/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai ügető hírek / 0 comments

Elitauktion – a jövő szupersztárjai

A 2022-es évben is egy rettentő izgalmas Elitloppet hétvégén vagyunk túl.

Az izgalmak a pénteki nappal kezdődtek, az Elitauktion-on. Az árverés nevéből is adódóan, a legkorábban született, elit pedigrével rendelkező, kiemelkedő küllemmel és felépítéssel rendelkező yearlingek kerültek be 100 felvezetett ló közé.

Összesen 90 ló talált új gazdára, melyeknek az átlag eladási ára 318 000 svéd korona (11 900 000 Ft) volt. Remek apa ménektől, pompás küllemű yearlingek kerültek új tulajdonba, közülük is a négy, kiemelkedően magas áron kelt el. Vételár szerinti növekvő sorrendben az alábbiak:

Két darab, éves csikó kelt el 900 000 svéd koronáért (33 680 000 Ft). Az egyikük a 17-es katalógus számú Lots of Fun Sisu volt. A ménnek az apja, a még kissé ismeretlen, de vélhetően remek ivadékokat adó, Gotland (Ready Cash – Sanawa), anyja pedig nem más, mint Lima Playmate (Credit Winner – Pacific Legacy). Apjának mindösszesen 13 svéd, és 61 francia ivadéka van, és 1.11,3-as rövidtávú rekorddal rendelkezik. Anyjának szintén remek, 1.11,5-ös rekordja van, és legkiemelkedőbb ivadéka (Trixtonból), a most öt éves Play Trix On Me. Ő kétéves korában megnyerte az USA-ban a New Jersey Sire Stakes sorozatot, és 1.08,9-es rekordot állított be. A kancának, rajta kívül is három ivadéka ment 1.13,0 alatti időt.

A 17-es felvezetésű Lots of Fun Sisu (Gotland-Lima Playmate), mén

Nem kellett a felvezetések sorában sokat várni, a következő 900 000 svéd korona értékű csikóra, aki a 21-es számú Je Suis Cash volt. Származását tekintve apja, a korunk egyik legmeghatározóbb fedezőménje, Ready Cash (Indy de Vive – Kidea). Elképesztő versenykarrier után, tenyésztésben is maradandót alkotott, hiszen elég, ha Bold Eagle, Face Time Bourbon, Readly Express, Bird Parker vagy Flamme du Goutier neve kerül említésre. Anyja pedig Prowess Kronos (Andover Hall – Glide About), aki viszonylag keveset futott versenyben, de anyakancaként még nagyobbat sikerült alkotnia. Több csikójának is 1.12. töredékes rekordja van, de közülük is talán a legfigyelemreméltóbb, Jeannica, aki kétévesen ment 1.12,8-at, és ő neki a felvezetett csikó a teljes testvére, csak csődörben.

A 21-es felvezetésű Je Suis Cash (Ready Cash-Prowess Kronos), mén

Az árverésen második legnagyobb összegért a 39-es számú Ironic Man kelt el, az ő vételára 1 525 000 svéd korona (57 000 000 Ft) volt. Ennek a remek ménnek a származása is kiemelkedő, hiszen az apja Readly Express (Ready Cash – Caddie Dream), aki megnyerte a Prix’d Ameriquet, és a Hall Of Fame-be is beválasztották idén Svédországban, verseny-és tenyész teljesítménye alapján. Legjobb ivadékai közé tartozik például, a Svéd Derby nyerő, Calgary Games és a kancák közül Honey Mearas is. Anyja That’s So Ironic (Yankee Glide – Alanis Blue Chip), akinek szintén remek rekordja és ivadékai vannak. A származásban viszont az igazán érdekes a csikó dédanyai oldala, akik közt ott van a közel 4 millió svéd koronát kereső Muscle Wiking B.R., illetve Iggy B.R.

A 39-es felvezetésű Ironic Man (Readly Express-That’s So Ironic), mén

Legdrágább leütésre pedig egészen az árverés végéig, a 95-ös felvezetésig kellett várni. Scarfo Pellini vételára 1 800 000 svéd korona (67 365 000 Ft) volt. Ez a meglepően drága kanca csikó származását tekintve várható volt, hogy nagyobb összegért kel el, de hogy ennyiért, azt nem sokan gondolták. Apja az Észak-Amerika tenyésztést meghatározni látszó Walner (Chapter Seven – Random Destiny). 1.08,6-os elképesztő rekorddal rendelkező ménnek, legjobb ivadékai, akik közül elég, ha csak King of the North, Temporal Hanover, Venerable vagy Raised by Lindy nevét említem, akik mind-mind a fiatal, korai lovak táborát erősítik. Anyai oldala sem elhanyagolható Jullan (Juliano Star – Miss Pilaar) révén. 1.13,2-es rekordja és több, mint másfél millió svéd koronás keresete önmagáért beszél. Ivadékait tekintve eddigi legkiemelkedőbb Julia Pellini, akinek 1.10,8-as rekordja és 1 270 000 koronás életnyereménye van eddig. A csikó anyjának testvérei is rengeteget futottak, és többen is közülük 1 milliós és 5 milliós életnyereménnyel rendelkeznek, akiknek ivadékaik is jelentős versenyteljesítményre voltak képesek.

A 95-ös felvezetésű Scarfo Pellini (Walner-Jullan), kanca

SHARE THIS