/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai ügető hírek / 0 comments

Nemzetközi Derby futamok hétvégéje

Két nemzetközi Derby napról, illetve hétvégéről kell beszámolnunk, hiszen Németországban és Szlovéniában is az elmúlt hétvégén a Derby lovaké volt a főszerep.

A Szlovén Derby-ben magyar érdekeltség is volt, hiszen a 8-as startszámmal induló Premal MS esélyesként állt starthoz. Mitja Slavic idomításából és a Skót Globál Kft. tulajdonából indult, a Magyarországon is jól szereplő, négyéves pej herélt. A futam távja 2600 méter volt, összdíjazása pedig 10 000 euró. A Mitja Slavic által hajtott ló sajnos a startot követően egy kisebb hibát vétett, de utána remekül felzárkózott, viszont a végére kissé elfáradt, így negyedik helyen ért célba. A 2600 méteres távon 1.19,7-et ügetett, amivel 900 eurót keresett. A futamot végig vezetve Maya Viva nyerte Joze Sagajjal a sulkyjában, 1.19,2-ben. Maya Viva egyébként a remek ügetőnek, Mauglinak a féltestvére anyai ágról. Második helyezett Ciara TP lett, Mirko Gregorccal, harmadik pedig Merlot B. Tomazic lett Vito Sadl-el a sulkyjában.

A versenynapról élő youtube videó készült, ahol a hatodik futam volt, ahol Premal MS szerepelt.

Premal MS a 2022-es Szlovén Derby negyedik helyezettje Mitja Slavic-al

 

A németországi Derby-Meetingnek minden napján volt valami érdekesség, de fókuszban számunkra a szombati, illetve vasárnapi versenynap került.

Időrendi sorrendben visszafelé haladva, először a vasárnapi futamokról szól a beszámoló. A „Derby futamok hétvégéjén” számunkra nem ismeretlen hajtó és tréner nyerte a 127. Német Derbyt, Robert Gramüller és Thorsten Tietz révén. Korábbi cikkekben is említésre került már, hogy mondhatni külön „szerencsecsillaggal” rendelkeznek, és ez most is vonatkozik ájuk. Hiszen a tavalyi évben ugyan ez az évjárat futotta a legnagyobb versenyt. Viszont az idei évtől, hasonló szabályokat vezettek be, mint korábban a magyarországi versenyüzemben is, mivel idén már négyévesként futották, újra a Derbyt. Tehát kivételesen ezek az ügetők is, kétszer futották meg életük legnagyobb versenyét. És ez milyen jól jött a Robert Gramüller által tréningezett Days of Thunder-nek?! A 2021-es Derby a legesélyesebb lovainak egyáltalán nem sikerült az a verseny, hiszen a favoritok közül (Usain Lobell, Days of Thunder, Jimmy Ferro BR, Don Trixton) négyen is, közvetlen a start után hibáztak, így az esélytelennek vélt, Lorens Flevo (S.J.’s Caviar – Jolly Jane) nyert, az akkor 21 éves Micha Bouwerrel. Idén azonban semmi sem állhatott Days of Thunder (S.J.’s Caviar – Donatella Comtesse) és Thorsten Tietz útjába, hiszen már az első kanyar után könnyedén élre álltak, és innen végig vezetve nyerték meg, 325 226 euró összdíjazású futamot. Mögötte második, az óriási favorit, Usain Lobell (Bold Eagle – Lobell Countess) lett „Mr. Derbyvel”, azaz Robin Bakkerrel, aki így sajnálatos módon nem tudta begyűjteni a hetedik derby-trófeáját. Harmadik pedig Grand Ready Cash lett (Readly Express – Junior Miss), Dion P. Teselaar-al. A futam távja 1900 méter volt, amelyet Robert Gramüller idomítottja hihetetlen, 1.12,0-s idővel teljesített, és ezzel 154 613 eurót keresett.

Days of Thunder a 127. Német Derby győztese, hajtója Thorsten Tietz

 

A versenynapon több izgalmas futam is megrendezésre került, mint például a négyéves lovak „B kategóriás” Derbyje. Ez az egyik egyedisége Németországnak, és mindezt azért találták ki, hogy akik nem tudtak a legjobb 12 induló közé bekerülni, de hasonlóan jó képességűek, mégis starthoz tudjanak állni egy közel ugyanolyan rangos futamban. Ezt idén, Hockstedt (Prodigious – Honeybee) nyerte Victor Gentz-el, 1.13,0-ban, szintén 1900 méteres távon. Itt az összdíjazás valamivel szerényebb, 20 000 euró mindösszesen. Második Gladiator As (Muscle Massive – Glide be Nimble) lett Jaap van Rijn-nel, míg harmadik Lozano (Love You – Yamira Limburgia) lett Robbin Bot-tal.

