/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Júliusi Trófea és Szuka Díj Elődöntő

Július 22-én pénteken, a Magyar Derby-t követő kéthetes pihenő után ismét starthoz álltak az agarak a Kincsem Park Agárstadionjában.
A ‘Júliusi Trófea’ keretén belül öt sprint és két hosszútávú futam került megrendezésre, majd az este záró akkordjaként a 2022-es ‘Szuka Díj Elődöntő’ két futamában szurkolhattunk a nevezetteknek.
A rettentő hőségre való tekintettel már péntek reggeltől megkezdődött a pálya, a körülötte lévő területek, a lelátó és a paddock fokozott hűtése, illetve az érkezés és várakozás tekintetében is hoztunk pár intézkedést, hogy a lehető legviselhetőbbé tegyük a körülményeket az agarak számára, melynek eredményeként sikeres és minden tekintetben abszolút problémamentes versenynapot zártunk.

Az estét szokásunkhoz híven sprinten kezdtük, egy S3/S4-es kategória futammal, melyben eredetileg öten neveztek, de gyengélkedés miatt az újonc Aramis állatorvosi javaslatra visszavonásra került, így végül csak négyen indultak el a versenyben.
Mad, aki most állt starthoz életében először rutinos puskagolyó módjára lőtt ki a startboxból, és esélyt sem adva a mezőny többi tagjának magabiztosan nyerte a futamát egy 17.48-as S2-es idővel.
Befutási sorrend: Mad (6) – Denton (4) – Extra Daron (1)
Szívből gratulálunk Mad első győzelméhez trénerének Kuburczik Lászlónak, és lányának, Mad tulajdonosának, Kuburczik Stefinek!

A következő, S2/S3-as futamban három pályakezdő és három rutinos agár mérte össze gyorsaságát. Sophie, aki első versenyén hatodikként ért célba most végig az élen volt, s hol Irokézzel, hol Coming Soonnal futott fej-fej mellett, de végül ő bizonyult a leggyorsabbnak, és egy 17.30-as S1-es idővel meg is nyerte a futamot.
Befutási sorrend: Sophie (5) – Irokéz (4) – Coming Soon (1)
Szívből gratulálunk Sophie tulajdonosának és trénerének, Dobos Mártonnak!

S1/S2 kategóriában két futam is indult, melyből az első bizonyult az egyik legizgalmasabbnak az este folyamán, hiszen Hurrikán és Devon elképesztő csatájának lehettünk szemtanúi, ahol mindössze 0.001 ezred másodperc különbséggel 17.328-as (S2) idővel sorozatban másodszor Hurrikán nyert. Óriási küzdelem volt, ritka szoros befutási eredménnyel, így mindkettőjüknek jár a gratuláció.
Befutási sorrend: Hurrikán (3) – Devon (5) – Hunter Hero (3)
Szívből gratulálunk Hurrikán tulajdonosának és trénerének, Szajka Kálmánnak!

A második S1/S2-es futamban nem volt szükség célfotóra a győztes megállapításához, hiszen Stacey, aki nemcsak a futam egyetlen újonca, de egyben az egész este legfiatalabb – mindössze 16 hónapos – agara, miután kétszer is megfordult a startboxban indulás előtt egy nagyon szép, szoros küzdelmet követően győzni tudott. Befutási ideje: 16.94 (S1)
Befutási sorrend: Stacey (2) – Taylor (6) – Dallas (4)
Szívből gratulálunk tulajdonosainak, Izvoran Narcisának, valamint Petz Lászlónak, aki egyben Stacey trénere is!

Az utolsó rövidtávú futamban sem volt hiány izgalomban, hiszen a start pillanatától végig magabiztosan első helyen futó Sky-t szó szerint az utolsó pár méteren előzte meg Cannonball és kevesebb, mint 2 tizeddel előbb törte át a célvonalat a nap legjobb, 16.79-es sprint idejével.
Befutási sorrend: Cannonball (5) – Sky (2) – Ronnie (6)
Szívből gratulálunk Cannonball tulajdonosának és trénerének, Novák Jánosnak!

Az este első 480m-es versenye is borzolta némileg az idegeket, hiszen miután a Magyar Derby Döntős hatodik helyezett Béla fantasztikus startot vett és az élre tört, Rió a túloldali egyenesben nemcsak beérte őt, de egy nagyon szoros, magabiztos küzdelem után 0.01 század másodperc előnnyel 29.43-as A0-ás idővel idén először végre dobogóra állhatott.
Befutási sorrend: Rió (1) – Béla (3) – Evelyn (2)
Szívből gratulálunk Rió tulajdonosának és trénerének, Baglyos Ferencnek!

Az este egyik leginkább várt futamához érkeztünk, ahol a Magyar Derby győztes Reggie, a második helyezett, pályacsúcs tartó Lucky és a harmadik helyezett Bhoy álltak újra ki nemcsak egymás, de három másik fantasztikus agár – köztük a Magyar Derby Invitation és Consolation győztesek – ellen is. A Lucky-Reggie összecsapás hozta a várt libabőrös élményt, hiszen a két klasszis óriási, hogy a kommentátort idézzem, “heroikus” küzdelmet folytatott egymással, melyben Lucky visszavágott, és 0.04 tizeddel maga mögött hagyva Reggiet, a nap legjobb idejével, 28.55-tel újra nyerni tudott.
Befutási sorrend: Lucky (6) – Reggie (1) – Ronaldo (4)
Szívből gratulálunk Lucky tulajdonosainak Molnár Károlynak és Kolozsi Lászlónak, valamint és trénerének Tenczel Gábornak!

Végül, de messze nem utolsó sorban lássuk a szukák elődöntő küzdelmét és a továbbjutókat.
Az első elődöntő három továbbjutója gyakorlatilag a startot követő pár méteren belül maga mögött hagyta Word-öt és Blondiet. Bonnie ellentmondást nem tűrően az élre tört és tartotta is végig vezető pozícióját, mögötte pedig Menta és Iron Lady folytattak egymással szoros adok-kapok küzdelmet. A befutási sorrend és egyben a továbbjutás a döntő futamba végül az alábbiak szerint alakult: Bonnie (5) – Menta (6) – Iron Lady (1)
Bonnie befutási ideje: 29.15 (A0)
Szívből gratulálunk Bonnie tulajdonosának és trénerének, Petz Lászlónak!

A második elődöntő futamban Ashley, a futam rangidős szukája mondhatni kirobbant a boxból és azonnal az élre tört, mely pozícióját magabiztosan tartotta is egészen a célig, szorosan a sarkában Flyaway-val. Blue Bell, a Magyar Derby Döntő futam egyetlen szukája egy kisebb tülekedés miatt jócskán lemaradt kettejük mögött, de a túloldali egyenesben olyat gyújtott, amilyet ritkán látni és nemcsak, hogy behozta a lemaradását, de meg is tudta előzni Flyaway-t a célegyenesben.
Befutási és egyben továbbjutási sorrend: Ashley (2) – Blue Bell (6) – Flyaway (4)
Ashley befutási ideje: 29.44 (A0)
Szívből gratulálunk Ashley tulajdonosának és trénerének, Gulyás Balázsnak!

Jövő héten az Augusztusi Trófea után, az este fénypontjaként megküzd egymással a év Szuka Díja címért a hat döntőbe jutott agár; Bonnie, Menta, Iron Lady, Ashley, Blue Bell és Flyaway. Hogy ki lesz a leggyorsabb, azt senki nem tudja megmondani előre, de egy már most bizonyos, hogy szuper izgalmas futamnak nézünk elébe!

Képek: The Sighthound Photographer

SHARE THIS