A 2022-es Elitloppet indulói

Ismét eljött az idő 2022 májusában, amikor Svédországnak mindenképpen, de bátran mondhatjuk, hogy az ügető sport világának is, az egyik legnagyobb versenyét futják, az Elitloppet-ot. Május 27-29. közti időszakban három napos versenysorozatot rendeznek a Solvalla-i versenypályán, ahol 29-én, vasárnap 15:28-kor futják az első előfutamot, míg a másodikat 15:55-kor, a döntő futamot pedig 17:45-kor fogják majd indítani. Május 27-én, azaz pénteken lezajlott a méltán híres yearling árverés, az Elitauktion amelyről a későbbiekben olvashatnak majd beszámolót.

Mindhárom versenynap futamaira fogadás is köthető.

 

Az első előfutam indulói:

  1. Önas Prince – Per Nordström (Chocolatier – Sobra ) 5 éves mén

Nagyszerű szezonja volt négyévesként, és szinte az összes nagy versenyét megnyerte. Győzni tudott a Kungapokalen-en és a Sprintermästaren-en is. A szezon végén is jó formában volt, még akkor is, ha csak a második helyen végzett a Svéd Derbyben. Ezt követően első volt a Breeders’ Crown-ban, és idén már megméretteti magát az idősebb Elit osztállyal. 21 győzelme van 29 startjából, mely futásokból kiderült, hogy az élen versenyzés számára a legkedvezőbb. Per Nordström minden bizonnyal nagyon elégedett ezzel a startszámmal. A lónak és a hajtójának is ez debütálása ebben a versenyben.

  1. Brother Bill – Jorma Kontio (From Above – Clear as a Bell) 6 éves herélt

Hároméves korában, ősszel érte el a karrierjében az áttörést, amikor második lett a Kriteriet-ben és megnyerte a Breeder’s Crown-t. Egyértelművé tette ezzel, hogy egyik legjobb lova az évjáratának. Négy évesen mindössze egy győzelmet aratott, de az ősz folyamán második lett a Breeders’ Crown-ban. Abban a szezonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de idősebb lóként nagyon ígéretes győzelmet aratott Silverhästen-ben, ami az STL Golden Division döntője volt. Ez a valaha volt legnehezebb versenye, de számára kedvező, második starthelyről indul. Jorma Kontio és Timo Nurmos párosa mondhatni már-már legendás.

  1. Cokstile – Christoffer Erikkson  ( Quite Easy U.S. – Joystile) 9 éves mén

Norvégiában született, de idősebb lóként mondhatni világjáró lett, aki rengeteget utazik és találkozik Európa legjobb lovaival. 2020-ban érte el a karrierjében a fordulópontot, amikor megnyerte az Elitloppet, és azóta is sikeresen szerepel az Elite kategóriában. Tavaly bejutott a verseny döntőjébe, és így harmadik alkalommal vesz részt az Elitloppeten. Kicsit szerencsétlenül alakult számára a téli időszak, mert nagyon nehéz ellenfelekkel került össze, viszont a legutóbbi Finlandia Ajo-n ismét győzedelmeskeni tudott. Christoffer Eriksson megnyerte vele az Elitloppet-et 2020-ban, és ismét az olasz, Erik Bondo tréningjéből fog érkezni.

  1. Perfetto – Dagfin Henriksen ( Majestic Son – Perfect Prelude) 7 éves herélt

Ez a hétéves herélt teljes mértékben Kanadából érkezik erre a versenyre. Dagfin Henriksen trénernek  mindösszesen hét lova van idomításban, akik közül egyértelműen ő kimagasló szupersztár. Nem kevesebb, mint 25 győzelme és 54 helye van 92 startból, ami sokat elárul a ló állóképességéről. Nem túl gyors kezdő, illetve nem gyors a vég speed-je sem, viszont ha gyors is a tempó, azt végig tudja tartani. Ő volt a legjobb idősebb ló Kanadában 2020-ban és 2021-ben is. Ebben a versenyben az outsider kategóriába tartozik.

