/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Micsoda 2 nap volt…! Európa Derby 2022

A kiemelt, nagy versenyeket követően mindig valahogy nehezebben jönnek a szavak, hiszen annyi élmény, inger és érzelem ér minket, amit nem könnyű visszaadni. Sokaknak ez talán csak egy újabb átlagos versenynap volt – vagyis kettő -, de mi szervezők ezeket a kiemelt alkalmakat teljesen más szemszögből látjuk. A fesztiválokon való versenyzés, mely magában foglalja legrangosabb versenyeink egy részét, mindig valahogy emelkedettebb hangulatban zajlik, már az előkészületeket illetően is, magáról a versenyek estéjéről nem is beszélve. Fantasztikus, ahogy a Kincsem Park komplett stábja egy emberként dolgozik azon, hogy az agarasok, ügetősök, galopposok és a nézők is a lehető legnagyobb élményben részesüljenek és maradandó emlékekkel távozzanak.
Az idei Európa Derby – talán mindenki nevében mondhatom -, hogy biztosan ilyen esemény volt. Óriási küzdelmeknek, győzelmeknek és bukásoknak, nem várt meglepetéseknek és eredményeknek lehettünk tanúi a két nap során, mely alatt összesen 19 futamot izgulhattunk végig.

A pénteki elődöntő eredményeiről röviden esett már szó egy korábbi cikkünkben Európa Derby Elődöntő győztesei lássuk mi történt a tegnapi, döntő estéjén.

A napindító első futam rövidtávon azoké volt, akik nem jutottak be a három fő futam egyikébe sem, név szerint Olimpia, Tommy, Conamera és Zaya álltak starthoz (Denton lejelentésre került). Tommy és Conamera az elődöntőben is egy futamban futottak, ott 5. és 4. helyen végeztek, tegnap este azonban mindketten javítani tudtak, Tommy magabiztosan tört az élre és 0.8 tizedet javítva pénteki eredményén elsőként ért célba 16.73-as S0-s idővel.
Befutási sorrend: Tommy (3) – Conamera (4) – Olimpia (1)
Szívből gratulálunk tulajdonosának, id. Baglyos Ferencnek és trénerének Ripszki Tamásnak!

A rövidtáv következő futama az Invitation futam volt, melybe az elődöntő 3. helyezettjei és az őket követő legjobb időt futók jutottak be, név szerint Alexa, Sparta, Black Fantasy, Diablo, Jessy és Tornádó. Az újonc Sparta lejelentésre került, így öten álltak starthoz az agarak. A viszonylag kiegyenlített kezdést követően Black Fantasy és Jessy hamar az élre törtek és innentől már kettejük küzdelméről szólt a verseny, amit az előző futamhoz hasonlóan ők is eredményesebben zártak a péntekinél, Black Fantasy negyedikből második, Jessy pedig harmadikból első lett 16.79 S0-s idővel, 0.9 tizedet javítva pénteki eredményéhez képest, mellyel a versenynap legkomolyabb javítását tudhatja magáénak!
Befutási sorrend: Jessy (5) – Black Fantasy (3) – Tornádó (6)
Szívből gratulálunk tulajdonosának és trénerének Demjén Tamásnak!

A Sprint Consolation indulói a pénteki futamok 2. helyezettjei és az őket követő legjobb időket futó agarak voltak; Hurrikán, Sky, Wanheda, Huron és Tamo Bolt. A futamban a favorit Tamo Bolt és Wanheda kanyarban való ütközését profi módon fordította előnyére Sky, a futam legidősebb, közel veterán korú agara, aki magabiztosan az élre tört és a célig már meg sem lehetett fogni, így 0.6 tizedet javítva a pénteki másodikból vasárnap első lett 16.87-es S0-s idővel.
Befutási sorrend: Sky (2) – Tamo Bolt (6) – Hurrikán (1)
Szívből gratulálunk tulajdonosának és trénerének Tóth Zsoltnak!

Az este egyik fénypontja, a Sprint Döntő következett, melybe az elődöntők első helyezettjei és a soron következő legjobb idő jutott be; Coming Soon, Mayki, Bonnie, Ronnie, Mythic és Hancock. Igazi sprint klasszisok egy futamban, óriási csatát vívva egymással, melyben Ronnie, Bonnie és Mythic kezdeti szoros, egymást masszírozó küzdelméből Bonnie tudott elsőként kanyarodni és maga mögött hagyni a mezőny többi tagját. Bonnie ezennel duplázott és 16.70-es S0-s idővel megnyerte az Európa Derby Sprint Döntő futamát!
Befutási sorrend: Bonnie (4) – Mythic (6) – Mayki (2)
Szívből gratulálunk tulajdonosának és trénerének Petz Lászlónak!

