/ by /   A nap híre, Gyász, Hazai galopp hírek / 0 comments

Farkas Tibor (1937 – 2022)

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy szeptember 25-én elhunyt Farkas Tibor korábbi sikeres lovas és tréner. A második világháború utáni újkori magyar galoppsport egyik legmeghatározóbb alakja volt. Karrierje több, mint fél évszázadot ölel át.

Lovasként két évtizeden keresztül 1951 és 1972 között a legjobbak között szerepelt itthon és a nemzetközi versenyekben egyaránt. Pályafutását nagybátyja, Kovács Márton tréner segítette. Dinamit nyergében tizennégy évesen rögtön megnyerte első versenyét. Itthon a komoly konkurencia ellenére 193 versenyben győzött. Nemzetközi pályafutása során több jelentős versenyben bizonyította rátermettségét. Komoly versenyeket nyert Nótás kapitánnyal, Idollal, Parolival, Indával, Isztopirinnal és Avance-szal.  Sok tiszteletdíjat hozott haza Baden-Badenből és a többi német és osztrák versenyekből.

 

 

1973-ban a nyugdíjba vonuló nagybátyja lotját vette át. Rögtön az első évben Andát, a remek kancát győztesként vezette vissza a Magyar Derby után. Rendszerek jöttek mentek az évtizedek alatt, a változáshoz igazodva Farkas Mester mindig meg tudta őrizni jókedvét, fiatalos lendületét és a versenylovakba vetett hitét. Hosszú idomári pályafutása alatt több, mint ezer győztest trenírozott, a régi pesti pályán, majd Dunakeszi-Alagon.

Igazi üzemi ember volt ő és az istállója, lovaira tavasztól őszig mindig számíthatott a mindenkori versenytitkár. Évtizedeken keresztül a legeredményesebb trénerek között szerepelt úgy, hogy idomár champion címet nem tudott nyerni. Amire roppant büszke volt, hogy a magyar kékszalag siker után az Osztrák Derby győzelem is összejött a számára, 1980-ban Andorral nyert Freudenauban.

Eredményességének egyik legfőbb oka, hogy mindig remek csapatot tudott maga köré gyűjteni, a kezdő lovasoknak és az amatőröknek rendszeres lovaglási lehetőséget biztosított és nagy bizalmat szavazott a versenyekben. Sikerének másik kulcsa társa, Németh Ildikó lovas és későbbi eredményes tréner, aki az évtizedek alatt komoly támasza volt a Mesternek.
2009-ben indultak utoljára a neve alatt telivérek, a sportban töltött 58 év után végleg visszavonult. Életének utolsó évtizedét párjával vidéken a sporttól visszavonulva békében és nagy szeretetben töltötte. A Kincsem Park eredményes pályafutását Életműdíjjal ismerte el.

 

Tibi bácsi, emlékedet megőrizzük!

SHARE THIS