  1. Click Bait – Ulf Ohlsson ( Cantab Hall – Fun at Parties) 6 éves mén 

Négy évesen sokat fejlődött, és évjáratának egyik legjobb lovává vált. Harmadik helyen végzett Kungapokalen-ben, illetve Sprintermästaren-ben, kihasználva óriási kezdő sebességét. Majdnem 1,5 millió svéd koronát keresett mind négy-és ötévesen egyaránt. Tavaly meghívást kapott az Elitloppetre, miután legyőzte Don Fanucci Zet-et a Prins Carl Philips- ben, de rosszul sorsoltak, és végül kiesett a futamból. Az idei Elitloppet egyik utolsó lovaként jutott be. A svéd bajnok Ulf Ohlsson hajtja életében először.

  1. Vernissage Grif – Alessandro Gocciadoro (Varenne – Dalia Grif) 8 éves mén

A sikeres Alessandro Gocciadoro tréner idomítása alatt áll, akinek két lova is van ebben a nagyversenyben. A ló tavaly debütált Svédországban, és megnyerte a Jämtlands Stora Prist és az Årjängs Stora Sprinterloppot is. Tíz győzelmet aratott, és lenyűgöző 3,6 millió koronát keresett. Minden tökéletesnek ígérkezett, de az utolsó, májusi Solvalla-i versenyteljesítménye nagy kérdőjeleket hagyott maga után. Kíváncsiak vagyunk, hogy most is olyan jó-e, mint amilyen az előző szezonban volt. Ez lesz a lónak a 105. startja!

  1. Etonnant – Anthony Barrier ( Timoko – Migraine) 8 éves mén

Közel 14 millió svéd koronát keresett. Három éves kora óta versenyzik, nemzetközi élvonalbeli ló. Tavaly megnyerte a Prix de Paris 4150 méterre, idén pedig a Grand Criterium de Vitesse-t 1609 méterre, ami sokat elárul a terhelhetőségéről. A Prix d’Amérique favoritja volt, de ekkor nem volt igazán jó passzban a versenyzéshez. Idén tavasszal azonban remek formát mutatott, hiszen könnyed sikert aratott Cleangame felett. Anthony Barrier hajtja szokás szerint minden versenyében, a lovat pedig Richard Westerink tréningezte egész pályafutása során.

  1. Don Fanucci Zet – Don Fanucci Zet ( Hard Livin – Kissed by the West) 6 éves mén

Háromévesként kezdte meg a karrierjét, és hat startból négy győzelmet aratott anélkül, hogy a legnehezebb ellenfelekkel találkozott volna. Négyévesként második helyen végzett Kungapokalen-ben. Ezt követően megnyerte a Sprintermästaren előfutamát és döntőjét is. Második lett a Derbyben, csak Hail Mary tudta legyőzni őt. Négyévesként 4,5 millió svéd koronát keresett. Tavaly megnyerte Elitloppet-et és megmutatta, hogy az Elit kategóriában neki is van keresni valója, annak ellenére, hogy a franciaországi versenyei nem sikerültek igazán ebben az évben. Most visszatért Solvallára, és minden bizonnyal címvédőként szeretne távozni. Örjan Kihlström sok ló közül őt választotta az idei Elitloppet-ban.

A szaklap véleménye: 8 – 7 – 1 – 3

 

A második előfutam indulói:

  1. Snowstorm Hanover – Magnus A Djuse (Mussle Massive – Snow Angel Hanover) 8 éves mén

Az Egyesült Államokban tenyésztették, és ott is kezdte meg versenykarrierjét. 2018-ban került Svédországba Stefan Melanderhez. Megnyerte a Big Noon Cup-ot, de utána elég gyenge teljesítményt produkált, így tulajdonosai a karrier befejezésen is elgondolkodtak. Végül úgy döntöttek, adnak neki még egy esélyt, így tavaly ősszel Daniel Redén tréningjébe került. Azóta jobb formában van, mint valaha. A fiatal, merész és tehetséges Magnus A Djuse hajtja.

  1. Admiral AS – Per Lennartsson (Ready Cash – Galiera AS) 6 éves herélt

Győzelmi statisztikája igencsak figyelemre méltó, 31 startból 19 győzelem. Még nem versenyzett a Golden Division-ben és természetesen startja az Elitloppet-ben messze az eddigi legnehezebb feladatának ígérkezik. Elképesztő gyorsaságáról tett tanúbizonyságot a Fyraåringselitenben, de sajnos remek második helyét elugrotta, a most már világrekorder, Ecurie D. mögött (09,2 volt a 1609 méterre idő). Tavaly sok V75-ös győzelmet aratott, amelyek nem igazán viselték meg. Reijo Liljendahl tréner bízik benne, Per Lennartsson most hajtja először.