Egy nagyobb lélegzetvételnyi szünetet követően, épphogy felocsúdtunk a Sprint Döntő izgalmaiból máris következett az este legnívósabb futama, az Európa Derby Döntő. Hat fantasztikus klasszis a startnál; Rio, Reggie, Hero, Béla, Lucky és Tamo Blake. Libabőrös élménynek lehettünk szemtanúi, hiszen a startot követő pár méteren belül Reggie gondolkozás nélkül a mezőny élére tört és ha ez egy sprint futam, akkor itt el is dől a verseny kimenetele, azonban a 480m-es futamokban az az igazán izgalmas, ami a túloldali egyenesben és az azt követő kanyarokban történik, de sokszor még a célegyenes méterein is változni tud a sorrend. Így történt ez most is, hiszen Reggie, Rio és Lucky folytattak komoly küzdelmet egymással, mely felállás az utolsó kanyarban változott óriásit, hiszen Reggie helyét átvette Lucky, Rio helyét pedig Tamo Blake, mely egyúttal a befutási sorrend is lett a verseny végére. Lucky, aki pénteken megdöntötte a saját pályacsúcsát (28.30) most egy gyengébb (29.07 – AA0) idővel ugyan, de elsőként ért célba, megnyerve a 2022-es Európa Derby Döntő futamát.
Befutási sorrend: Lucky (5) – Tamo Blake (6) – Reggie (3)
Szívből gratulálunk tulajdonosainak Molnár Károlynak és Kolozsi Lászlónak, valamint trénerének Tenczel Gábornak!

Bár a két döntő futam izgalmát nem könnyű überelni, az este folytatódott tovább a Consolation futammal, ahova a pénteki 480m-es elődöntő futamok második helyezettjei kerültek be; Stacey, Moto, Cannonball, Bhoy, Dark Star és Nico. Cannonball lejelentésre került, így öten álltak starthoz és az előző versenyhez hasonlóan ők is egy elképesztően izgalmas futamot produkáltak. Nico a start pillanatától vezette a mezőnyt szinte végig, szorosan mögötte Moto-val, de az utolsó métereken összeütköztek Dark Starral, amitől Nico megbicsaklott egy pillanatra és kiesett a ritmusból. Ezt a helyzetet előnyére fordítva Moto az élre tört és a pénteki második helye után 0.1 tizedet javítva 29.17-es A0-s idővel megnyerte a futamot.
Befutási sorrend: Moto (2) – Dark Star (5) – Nico (6)
Szívből gratulálunk tulajdonosának Martin Nicunak és trénerének Popa Florinnak!

Az Európa Derby fő futamok utolsó versenye az Invitation volt, melyben a pénteki nap harmadik helyezettjei mérték össze gyorsaságukat; Zivatar, Willy Wonka, Ibrahimovic, Devon, Arya és Pablo. Az este folyamán ez volt az egyetlen olyan futam, melyben az első egyenesben közel egy kupacban volt az egész mezőny, majd a kanyarban kivált Zivatar és Willy Wonka, akik fej fej mellett küzdöttek egymással. Az utolsó kanyarban belső íven harmadik helyről rakéta módjára felzárkózott Ibrahimovic és a futam legfiatalabbjaként utasította maga mögé versenytársait és harmadik Kincsem Parkos versenyén a pénteki bronzot aranyra cserélte. Befutási ideje 29.38 A0.
Befutási sorrend: Ibrahimovic (3) – Zivatar (1) – Pablo (6)
Szívből gratulálunk tulajdonosának és trénerének Popa Florinnak!

A záró futamban már az időjárás is éreztette, hogy lassan a végéhez közelítünk az estének, hiszen elkezdett cseperegni az eső, bár agaras körökben ez még egy szempilla rebbenésnyi reakciót sem szokott okozni, így a Kategória futam résztvevői, Alexander, Dália, Dallas, Ronaldo, Shadow és Survivor készültek a starthoz. Amennyire együtt voltak az előző futam résztvevői az első egyenesben, olyannyira szakadt szét ún. “gyöngyfűző” felállásra ez a futam. Már az első métereken élre tört Ronaldo, mögötte Alexanderrel és Survivorral és ezt a felosztást egészen a célig tartották is. Ronaldo pénteken negyedikként ért célba, most pedig több, mint 0.7 tizedet javítva lett első, 28.95 AA0-as top idővel, megszerezve ezzel a nap harmadik román győzelmét és egyben az este egyetlen 28-as befutási idejét!
Befutási sorrend: Ronaldo (4) – Alexander (1) – Survivor (6)
Szívből gratulálunk tulajdonosának és trénerének Bodog Abelnek!

Fotók: The Sighthound Photographer

SHARE THIS