/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

A 80 esztendős lovas nem adja fel

Írta: Kovács Botond.

Ballyrath és Colin Moore

A nyolcvan esztendős Colin Moore-t igen kemény fából faragták, amit mit sem bizonyít jobban, mint szép kora ellenére elhatározta, hogy ő lesz Nagy-Britannia legrégebbi versenye, a Newmarket Town Plate következő győztese, saját tulajdonában lévő, Ballyrath (2010 pher, Flemesfirth – Rose Wee, Roselier) nevű telivérén.

II. Károly, a nők bálványa

A Newmarket Town Plate a szigetország, és nyugodtan mondhatjuk, a világ legrégibb futama, amelyet a maihoz hasonlító szabályok szerint futnak, 1666-ban rendezték meg először. Természetesen a XVII. században nem bonyolították túl a regulákat, ezért a legfontosabbak az alábbiak voltak: a lovas nem ütlegelheti és nem ránthatja a földre ellenfelét, a győztes köteles 20 schilling összeget szétosztatni a városi szegények között, és ugyanekkora összeget fizetni a pályafelügyelőnek, amely összeg fejében gondoskodik róla, hogy a szekerek ne hajtsanak át a pályán futam közben. Egy ma már kifejezetten szívtelennek ható kitétel is volt: lovász vagy szolgaló nem lovagolhatott a versenyben. A pénzdíjon és az ezüsttálcán kívül egy láda kolbász is a tiszteletdíj részét képezte eredetileg.

Charles Gordon-Lennox, Richmond 11. hercege

Ezt nyilván megkapta II. Károly király is, aki 1671-ben megnyerte a futamot. A derék Stuart Károlyról ismert, hogy Rowley nevű lováról kapta a nevét a Rowley Mile versenytér Newmarket határában (egyes kutatók szerint az uralkodó gúnyneve volt a Rowley, Old Rowley – rowley am. mezei). Szintén feljegyezték a krónikások (egyebet nem tehettek), hogy Károly megrögzött nőcsábász volt. Több törvénytelen gyermeke is született, akikről azonban szerető apaként gondoskodott, általában hercegi címet adományozott nekik. Kifejezetten hálásak lehetnek neki ezért a lóversenybarátok, hiszen a Richmond hercegei birtokán alakították ki a goodwoodi versenyteret (a mai tulajdonos Charles Gordon-Lennox, Richmond 11. hercege).

Térjünk vissza azonban Moore-ra, aki nemcsak indul a futamban, de előre kihirdette, hogy adománygyűjtésbe kezd, amellyel az unokáját, Ralphot korábban kezelő Alder Hey Kórházat és a Sérült Zsokék Alapját (Injured Jockeys’s Fund) óhajtja támogatni.
– Valójában csak azért vállalom a versenyt, hogy a remek munkát végző kórházat és az alapítványt támogassam – nyilatkozta a lovas, aki élete egyetlen versenyét 1961-ben nyerte, de sohasem adta fel, és a mai napig rendszeresen lovagol tréningben. Most éppen a Chester közelében idomító Gary Hanmernél. A futamra készülve nem volt ritka, hogy napi hat lottot lovagolt.

Ballyrath az ugrások felett

A tizenkét éves heréltet jelenleg 66/1-es kurzussal jegyzik a bukmékerek. Ballyrath élete 20 futásából 2 alkalommal nyert, ezenkívül 5 második és két harmadik helyezés áll neve mellett, életnyereménye 22.476 font sterling. Megjegyezzük, hogy a szokásos extrahosszú 3 mérföld, 6 furlong (kb. 6000 méter) helyett csupán 2 mérföld 1 furlongot (3400 méter) kell leküzdeniük az indulóknak, mert a rendkívüli aszály miatt (Nagy-Britanniában 1976 óta nem esett ennyire kevés csapadék, és ez elég nagy szónak számít) a pálya bizonyos részeit lezárták.

SHARE THIS