  1. Who’s Who – Åke Svanstedt (Maharajah – Reality Pride) 8 éves mén

Háromévesként öt versenyéből hármat megnyert, de a kiteljesedése négyéves korában történt meg. A Derby-győzelemnek köszönhetően 5,5 millió svéd koronát keresett a 2018-as évben. Idősebb lóként viszonylag keveset versenyzett, de nagyszerű képességét minden évben megmutatta rajongóinak, az évenkénti 1 millió svéd koronás keresetével. Megnyerte a Jubileumspokalen-t és a Norrbottens Stora Pris-t is. Életében egyszer versenyzett ilyen rövid távon, tavaly, amikor megnyerte a Hugo Åbergs Memorial-t. Remek formát mutatott legutóbbi versenyében, a Paralympiatravet-en. A 13 millió koronás életnyereménnyel rendelkező lovat életében először a világhírű, most már Amerikában tréningező, és hajtó Åke Svanstedt lesz a társa. Ennek a remek kiállású ménnek, csikó korától kezdve Pasi Aikio a trénere.

  1. Hail Mary – Erik Addielson (Googoo Gaagaa – Dreams U.S.) 6 éves mén

Az első tizenkét startjából tizenegyet megnyert, négyévesként pedig rengeteg pénzt keresett a Margaretas versenyen. Mindezek után szép győzelmet aratott a Derby-ben és a Breeders’ Crown-ban is. Közel 7,7 millió svéd koronát keresett élete során. Ötévesként azonban sok problémája volt, ezért mindösszesen kétszer nyert csak, így egy hosszabb pihenőt kapott a regenerálódásra. Tavaly ősszel átköltözött Daniel Redén trénerhez, és a visszatérése igen parádésra sikerült, így a futam egyik kimagasló favoritja. Első alkalommal hajtja Erik Adielsson.

  1. Night Brodde – Conrad Lugauer (Up and Quick – Nagajka) 7 éves mén

Háromévesként nem igazán mutatta, hogy esetleg bármikor is induló lehetne Elitloppet-ben. Rekordját (09,5/1640 méter) a tavalyi évben futotta meg, ugyan ezen a 3 napos versenysorozaton. Megnyerte a Golden Division-t két starttal ezelőtt is, és harmadik lett a legutóbbi Paralympiatravet-en. A svédek őt szavazták meg az utolsó bejutóként az Elitloppet-ra. Mint mindig, a népszerű Conrad Lugauer tréningjéből érkezik, és ő is fogja hajtani.

  1. Mister F.Daag (DE) – Robbin Bakker (Conway Hall – Miss Love) 7 éves mén

Megnyerte a német Derby-t, majd végig versenyezte Európa körversenyeit élete során. Nem kevesebb, mint hat különböző országban tudott már győzedelmeskedni. December végén szép sikert aratott hazájában, Németországban, és legyőzte Vernissage Grif-et. Dánia legnagyobb versenyét is bezsebelte, ami nem más, mint a Copenhagen Cup. Életében először fut Svédországban és a sikeres, Robert Bakker fogja hajtani. Ennek a remek kiállású lónak 34 startból, 16 elsősége van, Paul J P Hagoort tréningjéből. A sok pozitív eredménye mellett mégis ebben a mezőnyben az outsider kategóriát képvisel.

  1. Vivid Wise As – Matthieu Abrivard (Yankee Glide – Temple Blue Chip) 8 éves mén

Tíz millió svéd koronát keresett az elmúlt két évben, és nagyon sikeres volt Európa legnagyobb versenyeiben. Rövid és hosszú távon is remekül fut, de nyeremény tekintetében a legnagyobb győzelmét a Prix de Paris-ban aratta. A tavalyi évben a nagy kedvenc, Don Fanucci Zet mögött végzett második helyen, az idei évben megpróbál revansot venni rajta. Az utóbbi időben Mattieu Abrivard hajtotta, de továbbra is Alessandro Gocciadoro tréningezi.

A szaklap véleménye: 4 – 7 – 3 – 2

 

SHARE THIS