A 2022-es “B Derby” nyerője Hockstedt, hajtója Victor Gentz

 

A vasárnapi versenynap folyamán elbúcsúztatták az elmúlt évtized, egyik ikonikus német tenyésztésű lovát, a kilencéves Orlando Jetet (Orlando Vici – Chicolina). a kiváló mént Európa szerte láthatták versenyezni az ügető rajongók, Bécstől elkezdve, Vincennesen át, egészen Solvalláig menetelt. Egész versenykarrierje alatt Rudolf Haller tréningjében állt, és ő is volt állandó társa a versenyeiben, akivel összesen 424 826 eurót keresett. A kiváló ügető vélhetőleg fedezőménként folytathatja nyugdíjas éveit.

Az ikonikus Orlando Jet és Rudolf Haller páros utoljára együtt a Berlin-Mariendorfi pályán

 

A szombati versenynap egyik legrangosabb futama a Super Trot Cup volt, melyet elképesztő 1.12,5-es idővel, 2500 méteren Keytothehill (Quite Easy – Chanou) nyert Jaap van Rijn kezében. A verseny összdíjazása 70 000 euró volt, tehát a nyerő 35 000 eurót keresett tulajdonosainak. A futam második helyezettje Bayard (Ready Cash – German June) lett Robbin Bottal, míg harmadik Behind Bars (Maharajah – Quaratine) Jörgen Sjunnesson-nel.

A 2022-es Super Trot Cup nyerője Keytothehill, hajtója Jaap van Rijn

 

A kancák számára is kiírásra került szokás szerint, a Kanca Derby, melynek szintén van „B kategóriás” verziója is. A finálét Riet Hazelaar (S.J.’s Caviar – Jagga de Bellouet) nyerte Robin Bakkerrel 1.13,9-ben, második Sunset Boulevard (Maharajah – Isotta OM) lett Michael Nimczyk-kel, míg harmadik Rose Hill (Ready Cash – Rasberry Diamant) lett Jaap van Rijn-nel. A táv 1900 méter volt, összdíjazása pedig 128 409 euró volt.

A 2022-es Kanca Derby nyerője Riet Hazelaar, hajtója Dion P. Teselaar

 

A „B kategóriás” Kanca Derbyt Red Pine Lily (Dream Vacation – Curlin) nyerte Thomas Panschow-al 1.14,2-ben, mögötte másodikként Courage (Orlando Vici – C’est la Vie) ért célba Thorsten Tietz-el, míg harmadik Velten Coco Chanel (S.J.’s Caviar – Velten Versace) lett Jouni Nummi-val. A futam távja 1900 méter volt, az összdíjazás pedig 10 000 euró volt.

A 2022-es “B Kanca Derby” nyerője, Red Pine Lily, hajtója Thomas Panschow

 

A nap zárásaként pedig a Derby-Auktion, azaz a yearling ügetők kerültek felvezetésre, és sokan közülük új gazdára találtak. Jobbnál-jobb fedezőmének ivadékai kerültek felvezetésre, és itt elég megemlítenem (a teljesség igénye nélkül), Muscle Hillt, Tactical Landinget, Chapter Sevent, Cantab Hallt, Father Patrick, Face Time Bourbon, International Moni, Readly Expresst, Nunciot vagy az új „Muscle Hill-nek” vélt Greenshoet. Az árverésen 62 ügető kelt el, átlagosan 22 700 euró értékben. A rekord ár 110 000 euró volt a 42-es felvezetésű Seven Seas S, egy Chapter Seven apaságú, és Venetian (Muscle Yankee) anyaságú mén. A yearling Gerrits Trading GmbH tulajdonába került. Közel ehhez az árhoz, 100 000 euróért kelt el, a 35-ös felvezetésű, egyetlen Greenshoe apaságú yearling, Wild Wild West S. Anyja, a 1.12,5-es rekorddal rendelkező Crazy Wild Desire (Deweycheatumnhowe). A mén a Carpe Diem Stables tulajdonába került.

 

A fényképeket Traberfan, Rennbahn Berlin Facebook oldaláról, valamint Miskolcsik Valentintől kerültek feltöltésre.

SHARE THIS