/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Yorkshire-i Kancadíj – 2022 (videóval)

Írta: Kovács Botond.

Diána istennő

A brit és ezzel együtt a nemzetközi versenykalendáriumba a XIX. században került be a klasszikus versenyek fogalma, közös jellemzőjük, hogy kizárólag hároméves telivérek futhatják. Az öt klasszikus futam közül az egyik az Oaks, vagyis a Kancadíj. Franciaországban és Németországban Diána holdistennőről a nők és gyermekek védelmezőjéről nevezték el (Preis der Diana, Prix de Diane), az olaszok átvették az angol nevet (Oaks d’Italia), Japánban a Jusun Himba (kitűnő kanca) nevet viseli, de jellemzően csak egy kancadíj van mindenhol. Nagy-Britanniában nem érték be ennyivel, a Yorkshire Oaks kapcsán rövid áttekintést nyújtunk a szigetország kancadíj-felhozataláról.

Edward Smith-Stanley

A legnagyobb presztízsű futam az Oaks Stakes (Group 1). Nem találunk jelzőt a futam neve mellett, az 1778. évi alapítás óta úgy gondolják, ha ezt a nevet hallja a világ, mindenki automatikusan az epsomi versenyre gondol. Az alapító Lord Derby volt, aki The Oaks (A tölgyes) nevű birtokán rendezte meg az első erőpróbát. Házától a pagonyig kellett elvágtatni a lovaknak egy fényes kerti parti alkalmával. Könnyen lehet, hogy Edward Smith-Stanley, Derby 12. grófja zavarát pezsgőbe fojtotta, mert házigazdaként saját lova, Bridget nyert. Az évszázadok alatt rengeteg jobbnál jobb telivér nyerte meg a trófeát, a legutóbbi nyertes a nagyszerű Tuesday volt Ryan Moore-ral, Aidan O’Brien idomításából.

A Lancaster-ház címere

Az Észak-Nyugat Angliában fekvő Lancashire grófságban büszke emberek élnek. Kitüntetésnek érzik, hogy V. Henrik (1413-1422) óta minden brit uralkodó Lancater hercege is egyben (olyannyira, hogy a női uralkodók is a duke, és nem a duchess címet hasznákják – előbbi hímnemű, utóbbi nőnemű szó), így nem tűrhették sokáig, hogy csak Epsomban legyen kancadíj, ezért 1857-ben Liverpoolban megrendezték a mára Group 2-es besorolással büszkélkedő Lancashire Oakst. A kezdeti lelkesedés azonban teljesen szertefoszlott, olyannyira hogy csak 1939-ben folytatódott a kezdeményezés. Az első futamot Blink nyerte Bonny John Charlton kezében William l’Anson tenyésztő-tulajdonos-idomárnak másfél mérföldön, a nagy kihagyás után Cestira remekelt először, 2022-ben pedig Free Wind hátán Robert Havlinnak és a John és Thady Gosden idomárduóak tapsolt a közönség a Haydock Parkban.

William Hill

A kizárólag háromévesek által futott Cheshire Oaks-szal tovább haladunk a királyi úton, hiszen a grófság központja Chester, és az uralkodó elsőszülött gyermeke (jelen esetben Károly herceg) hagyományosan a Chester grófja címet is viseli. A szűk kerületű, különösen technikás pályán 1950-ben futottak először kancadíjat, a kezdeti másfél mérföld mára 2300 méterre olvadt. Az első futamot Requette nyerte, a további győztesek között feltűnik a St. Legerben is jeleskedő Cantelo (1959), a bukmékeriroda-hálózatot létrehozó William Hill lova, az Epsomban és Yorkban is legyőzhetetlen Lupe (1970), és minden idők egyik legkiválóbb kancája, Enable (2017). Idén Thoughts Of June kápráztatta el a publikumot Ryan Moore irányításával Aidan O’Brien lotjából. A Listed-besorolású futam trófeáját Robert Sangster Memorial Cupnak nevezték el 2005-ben a bohém és befolyásos futtató emlékére.

Robin Hood és Tuck barát

Nottinghamről legtöbbünknek az angol folklór homályába burkolózó Robin Hood, Guy of Gisborne és Tuck barát jut eszébe, de a lóversenyzésben jártasabbak tudják, hogy a Listed kategóriájú, négyéves és idősebb kancáknak kiírt Nottingamshire Oaks is a grófság egyik nevezetessége. Szinte vadonatúj versenyről van szó, 2006-ban futották először (akkor még Warwickshire Oaks néven), távja 2057 méter. Az április végi nagydíjban négyéves és idősebb kancák mérik össze tudásukat. Az első nyerő Power Girl volt Jamie Spencerrel, Paul Cole istállójából, idén Noon Star, Ryan Moore és Sir Michael Stoute neve került az évkönyvbe.

