/ by /   Friss hírek / 0 comments

Már 640 millió felett

Az idei év első hét hónapja után nagyon úgy néz ki, hogy a cseh galoppsport újabb rekordot fog elérni. A július végéig a cseh tréningben álló lovak 40.383.000 cseh koronának  megfelelő valutát galoppoztak össze, ez forintra átszámolva 646 millió forint. És hol van még az évvége. Az eddigi rekordévben 2017-ben 75 millió koronának megfelelő összeget nyertek külföldön a cseh versenyló tulajdonosok a hazai versenydíjon felül. A mostani részeredmény jobb, mint az öt évvel ezelőtti…
Ha a számokat alaposabban megvizsgáljuk, akkor ez a magas versenydíj 846 startból jött össze, aminek 15 % (!) futamgyőzelmet jelent. Síkon Szlovákiában, Lengyelországban, Németországban és Franciaországban nyertek jelentős összeget. Idén Svájcban is bekerestek, a 42. Derby megnyerése (Hello Hola Hay) 24.000 frankot jelentett. Az említett hároméves a Szlovák Derbyben is odatette magát harmadik lett és jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az északi szomszédunk ünnepi versenynapjának a díjkeretének 80% -a Csehországba kerüljön az idén.
Az ugró szakágban továbbra is komoly sikereket érnek el, az eddigi 40,3 millió cseh korona jelentős részét ez a szakág szállította. Nem véletlenül. Egyre többször megfordulnak a nagyon erős francia ugrósportban az óriási konkurencia ellenére, míg Meránóba szinte csak nyerni járnak. Ezt támasztja alá az első augusztusi észak olasz ugrónap is, az öt futamos program minden versenyét cseh tréningben álló telivérek nyerték meg. A Vanja istálló csak ezen a napon 10 lovat indított.
Az arab telivérek számára kiírt futamokban is jeleskednek az idén Lengyelországban. Több győzelem és helyezés mellett kiemelkedik a varsói Arab Derby megnyerése, lovuk Zenhaf 681.000 koronát nyert csak ezzel a futammal.
Mit hoz a következő öt hónap? Vélhetően a cseh tulajdonosok futtatási kedve nem fog csökkeni az év második felében sem. Így várhatóan a szeptember második hétvégéjén megrendezésre kerülő nemzetközi versenynapunkon is fogunk cseh lovakat látni.

SHARE THIS