinkers, amelyeket olyan lovaknál alkalmaznak, amelyeknek csak egy kis finomításra van szükségük, nem pedig nagyobb változtatásra. A Baffert által idomított Game On Dude -aki a világ egyik legjobb idősebb tréningben levő lova – korábban „háromnegyedes” szemellenzőben versenyzett, de most már csak negyedeset használnak.

“Egy aprócska szemtakaróval fut, csak azért, hogy ne tudjon hátranézni és ne lássa a lovast, ami sok lónak elvonja a figyelmét” – mondta Baffert. “A rövidtávú lovaknak koncentrálniuk kell.”

Az elmúlt években enyhült az európai hozzáállás a szemellenzőkhöz és egyre több idomár hajlandó kísérletezni ezzel a felszereléssel, különösen az oldalszőrök bevezetése óta. Ezek hasonlóan működnek a negyedes blinkershez, a kantárhoz csatlakoznak, megakadályozza, hogy a ló a lovasát nézze, vagy más zavaró tényezőt találjon a háta mögött.

Ruler of the World is oldalszőrben nyerte az Epsom Derby-t Aidan O’Briennek.

Készítő: STEVE DAVIES Forrás: RACINGFOTOS.COM Szerzői jog: RACINGFOTOS.COM

“Kicsit olyan lesz tőlük a ló, mint egy karácsonyfa, de én nagyon szeretem őket” – mondta Gosden.

A szemellenzők mindennapi használata kiváltó ok lehet, egy jelzés, hogy a lassabb, rutinszerű, napi gyakorlásnál valami többet kérünk. “Néhány lóban határozottan van egy asszociatív reakció” – mondta Asmussen. “Ha felraksz rájuk egy pár szemellenzőt, 4-5 kilót is fogyhatnak a karámban.”

A legtöbb tréner kerüli a szemellenzők használatát a még nem versenyző lovakon. Hiszen a cél az alapvető feladatok megértetése, nem pedig azt, hogy rávegyék őket végrehajtásukra.

Készítő: Alex Evers/Eclipse Sportswire Forrás: ZUMAPRESS.com Szerzői jog: ©Alex Evers/Eclipse Sportswire (ESW)

 

Azonban néhány ló esetében a figyelemelterelés akadályozza az alapvető tanulást. Shanghai Bobby, a 2012-es Breeders’ Cup Juvenile győztese szemellenzővel debütált és azóta is minden versenyén viselte.

“A kelleténél tovább tartott neki, hogy megtanuljon dolgokat és mindig ugyanazoktól a dolgoktól ijedt meg, szóval ez egy elég könnyű döntés volt nála” – mondta Pletcher.

 

 

Az elmúlt 25 évben mindössze kilenc alkalommal fordult elő, hogy egy Kentucky Derby-indulóra először versenyezzen szemellenzőben. Ebből három Pletcher volt: Flower Alley, aki második volt az Arkansas Derbyben, kilencedik lett a 2005-ös Kentucky Derbyben; és a Devil May Care nevű kanca, aki a Bonnie Miss Stakesben aratott győzelme után kapott blinkerst, 2010-ben a 10. helyen végzett.

Ám később meghozták gyümölcsüket, Flower Alley szemellenzőben nyerte a Travers-t, míg Devil May Care két fontos Grade 1 versenyt.

Garrett Gomez zsoké azt mondta Pletchernek, hogy Palace Malice nyerte volna a Blue Grass Stakes-t is, ha nem zavarják meg a ló figyelmét keréknyomok a befutóban. Pletcher elmondta, hogy egész télen kísérletezett a szemellenzővel Palace Malice-on, aki egy kíváncsi, elkalandozó tekintetű ló.

“Utálom ezt csinálni a Derbyben, de akkor úgy gondoltam, itt az ideje a változtatásnak” – mondta Pletcher. “Megdolgoztattuk, galoppoztuk – nyugodtnak és jónak tűnt”.

Pletcher elmondta, hogy még mindig nincs meggyőződve arról, hogy a Derbyben csak a blinkers volt veszte. “Ezt nem lehet bizonyítani, de szerintem a futása legalább annyira a légkörről és a talajról szólt, mint bármi másról” – mondta. “Azt hiszem, inkább bánom ezt, minthogy újra megtörténjen valami olyan, mint Blue Grass.”

Palace Malice azóta nem futott szemellenzőkben, bár Pletcher elmondta, hogy talán újra megpróbálta volna, ha nem a másfél mérföldes Belmont Stakesen indultak volna, hanem rövidebb távon.

A szemellenző hatása mindenesetre végigsöpört a Hármas Koronán. Ha Palace Malice nem lett volna szinte irányíthatatlan, akkor talán a Derby tempója lényegesen lassabb lett volna, a verseny nem lett volna tökéletes a hátulról érkező Orb számára. Talán maga Palace Malice is részese lett volna a végső küzdelemnek: ugyanolyan tehetségesnek tűnt, mint a Derby-győztes Orb és a Preakness-győztes Oxbow, amikor szemellenző nélkül tért vissza, hogy több, mint három hosszal megnyerje a Belmontot.

Másrészt talán soha nem nyerte volna meg a Belmontot, ha trénere nem kezd el bütykölni a felszerelésen. Smith csak tehetetlenül érezte, ahogy lova egyre tovább gyorsult a Derby első kanyarjában. A Belmontban ilyen nemvolt, csak pozitívumot tudott mondani.

“Végezetül ami mégis jó dolog abban, hogy akkor az egyszer szemellenzőben állt starthoz az az, hogy habár a Belmontban is erőszakos volt, sokkal kezelhetőbb lett.” – mondta Smith. Tényleg sokkal koncentráltabb volt így, de az biztos, hogy a szemellenzők kizökkentették Őt egy mókuskerékből. Aznap tényleg felébresztették.”

 

írta: Marcus Hersh DRF

SHARE THIS