Esterházy Marianne grófnő

Elérkeztünk írásunk fő témájához az 1849-ben alapított, másfél mérföldes, hároméves és idősebb kancáknak kiírt Yorkshire Oakshoz. Az első futamot Ellen Middleton nyerte. A Group 1-es státusú nagydíjban a világ legjobb kancái futottak, így az 1000 Guineas-t és Goodwood Cupot nyerő Virago, a Kincsem mögött a Goodwood Cupban harmadik helyen végző, Nassau Stakest nyerő Lady Golightly (1877), az Epsom Oaksot nyerő Love in Idleness (1921) és Frieze (1952), továbbá IV. Aga Khan apja, Ali Khan lova, a 1000 Guienes-t, Epsom Oakst, Sussex Stakest és Champion stakes egy szezonban behúzó Petit Etoile (1959), a nyolc versenyéből ötöt megnyerő és a magyar Esterházy Marianne grófnő színeit vivő Busaca (1977), Andrew Lloyd-Weber báró kedvence, az ír Pretty Polly Stakest (2009) és Dubai Sheema Classicot (2010) nyerő Da Re Mi, a felülmúlhatatlan Enable (2017, 2019), az Ír Kancadíjat elhódító Sea Of Class (2018), az 1000 Guineas és az Epsom Oaksban diadalmaskodó csodás Love (2020) és végül, de nem utolsó sorban az Epsom Oaksot és Ír Kancadíjat nyerő fantasztikus Snowfall (2021).

Enable-t leszámítva két kanca nyert kétszer: Only Royale (1993, 1994) és Islington (2002, 2003).

Fred Archer

A további rekordok tartóit többnyire a XIX. században kell keresnünk. Minden idők egyik legsikeresebb brit zsokéja, Fred Archer nyolc alkalommal nyert (Spinaway – 1875, Lady Golightly – 1877, Jannette – 1878, Wheel of Fortune – 1879, Dutch Oven – 1882, Britomartis – 1883, Clochette – 1884, Philosophy – 1886).

Matthew Dawson

Hat idomári elsőséggel rendelkezik Matthew Dawson (Leonie – 1868, Gertrude – 1870, Spinway – 1875, Kincsem egyik kihívója, a már említett Lady Golightly – 1877, Jannette – 1878, Wheel of Fortune – 1879, Britomartis – 1883 és Clochette – 1884) és Sir Michael Stoute (Fair Salina – 1978, Sally Brown – 1985, Untold – 1986, Hellenic – 1990, Pure Grain – 1995, Pertushka – 2000, Islingotn – 2002, 2003 és Quiff – 2004).

Igazi sztárparádé várta a Yorkshire Oaks nézőit. A favoritként jegyzett Alpinista 2020-ban egyszer már próbálkozott, de öt hosszal kikapott Love-tól. Ezután ismét második lett a Group 3-as a newmarketi Princess Royal Muhaarar Stakesben, majd háromévesen, 2021-ben egy goodwoodi Listedben megtáltosodott, és Luke Morris-szal sorban nyerte a nagydíjakat (Lancashire Oaks, Grosser Preis von Berlin, Preis von Europa, Grosser Preis von Bayern, Grand Prid de Saint-Cloud). Az utóbbi négy futam Group 1-es besorolású, és meg kell jegyeznünk, hogy a Berlini Nagydíjban 2 ¾ hosszat vert Torquator Tassóra, a Prix de l’Arc de Triomphe későbbi hősére. Sir Mark Prescot idomítottját szokásos lovasával 7/4-en jegyezték a bukmékerek.

Tuesday (j) az Epsom Oaksban

Az Aidan O’Brien által indított Tuesday az Epsom Oaksban aratott győzelmével, a newmarketi 1000 Guineas-ben elért harmadik, az Ír 1000 Guineas-ben szerzett második helyével lábaiban és az Ír Derby negyedikjeként Ryan Moore-ral kentrézett ki a startgéphez, 7/2-re becsülték nyerési esélyeit a könyvesek.

A négyéves La Petit Cocónak (4/1) tavaly szezon végén jött meg igazából a kedve a futáshoz, és megynerte a Group 3-as Give Thank Stakes, valamint a Group 2-es Blandford Stakest Írországban, és idén a Group 1-es Pretty Polly Stakes-szel folytatta a sikersorozatot ugyanott. Magical Lagoon (8/1) idén behúzta a Group 2-es Ribblesdale Stakest és az Ír Kancadíjat a legmagasabb szinten. Lilac Road (12/1) és Raclette egy-egy Group 2-es győzelemmel várta a viadalt, Poptronic (33/1) nehéz feladat előtt állt egy yorki Listed második hellyel.

Alpinista

Akárcsak a szerdai Interntional Stakesben, a Yorkshire-i Kancadíjban sem született meglepetés. Luke Morris hidegvérrel vezérelte haza Sir MArk Prescot tréningjében álló, Kirsten Rausing színeit vivő Alpinistát (2017 szk, Frankel – Alwilda, Hernando), egy hosszat verve Tueasday-re. La Petit Coco is pont oda érkezett, ahová a bukik várták, harmadikként haladt át a célon a szintén a várakozásoknak megfelelően szereplő Lilac Road, Magical Lagoon, Raclette és Poptronic előtt.

 

A futam az alábbi linkre kattintva megtekinthető:

 

 

 

SHARE THIS