/ by /   Friss hírek / 0 comments

Holland sztárügetősök a Kincsem Parkban

Ki ne ismerné ezt a szót Boko? Ezzel az utótaggal már számos ügető versenyló nevével találkozhatott a magyar szakma és közönség. Az idei Marschall József Emlékverseny nevezésén is feltűnt egy érdekes név: Gareth Boko. Aki utána nézett az adatbázisunkban, az láthatta, újabb “Boko” került Goran Zolnaji tréninglistájára, a

Tisma istállóba, méghozzá egy 9 éves mén, Gareth Boko. Ami ennél is izgalmasabb, látható, hogy a mén 1.09.1-es rekorddal rendelkezik.

Milan Tisma régóta foglalkozik ügetőkkel, nem csak futtat, tenyészt is. Korábban is hozott már Hollandiából, Svédországból ügetőlovakat például a közelmúltban Il Duce Bokot. Itt említem meg Uclipse Bokot. Nem volt klasszis képességű, de rendkívüli távbírása révén háromszoros nyerte meg a Baka Hendikep. 4280 méteren ma is tartja a kategóriás pályarekordot ( 20.0)

Gareth Boko nem csak kitűnő származású ügető (https://sportapp.travsport.se/sportinfo/horse/ts728918/pedigree) de versenykarrierje is kiemelkedő. A holland tenyésztő John Bootsman ( Boko Stables Hollandia) édesapja ( Klaas Bootsman) nyomdokaiba lépve viszi az istállót és a ménest, mely nevét ( Boko) az alapító és társa (Freek Koster) nevének első két betűjéből alkotta. A tervek szerint John Bootsman is itt lesz a szeptember 11-i versenynapon a Kincsem Parkban.

A ménes jelenleg is közel száz tenyészkancával rendelkezik. Az elmúlt évtizedekben számos derbynyerő és klasszis versenyző került ki a tenyészetükből. Közülük a közelmúltban Rádiházán felállított tenyészmén, Chelsea Boko lehet számunkra érdekes, hiszen idén már születtek magyar tenyésztésű utódai.

Gareth Boko a tenyésztő-tulajdonos és Milan Tisma együttműködésével került hazánkba azzal a céllal, hogy jövőre fedezőménként is kipróbálják.

A most 9 éves mén, mely regisztrációja alapján svéd tenyésztésű ügetőnek számít igen korai ló volt, már kétéves korában versenyzett, sőt elnyerte az “Év legjobb kétévese” címet Svédországban. A kétévesek Breeders’ Crown-ja után 1.14.0-ban megnyerte a legnagyobb Gr. 1-es kétéves tenyészversenyt is. Későbbi sikerei közül kiemelkedőnek számít egy negyedik hely a Grand Prix l’UET-ben ( 4 évesek Európa Derbyje) ) és az Elitloppet 2021-es döntőjében elért harmadik helyezése, ahol a legjobbját, 1.09.1-et ügette. Per Lennartsson, Conrad Lugauer és Jerry Riordan idomároknál érte el szép sikereit

Gareth Boko életteljesítménye: 72 start, 20 győzelem, 8 második,13 harmadik helyezés, 6.865.760 SEK nyeremény, ami megközelítőleg 240 millió forintnak felel meg.

Gareth Boko 2022-ben sem tétlenkedett, 9 alkalommal állt starthoz, egy győzelmet és két helyezést szerzett, ezzel közel 400 ezer svéd koronát keresett. Az idei év legjobb időeredményét 1.09.9-et 1640-en Rick Ebbinge-vel ügette. Utolsó kinti futásakor, augusztus 10-én 2140 méteren harmadikként ért célba, 12.6-os idővel, Mika Forss-sal a sulkyjában a Mantorp-i pályán.

A tervek szerint a Marschall József Emlékversenyben egy fiatal, ám annál eredményesebb hajtó fogja hajtani Gareth Bokot, a 27 éves Jaap van Rijn, aki 18 éves kora óta hajt versenyben és közel 700 győzelme van már. Pályafutása első két évében segédhajtó champion volt, tavaly holland hajtó champion. Idén 174 hajtásból 54 győzelemmel a ranglista élén áll. Öt éven át Hugo Langeweg istállójában dolgozott. 2016-ban Goofy Greenwood-dal Holland Derbyt, 2021-ben Lana Lobell kocsijában Holland Kancaderby-t nyert, ezen felül számos Breeders Crown és klasszikus verseny győztest hajtott hazájában, de nemzetközi sikerekkel is büszkélkedhet. Idén a Berlin-Mariendorf-i derbyhétvégén Keytothehill társaként megnyerte a 70.000 € összdíjazású Super Trot Cup döntőjét. Tavaly Prosperoussal Bécsben Hunyadyt nyert. A 2022-es szezontól Jeroen Engwerda istállójában dolgozik hivatásos hajtóként Hollandiában. Milan Tisma évek óta jó kapcsolatban áll a Boko Stables tulajdonosával, és holland ismerettségei által több holland trénerrel, hajtóval. A választás így esett a rendkívül tehetséges fiatal sztárhajtóra, Jaap van Rijn-re.

Nagyváry Andrea

SHARE THIS